Древният свят понякога изглежда толкова чужд и загадъчен, все едно

...
Древният свят понякога изглежда толкова чужд и загадъчен, все едно
Коментари Харесай

Защо властите не желаят да се изследва диска Файстос?

Древният свят от време на време наподобява толкоз непознат и мистериозен, все едно е извънземна цивилизация. Пълно е с въпроси без отговор и загадъчни руини, за които никой нищо не знае.Ако считаме, че знаем доста малко за цивилизацията на инките, съществувала през европейското средновековие, тогава знаем още по-малко за по-древните цивилизации.През юли 1908 година, италианският археолог Луиджи Перние прави разкопки в по този начин наречения Минойски замък. Той се намира на брега на остров Крит, в границите на град Фест, антично пристанище. Дворецът е датиран от 1900-1700 година пр.н.е.Когато Перние стартира да разкопава мазето на двореца, той открива дребен глинен диск, който лежи в цялостен мрак от безчет епохи.Този диск незабавно притегля вниманието на археолога и превзема въображението му, тъй като в никакъв случай не бил виждал нещо сходно. Наречен е Дискът Файстос.

 K1 600x540 - Защо управляващите не желаят да се изследва диска Файстос?
В идващите години, този тайнствен артефакт се трансформира в един от най-загадъчните и необятно обсъждани археологически странности, открити в Гърция.
Дискът е изработен с ръчно скулптуриране и затова няма равномерни пропорции. Диаметърът му варира от 15,8 см до 16,5 см, а дебелината му е от 1,6 см до 2,1 см.Всички йероглифни рисунки на този диск са подредени по серпантина и са „ отпечатани “ на ръка, т.е. благодарение на специфични печати. Това от своя страна води до нов въпрос без отговори – в случай че за всеки знак е основан щемпел, тогава явно са основани огромен брой такива дискове.Но къде са те? Защо единствено един подобен диск е оживял до през днешния ден? И това, макар обстоятелството, че територията на Крит и Гърция като цяло, от дълго време е разкопана и унищожена от археолози.На диска Файстос има 45 разнообразни знака, само че те са ситуирани от двете страни и с някои повторения, като по този метод общият брой на иконите на диска е 242 части.

 K2 600x540 - Защо управляващите не желаят да се изследва диска Файстос?
Знаците са комбинирани в групи, които са обособени с отвесни линии. Тоест, може би това са фрази, които сформират общо обръщение. След изобразяване, някои икони били изтрити и на тяхно място бил нарисуван различен знак. Изглежда, че индивидът е писал нещо, а по-късно решил, че ще е по-добре да го напише по друг метод и „ изтрил “ думата.Някои алегорични знаци са сходни на човешки фигури, риби, лодки, делфини, бикове, растения или дървета, само че други са неразбираеми. На диска има и разнообразни линии, пунктирани линии и други икони.Когато са направени опити за дешифриране на това обръщение, бързо излиза наяве, че учените просто няма защо да се придържат. Този тайнствен език не наподобява на египетски, нито на китайски, нито на някой различен.Но най-странното е, че този език въобще не наподобява на линейната книжовност, съществувала в древността на Крит.Четете още: Механизмът от Антикитера – необяснимият античен компютърСпоред една от версиите, тази книжовност е необичаен тип минойска книжовност, съществувала на Крит през 1850-1550 година прочие н. е. В същото време, към момента не е допустимо освен да се дешифрира това известие, само че даже да се разбере по какъв начин би трябвало да се чете – от центъра до ръбовете или от ръбовете до центъра.Скоро откривателите стигат до заключението, че общият брой икони на диска е съмнително дребен, с цел да съставлява обособена пиктографска система за писане, в която всяка икона замества обособена дума.Има обаче прекалено много знаци за по този начин наречената сричка, при която всеки знак е обособена сричка, а към думата се прибавят група срички.В наши дни, доста запалянковци се пробват да дешифрират тези записи, употребявайки един или различен способ, само че към момента несполучливо. Що се отнася до догатките за това, какво може да значи този текст, теориите са доста.Предполага се, че е молитва или различен заветен текст, проклинание, магическо проклинание, политически документ, лист, полемики за геометрията и др.Привържениците на различната история считат диска Файстос за едно от доказателствата за съществуването на антични свръхразвити цивилизации, които се смятат за митични – Атлантите, Лемурийците, цивилизацията на континента Му и т.н.Като доказателство за това, те цитират добре известния факт, че глината, от която е формован дискът, не се среща на Крит, както и уникалността на иконите и необикновените изображения на хора в иконите.

 K3 600x37 - Защо управляващите не желаят да се изследва диска Файстос?
Почти всички обособени глави имат прическа „ пънк “, до момента в който съвсем всички глави на мъже в цялостен размер са плешиви. А самите глави са удължени. Освен това, единствената фигура на жена на диска, въобще не наподобява на обичайните дами от минойската просвета.Поради всички тези компликации, даже има доктрина, че дискът Файстос е фалшификат, само че археологът Луиджи Перние е считан за доста почитан измежду сътрудниците си и в работата му нямало нищо, което да го накара да заподозре основаването на фалшификат.Дискът Файстос в този момент се смята за национално благосъстояние на Гърция, само че управляващите на страната стачкуват против задълбоченото му изследване, с претекст, че може да се навреди на артефакта. Или тъй като не желаят да се разкрие природата и смисъла му …?Следвайте ни в Instagram, Twitter и Youtube за забавно и мистериозно бонус наличие!

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР