Древен ихтиозавър, открит на брега на остров Руски във Владивосток,

...
Древен ихтиозавър, открит на брега на остров Руски във Владивосток,
Коментари Харесай

Откриха останки от древен ихтиозавър

Древен ихтиозавър, открит на брега на остров Руски във Владивосток, може да е нов тип за науката, съгласно учените, учещи тази находка.

Ръководителят на лабораторията по палеонтология в Института по геология и ръководство на природата на Далечния изток на Руската академия на науките Юрий Болоцки сподели пред РИА Новости, че на остров Руски са открити изкопаеми остатъци от ихтиозавър, евентуално главата му е останала в скалата. Това е вторият случай на откриването на цялостен склет на ихтиозавър на о. Руски, първият е през 2014 година След това намерили човек, чиито челюсти са пригодени за мелене на мекотели. Прясната находка е отнесена за изследване в Приморския аквариум. По-рано е открито, че този субект е живял преди към 247 милиона години. Откритието е направено от един от участниците в плана „ Наука в пътуванията “, седемгодишно момче, до момента в който се разхождал по остров Руски, той разкрил каменна плоча, разцепена вследствие на тайфуна „ Майсак “ с отпечатъци от ребра и фрагменти от кости.

В четвъртък, в Приморския аквариум, където се организира главната работа по находката, Болоцки сподели пред публицисти, че ихтиозаврите не са динозаври, те са обособена огромна група. Те имали вретеновидно тяло, сходно на това на актуалните китоподобни. Ихтиозаврите са изчезнали в края на интервала Креда, дружно с динозаврите. Обикновено са морски хищници, означи ученият.

Той разясни, че към момента е мъчно да се каже по какъв начин тъкмо е изглеждал този ихтиозавър.

" Може би това е нов таксон за науката, жанр и тип. Някои от ребрата, за жалост, са унищожени и има отпечатъци от тях. Но в самата канара ребрата са непокътнати в обикновено положение. Необходим е препарат, който да ги почисти от отпадъчни скали, а това не е работа за една седмица. Досега находката съдържа доста забавни детайлности, които ще оказват помощ най-сетне да разберем за какъв тип животно става въпрос ", добави ученият.

Юрий Захаров, основен откривател на лабораторията за стратиграфия и палеонтология на Далекоизточния геоложки институт на Руската академия на науките, сподели, че ихтиозаврите ядат амонити, а водната зона на актуалния Далечен изток е тяхното местообитание.

" Това е извънреден случай, когато е намерено цяло животно. Има доста обособени ребра, което значи, че човек би трябвало да мисли, че обсегът им е тук ", означи ученият.

" Необходимо е да се извършат спомагателни проучвания, да се търсят както главата, по този начин и зъбите, с цел да се дефинира тъкмо типа. Може би, никой не изключва, че това е нов тип. Това са изолирани находки на територията на района. И е допустимо да е доста извънредно животно. Находка, изключително от тази ера, триасовия интервал, е доста значима в научно отношение и доста информативна “, сподели Ирина Тарасенко, заместник-директор по научната работа на Далекоизточния геоложки институт на Руската академия на науките, пред РИА Новости.

Според нея в този момент учените, дружно с личния състав на океанариума, ще запазят този експонат, след което ще го осветят на томограф или рентген, с цел да решат дали си коства да се дисектира тази проба. Ако материалът има колекционерска стойност, той ще бъде показан и пред аудитория.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР