Дойде ред, след Любовта е лудост и Световния фестивал на

...
Дойде ред, след Любовта е лудост и Световния фестивал на
Коментари Харесай

Златна роза 2018 - жокерите в ръкава

Дойде ред, след " Любовта е полуда " и Световния фестивал на анимационня филм, да кажем " Добре пристигнала " и на " Златна роза ". На огромния екран още веднъж изникват прелестни облици, някои и малко страшни, само че е празник. Празника на Седмото изкуство в България във Варна. Среща си дават критици, артисти, режисьори, а в разговора сред тях изкристализира на къде би трябвало да върви българското кино.
Малцина знаят, че Златна роза съществува от 60-те години на XX век. Тогава е обзор на българското игрално, писмено и анимационно кино. Днес е най-представителния ни фестивал за родно кино, който съществува. В предишното, във варненските кинозали, в границите на тази утвърждаваща се тогава демонстрация, са се гледали " Тютюн ", " Крадецът на праскови ", " Черните ангели ", " Маргарит и Маргарите ", " Иван и Александра ". Днес гледаме " Ага " и " Възвишение ". Някога си мислехме, че поантата на българското кино, към този момент се е изчерпала, разказана е, извъртяна е като ролки в киносалоните и към този момент я няма. Днес има вяра, вяра за възобновление на българското кино.
От последната Златна роза, през септември 2017 година, до тази, са създадени и селектирани в програмата на фестивала 17 игрални и 23 късометражни кино лентата, общо 40 продукции. Това не е малко, като се има поради, че през 2016 година, счупихме върха за българската кинематография за всички времена и имаше създадени 28 игрални кино лентата. На път сме българското кинопроизводство да забълва от ден на ден артикул за гледане. Но дали е първокласен този артикул?
На 28.09.2018 година, бях отвратена от това, което видях на екрана в Зала 1 на ФКЦ. Блудкави истории, едната от които истерична и потискащо меланхолична. Разбира се, настроението на всички повдигна към този момент утвърдилият се като евъгрийн, " Възвишение ". Това беше жокерът на вечерта, съзнателно селекциониран, да бъде показан в праймтайма.
Гвоздеят обаче е титулуваният на последното " Берлинале " " Ага ". Филмът за хората на далечния съветски север, които се пробват да свикнат с цивилизацията. Сблъсъкът сред остарялото и новото, традицията и модерното, поколенията.
Но не е за изпускане и " Смарт Коледа ", която ще донесе доста въодушевление на феновете, защото е с комедийна същина. Доказано, комедиите са обичаният киножанр на българите, още от времето на социализма. От там е лафът " Да идем на кино, с цел да се посмеем ", който се въртеше сред публиката в салоните в миналото.
Подберете деликатно филмите, които ще гледате. За да не се окаже, че сте си изгубили времето с " тъп филм ", каквото е определението за нескопосана продукция. Има заглавия, които си костват и чакат да бъдат открити от своите фенове, само че има и кинематографична нечистотия, която замазва екрана с нечистоплътни облици. Обичайте киното и му се доверете, то ще ви разкрие свят на фантазии, прозаичност и лирика житейска и екзистенциални проблеми, които вълнуват всеки от нас.
Заложете на късото кино, защото този път има луксозна селекция на Златна роза 2018! Обичайте се и не се целувайте доста по седалките на салоните, с цел да не пропуснете някоя завладяваща сцена! Не мигайте пред българското кино!
Автор: Мая Джамбазова
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР