Драстично се намаляват сроковете за издаване на оценка на въздействието

...
Драстично се намаляват сроковете за издаване на оценка на въздействието
Коментари Харесай

Промени в Закона за околната среда ще улесняват инвеститорите

Драстично се понижават периодите за издаване на оценка на въздействието върху околната среда, сложно позволение и отчет за сигурност при капиталово желание. Това плануват измененията в Закона за околната среда и водите, които отрасловото министерство към този момент е оповестило за публично разискване.

Според до момента настоящите разпореждания срокът за довеждане докрай на трите процедури е към година и половина в случите, в които няма обжалване. Ако измененията в закона влязат в действие, ще са нужни единствено девет месеца.

Министърът на околната среда и водите Нено Димов разяснява пред " Дарик ", че смяната е допълнение към в този момент настоящите разпореждания и няма да докара до занижен надзор при издаването на екоразрешителните.

" Трите процедури ще останат същите, само че това ще бъде до известна степен невидимо за вложителя, тъй като органите, които работят по тези три процедури, ще продължат да работят в същия режим като до момента, само че редом, а не едно след друго. И тези елементи, които съответстват в другите процедури, ще бъдат осъществявани единствено един път. Тоест в случай че имате публично разискване в един или втори случай, там ще имате публично разискване върху двата по едно и също време, което не го прави по-маловажно. Ако имате обжалване, ще може да се апелира всеки един, в това число двата или трите стадия в единия случай, а в другия се прави едно след друго. Тоест обединяването не лимитира опциите, а най-вече понижава периодите от една страна, размера информация от друга и работата на администрацията, която ще бъде паралелна, а не поредна. Така най-много ще се съкратят периодите ", сподели министърът.

В мощ ще остане и до момента настоящата процедура, съгласно която трите разрешителни се издават поотделно, като всеки вложител ще има опция самичък да реши по кой от двата административни пътя да тръгне. Предложението предстои на публично разискване в период от 30 дни, след което влиза в Министерския съвет.

От екоорганзиацията „ За да остане природа в България “ отхвърлиха коментар с претекста, че към момента не са осведомени с предложенията.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР