Древният шумерски град Гирсу, разположен по средата между съвременните градове

...
Древният шумерски град Гирсу, разположен по средата между съвременните градове
Коментари Харесай

Няма да повярвате на колко години е най-старият мост в света

Древният шумерски град Гирсу, ситуиран по средата сред актуалните градове Багдад и Басра в Южен Ирак, е един от най-ранните известни градове по света.
Преди минимум пет хиляди години Гирсу става столица на шумерското царство Лагаш и продължава да бъде неговият набожен център, откакто политическата власт се мести в град Лагаш.
В региона доказателства за шумерската цивилизация са открити за пръв път под формата на хиляди клинообразни плочи с данни за икономическите, административните и комерсиалните въпроси на града.
Над петдесет години разкопки на този мега археологически обект са дали на света някои от най-важните монументи на шумерското изкуство и архитектура, в това число 4000-годишен мост, построен от печени тухли, който е най-старият мост, откриван в света до момента, показва Amusing Planet.



Гирсу е открит за пръв път от екип от френски археолози през 1877 година, което е тъпо, защото мястото е разкопано прекомерно рано - преди да бъдат изобретени модерните техники за провеждането на разкопки и съхранението им.
Французите също по този начин не следват протокола и не обръщат изключително внимание на запазването на архитектурните остатъци.
След тях идват ловците на съкровища, които разграбват огромни количества плочи и други артефакти и ги продават на колекционери. Смята се, че от 35 000 до 40 000 плочи са ограбени от Гирсу и след това продадени, за разлика от единствено 4 000 плочи, открити от французите.

Мостът на Гирсу е открит за пръв път през 20-те години. По това време той се счита за храм, язовир иили контейнер за вода. Едва неотдавна структурата е избрана като мост над античен воден път.
След разкопките преди близо век мостът остава открит и изложен на атмосферните въздействия, без да се поставят никакви старания за опазванего му или да има проекти за ръководство на обекта.
Модерното арабско име на Гирсу е Тело и сега мястото се употребява от Британския музей, с помощта на финансиране от държавното управление на Обединеното кралство, за образование на иракски археолози в ръководство на културното завещание и на практика умения за работа на терен.
Според неотдавнашно изказване на музея, възобновяване на 4000-годишния мост ще бъде част от обучителната стратегия.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР