Дружеството, което ще придобие активите на ЧЕЗ след одобрението на

...
Дружеството, което ще придобие активите на ЧЕЗ след одобрението на
Коментари Харесай

Гинка Върбакова с първо интервю: Купуваме ЧЕЗ сами с кредит от банка

Дружеството, което ще придобие активите на ЧЕЗ след утвърждението на Комисия за защита на конкуренцията, е " Инерком България " ЕАД и е част от нашата група. То бе основано особено по отношение на придобиването на активите на ЧЕЗ, декларира в изявление за Българска телеграфна агенция Гинка Върбакова, притежател на компанията " Инерком България ". Сделката беше публично подписана нощес, през вчерашния ден енергийният министър Теменужка Петкова даде оставка, поради дългогодишно другарство с Гинка Върбакова.

OFFNews разгласява цялото изявление с Върбакова:

- На финалната права сте да сключите договорката на годината в България. За вашата компания има малко информация в общественото пространство. Кои са " Инерком "?
- Гордеем се, че сме измежду дребното български компании, които влагат в толкоз огромен план в енергетиката. Това е огромна стъпка в развиването на нашата компания и ние се отнасяме доста професионално и отговорно към нея.
" Инерком България " е част от група компании, които към този момент 10 години работят в региона на енергетиката, енергийната инфраструктура и строителството. Основната ни активност досега е обвързвана с създаване на централи и произвеждане на електрическа енергия от ВЕИ. Групата има 6 настоящи фотоволтаични централи, с обща мощ към 23 МВт.
Успоредно работим за осъществяване на план за фотоволтаична централа с мощ от 80 МВт, която ще действа напълно на пазарен принцип. Имаме опит в създаване на енергийна инфраструктура - нови присъединения, кабелни и въздушни трасета - приблизително напрежение, реорганизация на уреди от преносната електроенергийна система, свързани с нови присъединения. Реализирали сме редица такива планове. Занимаваме се и със строителна активност. Членуваме в секторните бизнес организации - Българската фотоволтаична асоциация и Камарата на строителите. Имаме партньорства с доста огромни български и интернационалните компании.
Досега не сме участвали интензивно в общественото пространство, тъй като естеството на бизнеса ни не го постановяваше. Ние, както и нашият екип, изцяло осъзнаваме публичната значителност и интерес към сдруженията, които ще придобием. Ще поддържаме връзки на разговор с всички заинтригувани страни.

- Как междинна българска компания беше определена да придобие бизнеса на ЧЕЗ в страната?
- В бизнеса е значимо какво предлагаш, какъв брой благонадежден си и какъв капацитет имаш. Бяхме определени в една извънредно тежка процедура, която притегли голям брой интернационалните участници, проведена и извършена по законите на Чешката република. Ние, както и всички останали претенденти, преминахме през доста проучвателни стадии и трябваше да покрием редица условия на продавача - ЧЕЗ и мажоритарния й притежател в лицето на чешката страна.
Предоставихме голям брой документи, одити, финансова и комерсиална информация, изискана в процедурата. Доказахме, че имаме опит и потенциал да придобием и управляваме сдруженията, които ЧЕЗ продава. Благодарим на целия екип от консултанти по договорката - адвокатска адвокатска фирма Allen and Overy, нашите консултанти по британско право, Адвокатско съдружничество Спасов и Братанов, и финансовия съветник Mane Capital, както и на сътрудниците от банковите и финансовите институции, всички от които работиха доста професионално.
Остава последният стадий - договорката да бъде утвърдена от антимонополния орган Комисия за защита на конкуренцията. Едва по-късно тя може да бъде финализирана и ние да станем притежател. След придобиването ще създадем и търгово предложение до миноритарните акционери, според условията на закона.

- Сами ли участвате в тази договорка? Имаше спекулации, че разнообразни бизнес ползи стоят зад вас?
- " Инерком " взе участие независимо в процедурата. Ще бъдем подкрепени само от уважавана банкова институция, която ще ни даде заем. Това ще стане въз основата на съответни критерии, свързани с нашия бизнес и кредитно досие.
Собствеността ни е изцяло транспарантна и обществено налична. Групата се състои от 9 компании, в които аз съм единствен или мажоритарен притежател. Това е реалност от основаването на сдруженията и може елементарно да бъде тествано.

- Споменахте банкова институция. С коя банка преговаряте и каква част от финансирането ще обезпечи тя?
- Утвърдена процедура е сходни придобивания да се финансират главно с притеглен капитал. По време на договарянията договорихме поддръжка за нашето присъединяване в договорката от страна на огромна интернационална банка с висок кредитен рейтинг. Когато се употребява привлечено финансиране, изискванията по съглашението с банката се завършват едвам след избора на купувача. На този стадий не можем да дадем повече информация, само че сме дали всички нужни документи, касаещи финансирането на продавача ЧЕЗ.

- Как успяхте да убедите банкови институции да ви финансират като покупател? Какво е положението на вашия бизнес?
- " Инерком " има активи и кредитна известност, които ни дадоха опция да използваме привлечено финансиране. Активите на групата ни се правят оценка на към 100 милиона лв.. Приходите ни нарастват стабилно със междинен ритъм от към 30 % през последните години. По предварителни финансови данни приходите на групата за предходната година са към 50 милиона лв. и ще отчетем облага от към 10 млн. от активността си. 
Дружеството, което ще придобие активите на ЧЕЗ след утвърждението на Комисия за защита на конкуренцията, е " Инерком България " ЕАД и е част от нашата група. То бе основано особено по отношение на придобиването на активите на ЧЕЗ. Това е одобрена процедура при сходни покупко-продажби, защото разрешава бистрота и успеваемост на ръководство на бизнеса.

- Какво ви дава убеденост, че ще се справите с голям бизнес, който визира 3 милиона клиенти? 

- Купуваме от ЧЕЗ един добре работещ бизнес и ще го развиваме стабилно в полза на клиентите и с отговорност към сигурността и стабилността на енергийната система. Познаваме добре енергийния пазар. Минали сме през всички промени досега в бранша на произвеждане на електрическа енергия от ВЕИ. Запознати сме с локалните регулации и лицензионни условия към сдруженията, които следва да придобием. Познаваме интернационалните трендове и положителните практики в бранша. Електроразпределението и електроснабдяването са евентуално едни от най-регулираните бизнеси в България и подлежат на надзор от Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР). В толкоз контролирана среда фирмите работят в строго избрани рамки.

Като притежател " Инерком " ще задава стратегическите цели и посока за развиване и ще следи за стабилността и успеваемостта. За оперативното ръководство ще разчитаме в огромна степен на експертизата на мениджърите и чиновниците в фирмите, които ще придобием. Ще заложим на последователност и експертност. Екипът на ЧЕЗ е с потвърдено висок професионализъм и опит. Това са над 3000 индивида, които години наред се грижат за сигурността и качеството на доставките на електрическа енергия за всички клиенти на сдруженията. За ръководител на Съвета на шефовете на " Инерком България " поканихме Милена Стоева, правист с дълготраен опит в енергетиката. Тя е осведомена с бизнеса, който придобиваме, работила е дълги години на виновни позиции в сдружения от групата на ЧЕЗ.

- В каква посока смятате да развивате сдруженията, които придобивате?
- Осъзнаваме публичната значителност на бизнеса, който придобиваме. Нашата цел е в границите на регулаторните условия да предоставим най-хубава услуга на клиентите и да развиваме сполучливо сдруженията в новите пазарни действителности. Знаете, пред енергийния бранш предстоят значими промени, свързани с цялостната либерализация на пазара на електрическа енергия.
Ще работим, с цел да създадем най-хубавото предложение на потребителите и да разширяваме пазарното наличие на сдруженията. Планираме въвеждане на новаторски технологии на база одобрени интернационалните практики. Ще насочим вложения и в планове, които водят до усъвършенстване на оперативните разноски. Ще продължим положителните практики, свързани с развиване на човешките запаси. Усилията ни ще бъдат фокусирани върху реализиране на оптималната сигурност на доставките и резистентен растеж на качеството на услугите.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР