Дрезден сега бе като повърхността на Луната - само минерали,

...
Дрезден сега бе като повърхността на Луната - само минерали,
Коментари Харесай

И след 75 години бомбардировката на Дрезден тегне на града

" Дрезден в този момент бе като повърхността на Луната - единствено минерали ", написа Кърт Вонегът в романа " Кланица 5 ", откакто градът е бомбардиран със запалителни бомби в края на Втората международна война. През февруари 1945 година Вонегът е военнопленник в Дрезден, когато източногерманският град е погубен.

" Дрезден бе един огромен пламък ", написа той. Впоследствие хората употребяват израза " като Дрезден ", с цел да опишат някой отблъскващ пожар и всеобхватно заличаване. Немският романист Герхард Хауптман споделя: " Ако някой е не запомнил по какъв начин да плаче, се е научил отначало при унищожаването на Дрезден ".

Въздушното нахлуване стартира на 13 февруари преди 75 години. Сега Дрезден се готви да уважи тази дата. Но самият развой на възпоменание се трансформира в полесражение, защото историци отляво и отдясно спорят за събитията и тяхното значение.

След две нощни бомбардировки против града на английските Кралски Военновъздушни сили силите на Съединени американски щати не престават с дневни офанзиви на 14 и 15 февруари. Близо 25 хиляди души са убити, запалителните бомби опожаряват 25 хиляди жилища и основават огнена стихия, унищожила 90 на 100 от центъра на града.

Преди тазгодишния ден на възпоменание кметът Дирк Хилберт посети паралелка десетокласници, с цел да им приказва за бомбардировките над града. След неговия роман учениците останаха безмълвни и шокирани - не толкоз от размера на заличаването, а по-скоро тъй като знаеха малко за тези събития. Едно момче сподели, че неговите дядо и баба в никакъв случай не са говорили за това време.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР