. Дружеството ще инвестира 10 млн. лв., като според информацията

...
. Дружеството ще инвестира 10 млн. лв., като според информацията
Коментари Харесай

Компания произвежда компоненти за SpaceX в Пловдив

. Дружеството ще влага 10 млн. лева, като съгласно информацията на община Пловдив има капацитет да бъдат открити 100 работни места за експерти и инженери в региона на развойната активност. В момента в базата в Пловдив са заети 40 души, а общо чиновниците на компанията са 550. Основните индустриални и развойни мощности на компанията са в Панагюрище. Производствени бази " Оптикс “ има и в Стрелча и с. Попинци, община Панагюрище. Компанията изнася продукция за 45 страни.

Какви са проектите на компанията за новата база в Пловдив, какъв брой и какъв вид експерти ще бъдат наети, какво ще се създава и за кои промишлености и клиенти – тези и други въпроси economy.bg разяснява с доктор инж. Владимир Чолаков, ръководител на Борда на шефовете на компанията.

- Г-н Чолаков, преди дни открихте в Пловдив нова индустриална база. Как успяхте да реализирате този план в условия на пандемия, когато множеството компании свиват разноски? 

- Новооткритата база е производствено-развойна, като по-голяма част от личния състав е ангажирана с създаване и внедряване в произвеждане на нови артикули. Подготвителната активност по плана започва, преди да стартират да се усещат някакви стопански последици от рецесията. Решихме, че не е рационално да губим инерция и да замразяваме плана, дори в противен случай, положихме старания за своевременното му завършване.

- Защо избрахте тъкмо Пловдив за новата инвестиция?

- Причините са няколко, само че ще се спра на главните. На първо място е фактът, че към този момент имахме работещ клон с екип от отлични експерти. Основната част от хардуерния дизайн и програмното обезпечаване на нашите артикули се разработваше от екипа в Пловдив. Колегите бяха настанени в офиси чартърен и преценихме, че част от естественото ни развиване е образуването на сходен производствено-развоен център с капацитет за надграждане. Намирането на дипломиран личен състав в град с висши образователни заведения с механически профил дефинираме като доста предимство.

- Какъв е точният размер на инвестицията?

- Предвиждаме инвестицията в Пловдив да доближи 10 млн. лв. след довеждане докрай на първия стадий на плана.

- Колко са чиновниците ви сега и какъв брой работни места ще откриете? За какъв вид експерти?

- Общият състав на " Оптикс “ все още е 550 души. Само в Пловдив в този момент работят към 40 души, като по-голямата част са в R&D отдела. Сградите са проектирани със стабилен ресурс, тъй че да не ни се постанова да се занимаваме със строителна активност околните пет години.

- Какво съответно ще произвеждате в новата фабрика? 

- В индустриалната част се прави лекомислен (SMT) монтаж на електронни печатни платки. Първоначално стартираме с произвеждане, покриващо напълно личните потребности на компанията, като след това ще поемем и външни поръчки. В огромна част от продуктите ни електрониката e основна част от себестойността. Сериите ни са къси, с високи условия към качество и време за реакция, което не ни прави изключително привлекателни в очите на нашите снабдители. Затова взехме решение да влагаме в лично произвеждане.

- Къде другаде имате бази и какви са проектите Ви за тях?

- Основните ни индустриални и развойни мощности са в Панагюрище. През идващите 2 години ще реновираме някогашната постройка на " Ритон ", която купихме през 2017 с повърхност 14000 кв. м. Около 6500 кв. м са напълно осъвременени, с цел да дават отговор на условията на взаимното ни дружество " Шьоли-оптикс ", профилирано в производството на медицински произведения. В останалата част ще се настани личното ни оптично произвеждане, с което ще дадем нов живот на постройката на едно от знаковите в близкото минало предприятия за града. От 2020 работят и нови мощности за произвеждане на механични детайли за главните ни произведения в Индустриална зона " Божурище “. Застроили сме 3000 кв.м и продължаваме да влагаме, най-вече в роботизирано съоръжение. Производствени бази сме построили и в гр. Стрелча и с. Попинци, общ Панагюрище.

- Основно за експорт ли работите и за кои пазари? От кои промишлености са Вашите клиенти?

- Продуктите на " Оптикс “ са диверсифицирани съгласно потребностите на нашите пазари, клиенти и крайни консуматори. Следвайки тези потребности, изнасяме продукцията си в над 45 страни по целия свят, само че и интензивно участваме във опциите за реализация в България – българската войска е оборудвана извънредно с наши решения в региона на нощното виждане и термовизията, а системите за наблюдаване на " Оптикс “ охраняват българските граници.

 

Работим сполучливо в Европа, Средна и Югоизточна Азия, Америка и Северна Африка, като подчинено на диверсифицирания метод в избрани територии осъществяваме нашите сложни планове за защита, самостоятелни уреди, ловна и спортна оптика и съставни елементи.

Индустриите, в които се фокусираме, можем да определим като високотехнологични, с цел да провокираме себе си на професионално равнище като специалисти. Такива са защита и сигурност, машинно зрение и роботика, а в последно време галактически планове. От маркетингова позиция тези промишлености са с висок общ годишен ритъм на повишаване и небосвод за позитивна динамичност.

- Имате запитвания и от SpaceX?

- Произвеждаме детайли и модули, включително и високопрецизни обективи за няколко галактически стратегии. Част от съставените елементи служат за междуспътникова лазерна връзка, а други за ориентировка на спътниците в галактическото пространство. Аналогично е и предназначението на комплектовките, които към този момент произвеждаме за SpaceX.

- Как се отрази пандемията на Вашия бизнес? Ускорител или спирачка беше тя за Вас?

- Първоначално не усещахме никакви разтърсвания. Не се наблюдаваше отлив на поръчки, ползата към продуктите продължаваше да е висок. Впоследствие започнахме да изпитваме усложнения с доставките. Назря рецесията с електронните съставни елементи, от които сме мощно подвластни. Най-вероятно ще забавим темпото на развиване, само че би трябвало да приемем тези условия и да се насочим към рационалните решения в условия на рецесия.

Какъв е капацитетът за развиване на Вашата промишленост през идващите години?

Годишните темпове, с които нараства търсенето и потреблението в областта на електрооптиката в международен мащаб, наподобяват повече от обещаващи. Разбира се, от нас зависи, дали ще успеем да се развиваме в синхрон с това повишаване. Затова годишно влагаме забележителна част от приходите в развойна активност и повишение на софтуерните благоприятни условия. Конкуренцията става все по-жестока, виталният цикъл на продуктите се съкратява и сме принудени да сме непрекъснато нащрек с настоящите трендове в промишлеността, с цел да реагираме съответно на пазара.

- Редица изследвания сочат, че в пандемията от ден на ден работодатели възнамеряват автоматизация. Каква е обстановката при Вас?

- Разбира се, ние се стремим да автоматизираме редица процеси и интервенции, стига да определим, че това е оправдано, само че не считам, че е от изключително значение за нас. Висок приоритет на автоматизацията се дава в всеобщото произвеждане, особено с дълги серии, до момента в който в " Оптикс “ се създават къси до междинни серии с висока добавена стойност. Разчитаме на гъвкави индустриални структури и дипломиран личен състав във всеки стадий от индустриалния развой. Особено значима в условия на пандемия е взаимозаменяемостта на чиновниците, което реализираме с подобаваща индустриална организация.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР