Друга ужасна последица от войната в Украйна, която тепърва ще

...
Друга ужасна последица от войната в Украйна, която тепърва ще
Коментари Харесай

Войната в Украйна отравя почвата и храната

Друга ужасна последица от войната в Украйна, която занапред ще се усеща по света, е токсичната почва. Украйна е известна като " житницата на Европа ", само че в този момент поражда въпросът какво ще бъде качеството на това зърно и несъмнено последствията за здравето от зърното, отглеждано на отровна земя.

Бойните муниции съдържат олово, живак и тротил. Тези токсични тежки метали и избухливи материали ще останат в почвата. Дори в случай че войната в Украйна завърши през днешния ден, те ще останат в страната още дълго време. А следствията за хората, животните и природата са несигурни, оповестява „ Дойче веле ”, на което се позавава Index.hr.

Според осведомителната организация Ройтерс минимум 10,5 милиона хектара земеделска земя в Украйна са нечисти с химикали. Когато токсични химикали се открият във вода или почва, рано или късно те ще доближат до хората посредством растения, животни или питейна вода. Това към момента са догатки на токсиколозите, защото за доста места към момента липсва доказана информация за това по какъв начин се държат тези субстанции в почвата и какво влияние имат върху човешкото здраве.

„ Само на морското дъно на немската част на Северно и Балтийско морета ръждясват 1,6 милиона тона муниции ”, споделя професор Едмънд Мазер, шеф на Института по токсикология към Университетската болница в Кил. Когато се разпадне във водата, той освобождава отровен коктейл, който заплашва морската екосистема и в последна сметка се озовава в чиниите на тези, които ядат морски блага ”, прибавя той.

Опасните субстанции в боеприпасите са най-вече експлозиви и тежки метали. Сред взривните субстанции е тротилът, който принадлежи към групата на нитроароматите, известни със своята избухлива мощ.

„ Ние знаем от проучвания, направени върху плъхове и мишки, че TNT е доста отровен, споделя Мазер.

Токсиколозите означават, че тротилът от изхвърлените муниции поврежда възпроизводството, растежа и развиването на морските организми. Същото важи и за други експлозиви. Те са канцерогенни.

Същото важи и за някои тежки метали като арсен и кадмий.

„ Тежки метали като живак се намират основно в детонатори, където под формата на живачни фулминати обезпечават по-бърза експлозия на експлозиви като TNT, - изяснява Мазер.

Живакът също е един от тежките метали и предизвиква увреждане на нервните кафези. Може да докара до вродени малформации при неродени деца. Оловото може да има сходен резултат и да докара до нарушавания в развиването и спонтанни аборти.

Катерина Смирнова от Института по почвознание и агрохимия Соколов към Националната академия на науките на Украйна, една от водещите научни институции за почвата и опазването на почвата в Украйна, споделя, че почвени проби от региона на Харков към този момент са посочили нараснали концентрации на канцерогенни тежки метали като оловото и кадмия.

Нейната колежка Оксана Найденова, микробиолог от института " Соколовски ", изяснява, че тежките метали въздействат отрицателно върху активността на бактериите в почвата:

„ Те потискат развиването на растенията и набирането на микроелементи, което способства за физиологични нарушавания и понижава устойчивостта им към заболявания ”, споделя тя.

Въпреки това химикалите не остават безусловно в почвата единствено на едно място. TNT, да вземем за пример, може да бъде взривен и публикуван от вятъра, изяснява Мазер. Тогава дъждът оказва помощ на тези субстанции да обхванат по-дълбоко в почвата. Оттам токсичните субстанции доближават до повърхностните води, замърсявайки потоци, реки и езера. Въз основа на своите проучвания в Северно и Балтийско море, Мазер допусна, че химикалите от употребяваните оръжия се натрупват в хранителната верига: „ Опасяваме се, че хората като крайни консуматори са изложени на риск, в случай че ядат такава нечиста риба ”, съгласни са токсиколозите.

Токсикологът Едмънд Мазер счита, че след тази война Черно море евентуално ще бъде в положението на Северно и Балтийско морета: цялостно с отровни муниции. Токсикологът и екипът му търсят решения за премахване на токсичния тротил от морето. Учените обаче към момента не са разкрили бактерия, която да се употребява редовно. А казусът с тежките метали, както се споделя, ще си остане.

Maсер споделя, че биха могли да изкопаят горния пласт на почвата, с цел да извлекат тежките метали и TNT, като употребяват разнообразни способи, с цел да създадат почвата още веднъж рационално използваема и да отстранен химикалите. Такива рехабилитационни ограничения обаче са скъпи и лишават доста време, написа БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР