Дружествата от хранителния бранш в топ 20 на секторната класация

...
Дружествата от хранителния бранш в топ 20 на секторната класация
Коментари Харесай

Производители на храни: Стабилен ръст и на продажбите, и на печалбата

Дружествата от хранителния отрасъл в топ 20 на секторната ранглиста " Гепард " не са срещнали компликации в пандемичната 2020 година и доста от тях излизат освен сухи от рецесията, само че и със сериозен напредък. Ръстовете са разнообразни за обособените компании и са в интервала сред 47 и 365 %. Фирмите, които влизат в топ 20 за сектора, са представители на разнообразния набор от храни, присъстващи на трапезата - олио, самун, брашно, месо, салами, млечни артикули, сладкиши, пуканки и други
Месо и салами
Лидер в класацията е компания " Ависпал-БГ ", с. Чубра - производител на патешко месо и пачи дроб, която регистрира трицифрен скок на приходите - близо 365%. За разлика от миналата година, когато е работила на загуба, през 2020 компанията излиза на облага 485 хиляди лв. и утроява броя на заетите. Дружеството е основано при започване на 90-те, в годините сменя притежателите си, а от средата на 2019 е част от великотърновската група за салами и месни деликатеси " Елит мес ". Производственият цикъл в " Ависпал-БГ " е затворен - всички процеси от яйцето до крайния артикул се правят в компанията. Освен това компанията има и лична касапница и създава недопечен скотски протеин. Едноличен притежател на " Ависпал-БГ " е Величко Славев Минев посредством компания " Марчело " ЕООД, който има и " Елит мес ".

" Закупихме една неработеща компания, която от август 2019 възобнови активността си. Инвестирахме в възобновяване и рационализация и това ни разреши да увеличим индустриалните размери. Основните ни пазари на патешко месо и пачи дроб са Франция, Белгия и Испания. През предходната година увеличихме и производството, и клиентите си, което изяснява растежа на продажбите ", разясниха за " Капитал " от " Ависпал-БГ ".

Месо и месни артикули създава и " Коопдоверие Лесидрен " - с. Лесидрен, Ловеч. Компанията е на осма позиция с над 59% скок на продажбите през 2020. Започва активността си през 1995 година с произвеждане на свинско и телешко месо във плантация със затворен цикъл. В годините модернизира обектите и уголемява активността си. Предлага свежо месо, месни деликатеси, артикули от дивеч, мариновани артикули от месо във фирмени магазини в 15 града в страната. В София комерсиалните обекти са 9, в Плевен - 3, в Ловеч - 2. В отчета за активността през 2020 е посочено, че сдружението се занимава с отглеждане на животни, продажба на горива и гориво-смазочни материали и че чака една добра 2021 година. Дружеството е най-големият шеф в топ 20 за бранша със 164 заети. Действителен притежател на " Коопдоверие Лесидрен " е Деян Деянов Калинов.
Реклама
Ръст на приходите над 53% отрежда на " Арланда " - с. Гергевец, Сливен, 14-о място в топ 20. Компанията зарежда с месо множеството магазини в района, както и по Южното Черноморие. През 2019 откри нови касапница, транжорна и магазин. Инвестицията усилва броя на заетите и разрешава на сдружението да предлага месни артикули под лична марка. Фирмата регистрира лек спад на облагата през предходната година. Едноличен притежател на капитала е Никола Иванов Атанасов.
Фотограф: Надежда Чипева Ориз, брашно, самун, сладкиши
Втората в класацията - компания " Глобал райс ", с. Цалапица, Пловдив, също регистрира трицифрен скок на продажбите (над 127%). Компанията се занимава с произвеждане на зърнени култури, преправка на оризова арпа на ишлеме и търговия с ориз и оризови артикули. Фирмата удвоява облагата си през 2020 и отбелязва лек спад на заетите. Едноличен притежател на капитала е Мохамед Абделгани Мохамед Хасан.

Производителят на самун и хлебни произведения " Крум Геров ТМ " - гр. Гоце Делчев, е на пето място в топ 20 с над 78% растеж на продажбите. През 2020 компанията усилва облагата си, както и броя на заетите. Компанията е основана през 2004 година, а четири години по-късно приключва построяването на личен съвременен хлебозавод. Той е с потенциал 2200 кг разнообразни типа самун за един час, или към 35-40 хляба за 1 минута (в взаимозависимост от грамажа). По данни на компанията индустриалният комплекс се състои от уреди, направени от петте водещи компании за профилирана техника от Швеция, Италия, Холандия, Австрия и Германия, които управляват работата на поточната линия посредством интернет връзка. Фирмата създава класическите " ръчен " и " фабричен бял самун ", както и специфични типове " тъмни " хлябове. През 2009 " Крум Геров ТМ " закупи рецептата на линията хлябове без брашно с марката " Бонус ". Едноличен притежател на капитала е Крум Благовестов Геров.

Шестата в класацията - софийската компания " Сладка новина 5 ", създава сладкарски произведения. Компанията отбелязва над 72% растеж на продажбите и голям скок на облагата - от 14 хиляди за 2019 на 401 хиляди през 2020 година Собственик на сдружението е Радослава Здравкова Минчева, която е един от основателите и притежателите на веригата сладкарници " Неделя ".
Реклама
" Лулис мел - България " (9) - част от гръцката индустриална група Loulis Mills, ръководи мелницата за брашно в Генерал Тошево, която купи на обществен търг през 2018. Гръцката обществена група бе единствен покупател за мелницата и я закупи за 2.25 млн. евро посредством частен правосъден реализатор, провел обществен търг поради задължения на предходния притежател. Пандемичната 2020 е първата година на индустриална активност. По данни на компанията през предходната година мелницата е преработила над 21 000 тона пшеница и регистрира над 13.5 млн. лв. доходи (над 58% ръст). Новият притежател направи съществени вложения, вследствие на което потенциалът на мелницата бе повишен от 100 на 120 тона на денонощие, а складовата база за предпазване набъбна от 4500 на 11 500 тона пшеница. " След придобиването Loulis Mills влага в здания, машини и уреди 5 млн. евро, с цел да реализира цялостна автоматизация на процесите, което дефинира и относително дребния брой на заетите в компанията ", разяснява за " Капитал " Калин Йонов. Той заяви още, че българското сдружение възнамерява да усили натоварването на мощностите и да доближи най-малко 8 млн. евро доходи през тази година.

В отчета за активността е записано, че през 2020 сдружението (както и неговите клиенти) не е спирало работа и че въз основа на наличната информация резултатите от пандемията няма да имат значително значение върху финансовото положение.

" Мелничен комплекс - Дупница " (20), създава брашно под марката " Лимея " и регистрира над 47% растеж на продажбите. Мелницата е напълно реновирана и реконструирана през 2017 година. Процесите са автоматизирани, компютърна система управлява рандемана и алармира при смяна на някой от параметрите на софтуерния режим. Предприятието има своя съвременно оборудвана лаборатория, в която се окачествяват одобряваното зърно и готовите артикули. Съдружници са Красимира Димитрова Мирчева и Любомир Георгиев Мирчев.

Сладкарски произведения създава и компания " Ови и Сари " (16) - с. Войводиново, община Марица. Компанията е учредена през 1998 година, има марките Milkiss, Ideal, Ovi&Sari и регистрира над 52% растеж на приходите за 2020. Продуктите се продават в търговски вериги, както и зад граница - в Румъния, Гърция, Унгария, Словакия, Турция, Полша, Германия, Холандия и арабския свят. Съдружници в " Ови и Сари " са Коста Янков Лолов, Оваким Овсеп Хорикян, Анахит Сукиасян, Едмонд Сукиасян от Армения. В отчета за активността сдружението си слага за цел през 2021 да разшири размера на продажбите и да предложи нови артикули.
Фотограф: Юлия Лазарова Четено Коментирано Препоръчвано 1 Строителство и парцели 2 Коронавирус 3 Градове 1 Коронавирус 2 Ритейл 3 Градове 1 Строителство и парцели 2 Коронавирус Реклама Маслодайни култури, слънчогледово олио
Топ три на водачите приключва с " Тръст агро " - с. Беломорци, Омуртаг. Това е и третото сдружение в топ 20 с трицифрен растеж на продажбите - над 111%, като попада за поредна година в класацията " Гепард ". Компанията преработва маслодайни и етеричномаслени култури - слънчоглед и кориандър, и търгува с царевица, обелени слънчогледови семена, както и с изчистен, начупен и надробен кориандър. Произвежда и фуражни пелети. Производствената база е ситуирана на 70 хиляди кв.м повърхност, инвестицията в нея е към 7 млн. лв., като част от тях са европейско финансиране. Годишният потенциал на фабриката е за обработка на 30 000 тона. Преработеният слънчоглед е с непорочност 99.99% и се предлага в най-високия ценови клас. Продукцията е главно за експорт - Европа, Шри Ланка, Китай, Аржентина, Австралия, Израел. Фирмата разполага със лична лаборатория, с 12 склада за предпазване на първични материали и подготвена продукция и с 4 силоза. За разлика от миналата година компанията излиза на облага през 2020 и усилва броя на заетите. Едноличен притежател на " Тръст агро " е Соня Ангелова Бахчеванова.

На четвърта позиция е производителят на слънчогледово масло " Кехлибар " - Лясковец, с над 92% растеж на продажбите. Това е и сдружението с най-високи доходи като безспорна стойност - 58.967 млн. лева, и с най-голяма облага - 5.144 млн. лева, в топ 20. Компанията изкупува и преработва маслодаен слънчоглед, създава слънчогледово олио с марката " Кехлибар ", както и слънчогледов шрот. Фабриката е с потенциал на преправка до 30 000 тона слънчоглед годишно, разполага с електронна автовезна, две силозни стопанства, химико-технологична лаборатория, складова база за подготвена продукция. Едноличен притежател на капитала е общественият " Агрия груп холдинг ", който се управлява от Емил Веселинов Райков и Яна Цветанова Христова.

Слънчогледово масло създава и компания " Транс ер " - с. Ресен, Велико Търново (7). Продуктите се продават с марките " Олио Росина " и " Олио Ресен ". През 2000 година отваря порти завод за бутилиране на олио с дневен потенциал до 70 000 литра. От 2013 сдружението изнася бутилирано олио за Албания и Австрия, а година по-късно стартира да търгува и с разнообразни зърнени култури. През 2017 година компанията отваря своя първи търговски обект - магазин за екобрикети и пелети от слънчогледова люспа и дървесина. За 2020 " Транс ер " регистрира над 68% растеж на продажбите.
Мляко и млечни артикули
Ръст над 58% отбелязва и компания " Рамарис " (10), която ръководи мандра " Лудогорие " - с. Дянково, Разград. Създател на мандрата е Георги Петров посредством Едноличен търговец " Георги Петров - Камен " през 1991 година Бизнесът е фамилен, предприятието е ситуирано върху 15 декара повърхност и е с потенциал за преправка 20 тона мляко на ден. Разполага със личен хладилен превоз и има комерсиалните марки " Славина ", " Чорбаджийско ", " Лудогорие ", " Дянково ". Едноличен притежател на " Рамарис " е Славина Радославова Христова.
Бюлетин Ритейл
Всяка седмица получавайте най-важното и забавно от ритейл бранша във вашата поща
Вашият email Записване
Реклама
Фирма " Дестан " - с. Искра, Силистра (11), също създава млечни артикули, които предлага под марките " Денис милк ", " Деница ", " Дестан ". Преработващото дружество е основано през 1994 година, базата е ситуирана върху 3500 кв.м застроена повърхност. По данни на сдружението то си партнира с 85 български ферми, които го доставят с краве, овче и козе мляко. Компанията създава и хлебни произведения, а също така обработва хиляди декари аграрни площи, от които обезпечава фуражи на фермерите. Едноличен притежател на капитала е Илхан Абтула Шахин.

" Сердика Добрич " АД се подрежда на 12-о място в секторната ранглиста с над 55% скок на продажбите. Компанията обаче регистрира още веднъж загуба, която през 2020 даже пораства. Дружеството, в което акционери са Станислава Колева Савова и София Енева Маринова, създава сирене и кашкавал под марките " Сердика ", " Роса ", " Дъга ". Предприятието стъпва на традициите на тогавашната " Сердика " в Добрич, основана през 1959 година, която претърпя разнообразни преобразувания в годините - мина през всеобща приватизация и смени няколко притежателя и фирмени имена.

Фирма " Беленски " - Сливен (13), също преработва мляко и създава млечни артикули. Едноличен притежател на капитала е Тодор Иванов Терзиев. Компанията регистрира над 50% растеж на продажбите през 2020 и облага, сходна на тази от миналата година.

" Сердика-94 " (15) създава мляко и сирене с марката " Железница " по името на едноименното село в полите на Витоша, където се намира мандрата. Съдружници в компанията са " Тин комерс " ООД и Ивайло Димитров Филипов. Дружеството е с над 52% растеж на продажбите и излиза на облага през 2020.
Ядки, пуканки
Ръст на продажбите над 51% класира бургаската компания " Торнадо комерс " на 17-о място. Компанията предлага прясно изпечени и сурови ядки, семена, шоколадови артикули, брашна, сушени плодове, зърнени храни. Съдружници в нея са Димитър Костадинов Костадинов и Таня Николаева Костадинова. През 2013 година компанията построи завод по европейска стратегия в кв. " Лозово ", като обнови напълно оборудването си и модернизира софтуерния стадий на печене и пакетиране. За 2020 сдружението регистрира сериозен растеж и на облагата, която доближава 680 хиляди лв. (срещу 40 хиляди за 2019).

В топ 20 влиза и компания " Бий хоум - БГ " - с. Долни Богров (19), профилирана в производството на допълващи фуражи за изхранване на пчели. Компанията, която стартира активност в България през 2009 година, е дъщерна на гръцката " Гридзалис брос " на семейството Гридзалис. За 2020 сдружението означи над 50% растеж на продажбите и удвоява облагата си.

Производителят на микровълнови пуканки " АСТ Попкорн " - с. Труд, Пловдив, е на 19-а позиция в секторната ранглиста. През 2019 компанията влага 6 милиона лв. във втора индустриална база и офис постройка. От тях 1.8 млн. лв. бяха дотация по Програмата за развиване на селските региони. Дружеството разполага и с фабрика в гр. Съединение. Фирмата е основана през 1996 година като Едноличен търговец " Атанас Стойчев трейдинг " с предмет на активност пакетиране и търговия с инстантни питиета. През 2000 година стартира да създава пуканки за микровълнова фурна и последователно това става нейна съществена активност. Произвежда и лична царевица. Основната марка на " АСТ Попкорн " е Top of the Pop. Дружеството създава и частни марки (private labels) на клиенти от над 50 страни. Съдружници в " АСТ Попкорн " са Атанас Стоянов Стойчев и Аврам Николов Николов. От доклада за активността излиза наяве, че компанията има три индустриални линии за пуканки за микровълнова фурна и планува да закупи още една. Компанията регистрира, че в пандемичната 20202 няма изгубени съществени клиенти и снабдители, няма редуциране на щата, няма забавени приходи, нито просрочия по заеми.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Мара Георгиева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР