Драматурзи, режисьори, актьори и мултижанрови артисти ще се включат в

...
Драматурзи, режисьори, актьори и мултижанрови артисти ще се включат в
Коментари Харесай

Гости от над 10 държави в паралелната програма на ACT Фестивал

Драматурзи, режисьори, артисти и мултижанрови актьори ще се включат в поредност от полемики и уъркшопи в границите на осмия ACT Фестивал за свободен спектакъл
И тази година най-големият фестивал за без значение театрално изкуство у нас – ACT Фестивал за свободен спектакъл ще предложи богата паралелна и просветителна стратегия, която ще провокира участващите актьори и аудитория за смяна на вероятността.
Два тематични уъркшопа ще ни показват актуалните развития на американската театрална сцена.
Промените в Съединени американски щати и театърът” ( 23.10, вторник, от 16:00 до 19:30 в “Червената къща “) ще събере американските театрални режисьори Аликхан, Фадул, Мартинез, Уотсън, Стелиян-Шанкс, драматурзите Найлън и Тим Лорд и филантропът Сюзан Ланг. Всички те ще споделят основните трансформации и ще опишат повече за новите репетиционни и кастинг подходи, вълната на оставки на артистични водачи след акцията #MeToo и други настоящи тематики от полето, последвани от отворена полемика. Подобна е концепцията на уъркшопа с Тим Лорд и Найлън (САЩ) “ Развитие на нова драматургия” на 22.10, понеделник, от 14:00 в Театрална работилница “Сфумато.” Той има за цел запознаване с техниките, употребявани в писането в новата американска драматургия и по-конкретно процесите на четене и редакция, прилагани към основаването на нови текстове за спектакъл.
Друг главен фокус в паралелната стратегия на ACT Фестивал за свободен спектакъл 2018 е физическото измерение, израз и наличие.
Трансформиращи срещи е еднодневен майсторски клас на Нуло Факини - основателят на методологията „ human specific work”, създател и артистичен шеф на датската театрална компания Cantabile 2 (вече на повече от 3 десетилетия) на фестивала Waves (който се провежда без спиране от 28 години). В рамките на ACT Фестивал той и участниците в уъркшопа му ще се концентрират върху проучването на интимността и това по какъв начин могат да основат прочувствени и сетивни връзки със своите фенове посредством откровена и същинска връзка.

Време / Пространство / Енергия е двудневен майсторски клас на холандската компания за живо мултижанрово изкуство United Cowboys, фокусиран върху душeвността в театралното осъществяване. Основните тематики в него ще бъдат театралното наличието, даването и вземането на пространство. Този очебийно физически уъркшоп стартира с представянето на техники за коренно наличие на сцена, с баланс сред уязвимостта и силата.
Still to come е еднодневен уъркшоп с Рахел Бара и Фрида Лаукс (Германия), Ида Даниел (България), Ана Дублйевич (Сърбия) и Зринка Ужбинец (Хърватска), който има за цел да накара участниците да минат оттатък пространство на наслаждение, да танцуват дружно със сексуалността си и да се изгубят в основаната любовна история. Уъркшопът е отворен за необятна публика, посредством регистрация на [email protected], с къс отговор на следното: „ апелирам, опишете в резюме интереса си към порното, танца, живота или към нас “.
Освен вниманието към личностните и полови революции, фестивалът изследва и ролята на изкуството в обществените промени в полемиката Говорейки за гражданска война (24.10, сряда, от 11:00 в Гьоте-институт България) . В нея ще вземат присъединяване известната берлинска самостоятелна театрална натрупа andcompany&co, немският издател К.Д. Волф, българският публицист Георги Господинов и артистичният шеф на фамозния самостоятелен спектакъл “Арка” в Прага Ондржей Храб.
По традиция аудиторията на фестивала има опцията директно да взе участие в следващата полемика за развиването на бъдещото пространство за модерно изкуство “Топлоцентрала: Презареждане” . На 23.10, вторник, от 11:00 във Френски институт ще се организира отворена осведомителна среща с представители на институции и основни посетители по следните акценти: артистичните резиденции с презентация на един от огромните европейски специалисти Давиде Д’антонио, състезания за изпълнителни и артистични шефове със експерта в тази област Катя Зонеман (Берлин) и артистичния и механически шеф на едно одобрено пространство за самостоятелни изпълнителски изкуства в Европа – Ондржей Храб (Театър Арка, Прага). След презентациите по тематиките, ще бъдат разисквани евентуалните задания по плана за 2019-та година.
ACT Фестивал за свободен спектакъл е тук:
http://actfest.org/
https://facebook.com/ACTFESTIVALBG/
Actualno.com е медиен сътрудник на фестивала.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР