Дойде дългоочакваният ден на истината в тежка категория на професионалния

...
Дойде дългоочакваният ден на истината в тежка категория на професионалния
Коментари Харесай

Кубрат Пулев е предизвикателство, каквото Джошуа не е срещал

Дойде дълго чаканият ден на истината в тежка категория на професионалния бокс! Най-големият ден в българската история на този спорт, сравним само с 8 май 2014 година, когато се изправи против Владимир Кличко. Сега Кобрата ще стъпи на кръга с модерния хегемон в " кралската " дивизия Антъни Джошуа в спор за три от четирите международни трофеи - на Международната боксова федерация, на Световната боксова асоциация и на Световната боксова организация.

Двамата ще излязат на кръга към среднощ българско време.

Откакто Желко Маврович изкара 12 тежки рунда против легендата Ленъкс Люис през 1998 година, Балканите нямаха представител на най-голямата професионална сцена при най-тежките боксьори, преди да стартира издигането на Кубрат. Сега той най-сетне ще реализира мечтания конфликт, който си заслужи още през 2017-а, само че поради травма в гръдните мускули трябваше да отсрочи.

Двамата демонстрираха взаимно почитание на последната конференция, а на формалния кантар пък за малко не стартираха размяната на юмруци още преди началото на галавечерта пред 1000 фенове в зала " Уембли ".

Кобрата тежеше 108.7 кг, а Джошуа - 109.2 кг, като българинът е свалил от тежестта си спрямо предходния си конфликт, до момента в който пък първенецът е качил малко по отношение на последната си борба.

През последните дни всички знайни и незнайни експерти се изредиха да дефинират мощните и слабите страни на Джошуа, като по-разумните от тях предупреждаваха никога да не се подценява Кубрат Пулев, макар че е новобранец съгласно букмейкърите.

Какво в действителност сме видели от AJ до момента в кариерата му? 24 профи борби, 23 победи, 1 загуба и 21 нокаута. Три пояса, като желанието на множеството почитатели по света е да се състои дуел с Тайсън Фюри за изчезналия четвърти пояс, който да короняса бленуван " безспорен ", " безспорен " първенец.

Големият плюс за Кубрат Пулев може да се окаже неглижирането от лагера на Джошуа, тъй като и преди единствената му загуба от Анди Руис неговите промоутъри и поддръжници разясниха само бъдещата борба с Дионтей Уайлдър. Само че " дюнерджията " от Мексико скапе проектите на Еди Хърн и компания и те трябваше да са си взели поука, единствено че им е мъчно да не загатват името " Фюри " по няколко пъти в подготовката за борбата с Кобрата. Дано да вършат същата неточност за повторно.

Всички приказват, че Джошуа " не може да поеме удар ", има " стъклена " брадичка и който го нацели, ще може да го победи. Нищо че има единствено едно проваляне в кариерата си досега, само че въпреки всичко е бил пращан в нокдаун и от Владимир Кличко, а в спаринги е бил повалян на земята от Дейвид Прайс. Големият въпрос не би трябвало да бъде какво толкоз ни е посочил Джошуа досега (както пробват да омаловажават достиженията му почитателите на Фюри), а кой вид на Джошуа ще забележим против Пулев?

Защото два пъти сме гледали чистият боксьор AJ да управлява дистанцията, да " танцува " към съперника си, да употребява няколко пъти повече леви прави от него, да се пази от замени и да печели със съдийско решение. Всички сочат реванша с Руис-младши като доказателство за това, само че тъкмо същото се случи, когато Джошуа лиши пояса на WBO от Джоузеф Паркър.
И в двата мача Антъни показва образно техническата и тактическата си класа, само че имаше нещо, което Кубрат Пулев, като негов предстоящ конкурент, може да види и да потрие ръце със удовлетворение. И в двата горепосочени конфликта Джошуа искрено " бягаше " от основни замени и не желаеше да стои в близка отдалеченост с съперниците - против Паркър реферът на кръга му оказа помощ да избегне тези моменти, а против Руис-младши той показва отлични умения в клинча, с цел да " потуши бурята ".

Само че Кубрат Пулев също е занаятчия на клинчовете и Джошуа няма да може да го тормози с тежестта си, както го правеше с ниския и физически изоставащ като конструкция Руис.

Но да приказваме за " стъклена " брадичка на Джошуа наподобява неуместно, въпреки всичко той се изправи след нокдауна против Кличко и обърна развоя на събитията. Много хора са не запомнили и обстоятелството, че Александър Поветкин му счупи носа още в първия рунд, само че това не попречи на AJ да запише нокаут малко по-късно.

Е, да, шеметните комбинации от по 10-15 удара на Руис в първия мач го повалиха, само че всичко стартира от едно ляво кроше над дясното ухо в третия рунд, което напълно отстрани еквилибриума на първенеца. Кубрат Пулев може да се възползва от такива грешки в играта на Джошуа, с които очевидно всички към този момент са толкоз наясно, че не стопират да ги показват.

Кобрата в последните години също сподели израстване, огромен образец е успеха му над Богдан Дину, в която за първи път от много време не разчиташе единствено на блестящия си ляв прав и чудесното напредване на кръга, ами се биеше като колосален боксьор и натискаше съперника си и го пречупваше просто с тормоз. Както в реванша Тайсън Фюри най-сетне се усети, че е великан и може да прегази Дионтей Уайлдър с тежестта си и няколко тупаници, вместо единствено с придвижване и леви прави.

Срещу Поветкин, да вземем за пример, Джошуа можеше да господства с левия си прав, тъй като руснакът съвсем не пусна подобен (поради някаква причина), а против Руис във втория конфликт се получи същото, тъй като мексиканецът няма техническия капацитет да опонира на такава тактика. Кубрат Пулев, обаче, е със идеален ляв прав и това е най-голямото му оръжие, тъй че ще е вълнуващо да разберем кой ще успее по-добре да приложи този способ.

Важно е да се означи, че до момента никой боксьор през последните няколко месеца не изглеждаше изключително добре на кръга, без значение печелил или не, тъй като не бе стъпвал в публична конюнктура от към 12 месеца поради новия ковид. Това би трябвало да значи, че можем да чакаме малко по-бавно начало на Джошуа - Пулев, като последователно умората и надлежно кондиционната подготовка може да наклонят везните в интерес на един от двамата боксьори.
Кобрата е доста помъдрял като боксьор и човек от 2014-а, когато в действителност способства за един от най-вълнуващите мачове с присъединяване на Кличко в кариерата на украинеца, само че тактиката му граничеше с неблагоразумие, въпреки и зрелищно. Сега би трябвало да не подхожда по подобен метод толкоз рано, макар че Джошуа сподели уязвимост в това отношение в последните години и искрено избягваше яростни замени, или пък биваше искрено пребит (в първия дуел с Руис).
Ако приемем остарялата максима (клише), че един войник е толкоз добър, колкото е бил добър в последния си конфликт, то можем да чакаме, че Джошуа няма по какъв начин да господства над Кубрат с левия си прав (както го правеше в реванша с Руис) и няма по какъв начин да го тормози по същия метод в клинчовете, тъй като Кобрата е много добър в тях. Въпросът е ще посмее ли AJ да тръгне да търси нокаут и ще бъде ли толкоз сполучлив, колкото не е бил от много време насам, когато против него има конкурент като Пулев?

Защото в действителност AJ нокаутира Кличко във популярен мач с доста обрати и нокдауни, а след това пристигна дуела с Такам, който замести Пулев, само че не предложи същите физически и механически провокации. В борбата с Паркър британецът наложи предимство с чисто боксови характерности и не търсеше нокаут, а против Поветкин не срещна съвсем никакви леви прави.

Първият конфликт с Руис е печално прочут, макар че при започване на третия рунд AJ го прати в нокауд със съвършена композиция от леви крошета, когато дясната ръка не можа да откри задачата. В реванша - знаем, още веднъж доминация посредством боксиране без предпочитание за нокаут, само че действително Кобрата има задоволително качества, с цел да предложи напълно друго предизвикателство.

Реално, Джошуа с съображение е любимец на
букмейкърите, само че в тежка категория постоянно може да се получат " изненади ", а и боксьорите са били на практика неактивни цяла година поради ковид. Каквото и да направи Пулев в тази борба, той към този момент пренаписа историята на българския и балканския професионален бокс в тежка категория.

Да пожелаем триумф на Кобрата във евентуално последния му късмет да стане международен първенец в " кралската " дивизия и да се насладим на историческия двубой, който дълго ще помним, без значение от изхода.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР