Драстичен скок на търсенето на непълнолетни за работа по морските

...
Драстичен скок на търсенето на непълнолетни за работа по морските
Коментари Харесай

Деца и студенти попълват свободните места по морето

Драстичен скок на търсенето на малолетни за работа по морските курорти регистрират от Инспекцията по труда в Бургас.

Това лято рецесията с намиране на личен състав е още по-голяма, а условията са сведени до най-малко, оплакват се работодатели по Черноморието.

В Бургас към момента има оповестени близо 1600 свободни работни места, свързани с туризма. 1/3 от тях са за Слънчев бряг. Във Варна още се търсят над 1000 сезонни служащи.

Според сектора обаче изчезналият личен състав по курортите е най-малко няколко пъти повече. Голям дефицит има при всички позиции - камериерки, сервитьори, готвачи, служащи в кухнята, бармани рецепционисти.

Средната работна заплата за лято 2022: сервитьори и бармани, както и камериерки ще получават по 900 лева на месец; рецепционистите - 1200-1300 лева.; готвачите - 1500 лева

Според хотелиери заплата е увеличена с към 20%, като се обезпечава в допълнение изхранване, нощувка и превоз до хотела.

В разгара на сезона търсенето на личен състав тече с цялостна мощ, даже за плажни заведения в самия Бургас.

„ Набираме хора от цяла България, както се споделя, отвред търсим хора. Не може да пожелаваме доста неща. Изискванията паднаха до заплашителен най-малко ", споделя Веселин Алендаров - шеф на заведение.

В хотел в Несебър работят към 600 души. И до момента в който една част от личния състав са непокътнати дългогодишни фрагменти, всеобщо работещите са преди малко приключили възпитаници или студенти.

Дни след абитуриентския си бал във Френската гимназия, Димана застава за първи път на рецепцията. „ Работата е лесна на рецепция, тъй като одобрявам да си приказвам с хора, одобрявам да употребявам други езици и да оказвам помощ на хората, когато имат някакъв проблем. Като възнаграждение също много ми харесва. Удовлетворена съм сигурно, не мога да се оплача ", споделя Димана Белчева.

„ Полагаме много старания, с цел да ги обучим на дисциплинираност най-много и да съблюдават работното време. Някои не си носят униформите, успали са се след дискотека - такива напълно изцяло естествени неща за техните години ", споделя шефката на ресторант Десислава Ангелова - шеф на ресторант.

Според шефа на аниматорите - италианец, сполучливата формула да не останеш без личен състав, е да го търсиш от рано и да му предложиш положителни условия. „ Може да не можеш да намериш човек с шест езика, само че с британски в България не е толкоз мъчно. Почти всички деца приказват британски доста добре ", изясни Салваторе Каллея - шеф-аниматор.

„ Основното нещо в нашия поминък, както споделя един сътрудник, е хората да могат да се усмихват. След като си ухилен, 99 на 100 от проблемите са позволени ", споделя Любо Липчев, който е шеф на хотелски комплекс.

22 хотела в Албена към този момент са отворени. Наред с българите, в курорта работят и чужденци.

Чужденците заемат позиции, за които владеенето на български не се изисква. А заплатите на всички са увеличени с към 20 на 100.

Над 1300 деца са поискали да работят лятото в Бургаско.

„ Има сериозен скок в търсенето на малолетни като работна ръка, което за мен е индикация, че пък липсват пълнолетни жители ", споделя Павлин Васков - шеф на Инспекцията по труда - Бургас.

Наемане без трудов контракт и дълъг работен ден са най-честите нарушавания.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР