Древно египетско проклятие пази Седлото в Странджа и обрича на

...
Древно египетско проклятие пази Седлото в Странджа и обрича на
Коментари Харесай

Ванга предупредила Людмила Живкова: Древно проклятие пази Седлото в Странджа

Древно египетско проклинание пази Седлото в Странджа и обрича на крах всеки, който се опита да разкрие тайните му и за това Ванга предизвестила Людмила Живкова, настояват с плашещ порив старите митове.

В тази околност са скътани злато, скъпоценности и загадъчен енергиен източник, считат мераклии да се докопат до митичното богатство. То обаче обрича на крах и крах всеки, който се опита да разкрие тайните му. Смята се, че го пази египетската богиня с аспект на котка Бастет. Най-смелите догатки са, че самата богиня е заровена там. Други настояват, че са заровени някои от нейните свещени котки, а има и доктрина, че става въпрос за извънземни.
Начало
Случайно или не, само че тъкмо през 1981 година в Странджа се появява карта. Тя е от съвсем необработена кожа и върху нея имало неразбираеми знаци. Твърди се, че старинният чертеж бил прочут най-малко от османско време и по неведоми пътища стигнал до ръцете на фамозния в региона иманяр Мустафа. Според очевидци, иманярят занесъл картата персонално на самата Людмила Живкова, която тогава е ръководител на Комитета за просвета и всички знаели, че се занимавала с сходни мистерии. Това, което чула от Мустафа, много заинтригувало първата дама на страната. Мустафа твърдял, че картата разказва Седлото, намиращо се сред странджанските върхове Голямо Градище и Малко Градище, където съгласно легендите била заровена египетската богиня Бастет.

Твърди се, че Людмила Живкова била мощно заинтригувана от историята. Веднага почнала да се среща и приказва по тематиката с разнообразни учени и археолози, само че множеството от тях били скептични по въпроса за богинята. Смята се, че даже били правени опити да бъде притеглен и проф. Александър Фол, който несъмнено бил най-авторитетния ценител на античните цивилизации в региона. Той обаче отказал, тъй като по това време към този момент бил зцапочнал други разкопки.
Ванга
Според една от версиите околните другари на Людмила Живкова по нейно гледище занесли картата на Ванга. Твърди се, че Ванга им разказала за своето привидение. Според него доста от дълго време в Странджа пристигнали по вода хора от Египет. Те били високи и стройни, с черни коси, носели маски на лицата си и били облечени като нашенските кукери. Пророчицата била уверена, че картата сочи място, на което има гроб на жена, която държи скиптър от извънземна материя. Ванга предизвестила никога да не се вършат стартират разкопки в местността, тъй като ги грозяла огромна заплаха.

Скоро по-късно иманярят Мустафа бил хванат от милицията, разпитван и обичай. Не след дълго умрял, споделя легендата. Но това не спряло Людмила Живкова и хората й да продължат търсенето. Думите на Ванга изключително впечатлили офицер от Държавна сигурност, имащ мощно въздействие върху дъщерята на Тодор Живков. Твърди се, че неговите имена били Кръстю Мутафчиев, само че има и други версии. Същата година той провел по заповед на Людмила загадка експедиция до мястото. Участниците в разкопките били уверени, че Седлото е заредено с особена сила и най-често в няколко нощи през месец май всяка година на скалата може да се види зарево и две фигури – мъжка и женска.

Не се знае дали е било открито нещо в Седлото. Смята се, че учените и хората на Людмила са копали най-малко на две места. Живкова издъхва мистериозно и към момента необяснено на 21 юли 1981 година Разкопките не престават и след гибелта й, само че бързо по-късно изследванията са прекъснати. Твърди се, че през 1982 година е бил извършен закрит правосъден развой против Кръстю Мутафчиев. Той бил наказан на 20 години затвор. Малко по-късно умира. Други пък споделят, че издъхва след 8 година

Така към този момент дефинитивно потегля мълвата за проклятието на Бастет, което тегне върху всички, решили да намерят тайните й в Странджа. Местните споделят, че мястото излъчва странна сила. Не е ясно обаче дали там е намерено нещо, или силата от проклятието на мястото не дава да се доближат тайните му.

 Странджа е цялостна с естествени хубости и тайнствена сила, която зарежда всеки клиент, само че пречи на този, който се пробва да разгадае тайните на античните водопадът Докузак., Странджа е цялостна с естествени хубости и тайнствена сила, която зарежда всеки клиент, само че пречи на този, който се пробва да разгадае тайните на античните водопадът Докузак., Снимка:

Мнозина считат, че там няма никаква гробница. Факт е, че има две грозни дупки, цялостни с мръсна вода. Дупките са оставени от крепко ровене с екскаватор и след това с кирки и лопати. Твърди се, че към Седлото интерес е бил проявен доста преди иманярят да занесе картата на Людмила Живкова. Немците през Втората международна война търсели нещо там, само че били принудени да прекратят изследванията на местността. Предполага се, че те по-скоро проучвали митове за Кивота. После по време на социализма пък интерес към Седлото проявявали от Комитет за Държавна сигурност (на СССР), само че нищо не разкрили и се отказали. Други считат, че се вслушали в думите на Ванга. Намерените при разкопките части черен гранит били изпратени за лабораторен разбор в тогавашната Германска демократична република – Източна Германия, само че там следите им се губят. На разкопките били осъществени взривявания и по този начин подземният вход под скалата, на която откривателите видели мъжката и женската фигура в сиянието, е наводнен. Говори се, че в по-ново време английски и американски секрети служби също се уведомили по въпроса, само че не правели разкопки.
Извънземни
В Малко Търново хора имат вяра, че в седловината сред двата върха има или заравяне на извънземен, или вместилище на антични познания и артефакти. Слухове настояват, че иманяри виждали появяването на холограмните фигури на скалата, освен това постоянно и единствено през месец май.

Смята се, че наказаният сътрудник Кръстю Мутафчиев бил написал книга и я нарекъл “Хомо сапиенс за хомо сапиенс ”. В нея разказвал за експедицията и находките, които имали извънземен генезис. В книгата си Мутафчиев твърдял, че пришълците са от съзвездието Цефей, а Бастет е била тяхна ръководителка. В началото те пристигнали в Египет, където основали цивилизацията на фараоните. След гибелта на Бастет, по нейно предпочитание, тя била заровена в Странджа, където я докарали с транспортен съд по море. Била съпроводена от стотици бойци. Имало и плебеи, доста от тях били убити откакто построили гробницата, а останалите войни основали тракийската цивилизация. Мутафчиев твърдял, че в действителност гробницата е основана по сходство на конфигурацията, която заемат звездите от съзвездието Цефей.

На запад от мистичната канара е открит античен тракийски рудник с две хоризонтални галерии. А от другата страна има тракийска куполна гробница, антично светилище с каменни жертвеници, некропол и по-късно цитадела от римско време. Това място е било свещено и за тракийците, и за римляните. Но дали там е имало египтяни или пък антични извънземни, това към този момент никой не може да каже. Други пък отиват още по-далеч в свързването на историите. Казват, че след края на последния ледников интервал, по времето на библейския потоп, който бил по нашите земи, тукашната цивилизация бяга. Едната част отива в Месопотамия, другата – в Египет. Наследниците на египтяните се върнали в опит да възстановят остарялата си цивилизация, само че това по този начин и не се случило, тъй като към този момент тук се били настанили траките.

Някои обаче виждат сходства сред Бастет и изключително почитания от траките по тези места Дионисий. Бастет е богиня на насладата, празниците, танците, музиката, плодородието – т.е. олицетворявала всичко, което доставя наслада от живота и на което е знак самият господ Дионисий. Египтяните вярвали също, че тя покровителства бременните дами, оказва помощ за приемането на добра годишна продукция и за излекуването на болните. Всичко това, само че без бременните дами, е покровителствано и от тракийския господ.

Според една от версиите в близката Мишкова равнища има антично тракийско светилище, което обаче е издигнато върху още по-древни постройки.

 На близката Мишкова равнища има антично светилище., На близката Мишкова равнища има антично светилище.,
Там още преди тракийско време е имало град на мъртвите, където всяка година са се правили ритуали за прераждането на природата и хората, а и за взаимозависимост с отвъдното. Разправя се, че на това злокобно място и през днешния ден по мрачно се чуват странни звуци, наподобяващи на мъртвешки песни.
Спомени
За групата, която била изпратена от Людмила Живкова през 1981 година, години по-късно си спомнят някои хора, помагали в цялото начинание. Екипът се нуждае от изкопна техника, минен експерт и позволение от военните за достъп до граничната зона. Затова групата търси подпомагане от тогавашния първи секретар на Българска комунистическа партия в Малко Търново Илия Петков. Смята се, че той е един от отдадените. След десетилетия той си спомня: „ По отношение на полезността бях осведомен, че става въпрос за някакъв каменен сандък, в който е бил съхранен надпис от 3000 г.пр.н.е. Същевременно е имало поверие по повод и на бъдещето, което се е отнасяло до 3000 година след новата епоха. Фактически става въпрос за търсенето на тази полезност, а не за златни пари или нещо друго. В същото време аз бях предизвестен от представителката на групата, че диалогът сред нея и мен би трябвало да остане конфиденциален “. Така екипът получава позволение и техника и стартира да копае, като се води по нарисуваната на кожата карта.
Александър Македонски
От мястото, където съгласно някои се намира гробницата на Бастет, стартира тръбопровод, който доближава до голяма тракийска куполна гробница в региона Мишкова равнища.
 Известните ни входовете към гробницата на Бастет в Странджа са наводнени и кални. Известните ни входовете към гробницата на Бастет в Странджа са наводнени и кални. Filipov Ivo/Уикипедиа
Когато през 1981 година Александър Фол почнал разкопки на тази гробница, той предполагал, че там е заровен Александър Македонски. Други го свързват с античните схващания за звездите и астрономията. Трети пък считат, че там е имало древнотракийски рудници. „ Това е било свещено място, допуска се, че е заровен тракийски водач, воин, който поддържа връзка с отвъдното “, счита Димитрина Забирова, организатор в исторически музей в Малко Търново.
Фараони
Малко откакто стартират разкопките в седловината Градището край Малко Търново, петима от групата имали окултно прекарване.

„ Красимира Стоянова и Кръстьо Мутафчиев видели двама фараони, единият седнал на престол “, споделя за случката Янко Харбалиев.

Всички от групата се уплашили да не би тези същества да им създадат нещо и като споделили кой какво е зърнал, разбрали, че са видели едно и също. Скоро по-късно в Малко Търново дошъл тогавашният министър на минералните запаси и суровините Стамен Стаменов и отишъл на мястото на разкопките.

„ Мнението на министъра беше, че няма възможност тук за нещо скъпо и че това са си елементарни рудници. Но даде единодушие Панов да продължи работата си. Даде единодушието си и да се даде екскаватор, с оглед, в случай че въпреки всичко като има такава версия, тя да бъде изследвана до дъно “, спомня си по-късно пенсионираният преподавател Илия Петков, който десетилетия наред взе участие в разнообразни археологически експедиции.

Мястото, където са се провеждали разкопките през днешния ден по натурален път или предумишлено е залято с вода. След гибелта на Людмила Живкова, някой от най-близките й сътрудници изпадат в недружелюбност. Групата, изследвала Градището, също. Мутафчиев е съден и отива в пандиза, а откритото го прибира Държавна сигурност, написа " Телеграф ".
Календар
Янко Харбалиев си напомня за един слух. Той декларира: „ Пусна се слух, че бил открит някакъв международен календар на каменни плочи и се взема от тука, открадва се, обаче след това границата била завардена, само че бил изнесен авансово. Затова Кръстьо Мутафчиев беше съден и лежа в пазарджишкия затвор, че не е показал това нещо на българската просвета. Но каква е истината, не мога да кажа нищо. Иначе регионът беше отцепен, не се допускаха никакви хора или бойци и офицери, единствено осведомени хора в работата “.

„ Тогава по странични пътища се разчуха неща, които не се споделяха защо са, защото самата работа, която трябваше да се извърши, минаваше като секретна “, споделя пък Григор Михайлов, ръководител на Изпълнителния комитет на Общинския национален съвет в Малко Търново от това време.

„ Информацията, която получих, е че по време на разкопките са разкрили лебедка и са я изпратили за датиране в Германия. Научих, че са разкрили камъни, колкото една войнишка каска, гранат - черен, който при извличането се пръснал. Някои по-големи камъни са взети от копачите. Пред органите на Министерство на вътрешните работи тази група беше показана просто като една иманярска група и на тая основа бяха взети ограничения и доколкото знам Мутафчиев е бил съден “, споделя Илия Петков.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР