Дружествата, извършващи дейност в отраслите на суровия нефт, природния газ,

...
Дружествата, извършващи дейност в отраслите на суровия нефт, природния газ,
Коментари Харесай

Депутатите решиха как да се облагат свръхпечалбите в енергийния сектор

Дружествата, извършващи активност в браншовете на суровия петрол, природния газ, въглищата и нефтопреработването, внасят наложителна краткотрайна солидарна вноска за генерираните свръхпечалби, реши Народното събрание с признатите на второ четене промени в Закона за корпоративното подоходно облагане, заяви Българска телеграфна агенция.     Според признатите текстове краткотрайната солидарна вноска се заявява и внася по реда и в периода за подаване на годишната данъчна декларация за корпоративното подоходно облагане. Предвижда се за невнесената в период краткотрайна солидарна вноска да се дължат лихви според Закона за лихвите върху налози, такси и други сходни държавни вземания. Определя се, че краткотрайната солидарна вноска е обществено държавно взимане, което предстои на наложително осъществяване от обществен реализатор по реда на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.  
 

В хода на полемиката Драгомир Стойнев ( " Българска социалистическа партия за България " ) разяснява, че въпросните текстове отговорят на еврорегламент, който към този момент е в действие. Той уточни, че от 1 декември всички производители на електрическа енергия би трябвало да имат таван на приходите. Това е работа на Министерския съвет, уточни Стойнев, като добави, че регламентът е над закона и какви ще бъдат таваните, може да реши Министерският съвет със свое разпореждане.  Опасността да се сътвори нещо, което да попречи, вместо да помогне на българската енергетика, е действителна, предизвести Драгомир Стойнев. 
Условията и редът за даване на средства за финансова поддръжка на физически лица за намаляване на последствията от високите цени на силата за сметка на постъпленията от краткотрайната солидарна вноска, както и размерът на средномесечния брутен приход за 2021 година за определянето на лицата, които имат право на подкрепяне, се дефинират с разпореждане на Министерския съвет, по предложение на министъра на стопанската система и промишлеността и на министъра на труда и обществената политика, гласят други разпореждания. Текстовете плануват още изпълнителният шеф на Националната организация за приходите или оправомощени от него длъжностни лица да дават нужната информация за правоимащите лица.   Депутатите одобриха предложение на народния представител Делян Добрев (ГЕРБ-СДС),  с което се анулира наредба от Закона за енергетиката, с която се дава опция за покупко-продажби с газ. По думите на Добрев в последните месеци, вместо покупко-продажби на свободния пазар, сме станали очевидци по какъв начин едни компании купуват на ниска цена от " Булгаргаз " количества, след което ги препродават още веднъж на " Булгаргаз ", само че в пъти по-скъпо. Делян Добрев изясни от трибуната, че така наречен газ рилийз стратегия в последните 10 месеца се е изродила в " спекулация на една шепа компании и търговци на газ ". Той разясни, че с анулацията на въпросната наредба, се стопира опцията " Булгаргаз " да бъде ощетяван. Добрев сподели, че по този начин ще спре " непозволеното обогатяване " и " шарлатанията " в българската енергетика. По думите му, съгласно данни на Комисията по енергийно и водно контролиране (КЕВР) единствено за декември " въпросната спекулация " би коствала на " Булгаргаз " 17 млн.лв.    Асен Василев съобщи, че " Продължаваме Промяната " ще поддържа този параграф, тъй като считат, че господин Добрев е прав. " Щеше да бъде доста добре, в случай че това нещо не беше въведено изобщо от ГЕРБ преди години. По-добре да го отменим късно, в сравнение с още по-късно ", сподели Василев. Добрев му отговори, като уточни, че решението за даване на опция компании да купуват от " Булгаргаз " количества е взето след консултация с Европейска комисия, само че с ангажимента те да продават на свободния пазар, а не, както се случвало в последно време, назад на " Булгаргаз ". Вие, в случай че имахте предпочитание, това можехте да го спрете още май месец, а не да чакате моето предложение, отговори Добрев.     Прието беше и публицистично предложение на Десислава Атанасова (ГЕРБ-СДС), с което се дава опция земеделските производители да употребяват данъчно облекчение по Закона за корпоративното подоходно облагане, представляващо държавна помощ за аграрни стопани да се употребява от 1 януари 2023 година при изискванията на нотификация от Европейска комисия и според настоящото европейско законодателство.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР