Дружество за връзки с бесарабските и таврийските българи „Родолюбец се

...
Дружество за връзки с бесарабските и таврийските българи „Родолюбец се
Коментари Харесай

Бесарабските българи в подкрепа на директорката на Болградската гимназия „Георги С. Раковски“

Дружество за връзки с бесарабските и таврийските българи „ Родолюбец " се причислява към необятната социална поддръжка за Снежана Скорич, шеф на Болградската гимназия „ Георги С. Раковски " - първата българска гимназия от Възраждането.

Снежана управлява образователното заведение към този момент близо десетилетие. Работата й бихме характеризирали с избрания като мъдрост, сдържаност, професионализъм, просветеност, отвореност към нови хрумвания и всестранно съдействие, почитание към традицията, неизменност, голям труд, мекост и искреност в общуването с всеки обособен човек, градивен разговор с организации и институции.

Всеобщата поддръжка за госпожа Скорич не е инцидентна. Тя е спечелила откровено почитание с активността си отпред на това неизмеримо образователно заведение, което има толкоз значима роля за историята и културата на България - първата българска възрожденска гимназия, която помни персони като Георги Раковски, Димитър Мутев, Александър Теодоров Балан и доста други. Гимназията е като фамилна общественост за учениците, които учат в нея - само че и учебно заведение с високи критерии, ясно открити правила, необятни благоприятни условия за творчество и многостранна изява. В същото време тя е стожер на българщината, гостолюбив дом за всеки клиент, решил да се допре до нейната богата история; институция, която възприема и развива нови хрумвания и начинания. Гимназията поддържа непрекъснати плодотворни връзки с България - с институции, организации, обособени персони. Същевременно образователното заведение заема почтено място в системата на образованието в Украйна, а екипът се оправя ослепително с ежедневните задания, провокации и компликации.

Многобройни са осъществените изяви - участия в състезания, празнувания и изложения, обичайният бал на гимназията; поддържат се музеят, етнографската стая, библиотеката и кабинетите, издава се учебен вестник на български език; предизвиква се изследователската работа. Гимназията пое грижата за паметта на Димитър Мутев и Елена Мутева; поддържа основаване на спектакъл в Болград. Уважавани са пенсионираните учители, командированите преподаватели, живеещи надалеч от вкъщи си.

Учебната работа, ръководството на екипа, квалификацията на учителите, самодейностите, контактите и съдействията - всяка страна от богатия и претрупан живот на учебното заведение е координирана, доведена до комплектност от директорката Снежана Скорич. Трудолюбива и всеотдайна, взискателна и сърдечна, притежаваща и опит, и възторг, госпожа Скорич е индивидът на своето място, който прави професионално и със сърце своята работа. За да бъде Гимназията - святото образователно заведение - в положителни ръце, с цел да има положително бъдеще, настояваме - дано директорката Снежана Скорич да има опцията да продължи своето дело.

Към казаното ще прибавим, че през 2018 година сдружение „ Родолюбец ", оценявайки приноса й, поддържа номинацията на Снежана Скорич като притежател на премията на ДАБЧ „ Българка на годината ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР