Древната порода прасета Източнобалканска свиня изчезва от България. Тя е

...
Древната порода прасета Източнобалканска свиня изчезва от България. Тя е
Коментари Харесай

Източнобалканската свиня изчезва

Древната порода свине Източнобалканска свиня изчезва от България . Тя е погубена от Африканската чума, а стопаните, грижещи се това завещание едвам намират метод да запазят здравите животни. Преди ден излезе и последната позитивна проба за чума в най-голямото следено стадо източнобалканска свиня и по този начин броя на животните прибилижава едвам 1000 за цялата страна , а преди 13 години са били 50 000 животни.  Прасетата се развъждат единствено в три района на страната – Варна, Бургас и Шумен.

Прадядото на Симеон Радев идва от село Гулица във варненското село Господиново през 20-те години на предишния век със своите животни – с овце и свине.

И по този начин към този момент 4 генерации на семейство Радеви се грижат за стадо източнобалкански прасета. През годините са били добър източник на приход, само че след навлизането на Африканската чума стадото от ден на ден се свива.
 Вече 4 генерации на семейство Радеви се грижат за стадо източнобакански прасета. dariknews.bg

" Имаше някакъв пазар в Преслав и ги изкупуваха черните свине – там ги карахме.И туй се спря – затвориха класницата. Няма черни свине, не допущат на никое място – единствено белите. И какво вършим – нищо. Стоят, храним, празним джобовете, отиваме на алено ", споделя Симеон.

А развъждането им минава през доста компликации . С навлизането на чумата е неразрешена свободната паша и животните са затворени в оградени пространства. За хранането им стопаните са принудени да употребяват единствено фураж.

" В момента се хранят с ей таз царевица. Купувам на 30 стотинки, пълня 4-5 чувала, наливам и по този начин - няма второ качество, няма трето качество. Туй са 4 тона и половина на месец за 100 добитъка. 4 тона по 30 са 1200, 1500 лв. Не си слагаме труда, не си слагаме транспорта. Ако се пускат животните да пасат, 4 тона отиват за 3 месеца ", прави сметка Симеон.
 Вече 25 години Станка Американката се грижи за породата. Dariknews.bg

Трябва да се откри метод и да се резервира туй нещо. Нашият край няма по какъв начин да гледа бели свине. Това е за тях прехраната. Туй са прадядовците, дядовците, бащите ни – с това са се занимавали. Това ми  е огромна тръпка, споделя той и не мисли да изоставя отглеждането на животни.

Плашещата обстановка е видяна и се вършат опити да се резервира породата . От Изпълнителната организация по селекция и репродукция ще вършат опит да изтеглят някакви останали разплодни животни от област Варна и да ги настанят някъде.

Стопаните също взимат всички вероятни ограничения против болестта и се надяват да ги подмине. Остава вярата, че к ъсметът и напъните на дребното стопани, отглеждащи източнобалкански прасета, ще спасят породата, живяла към този момент 2500 години.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР