Дойче веле“ разказва, че в анализи за последните парламентарни избори

...
Дойче веле“ разказва, че в анализи за последните парламентарни избори
Коментари Харесай

Медиите в Германия сринаха ГЕРБ: „Никой не иска корумпирания Бойко Борисов“

„ Дойче веле “ споделя, че в разбори за последните парламентарни избори задграничните медии означават, че предизборната битка в България мина този път не под знака на тематиката за корупцията, а за войната в Украйна и несигурните доставки на газ.

„ След изборите е като преди изборите “ и „ Пак ли? Избори в България “ – на такива заглавия може да се натъкне човек през днешния ден в немскоезичните медии. Повечето от тях употребяват кореспонденциите на информационните организации, с цел да отразят вчерашното гласоподаване в страната.

В тези кореспонденции българският четец несъмнено ще забележи една специфичност: репортерите на организациите се пробват да „ преведат “ на немски структурата на политическия пейзаж в България, което обаче от време на време основава подвеждащо усещане.

Така да вземем за пример немската организация ДПА, представена от десетки електронни издания в страната, дефинира победилата партия ГЕРБ като „ прозападна “ и bürgerlich – като политически диалект последното в превод значи почти центристка или буржоазна. А немската емисия на „ Франс Прес “ дефинира ГЕРБ като „ консервативна партия “.

Телевизионният канал ntv цитира политолога Даниел Смилов, съгласно който в този момент обстановката е даже по-сложна, в сравнение с след предходните избори. Новинарският канал оповестява още: „ Предизборната битка в най-бедната страна от Европейски Съюз мина този път не под знака на тематиката за корупцията, а за войната в Украйна и несигурните доставки на газ.

Исторически и културно България е тясно обвързвана с Русия. Руското навлизане в Украйна провокира бездънен разлом в страната с 6,5 милионно население. Борисов се пробва да не заплашва връзките нито с Европейски Съюз, нито с Русия и Турция, до момента в който Петков зае в предизборната битка ясна проевропейска позиция. “

Никой не желае да се коалира с Борисов

Същите констатации четем и в други издания като „ Шпигел “, „ Зюддойче Цайтунг “ или „ Тагесшпигел “. А „ Франкфуртер Алгемайне Цайтунг “ (ФАЦ) написа: „ Неокончателните изборни резултати обрисуват мъчно съставяне на държавно управление.

Досега съвсем никой не желае да се коалира с Борисов, тъй като годините на неговото ръководство бяха белязани от съществени измами със дотации и систематична корупция на най-високо ниво. До съставянето на ново държавно управление страната ще се ръководи от длъжностен кабинет, назначен от президента Румен Радев. Критичните гласове настояват, че президентството от ден на ден се трансформира в център на властта в България “, отбелязва ФАЦ.

Реклама

И още за ролята на президента Радев в българската политика. Австрийският „ Щандарт “ разгласява през вчерашния ден изявление с някогашния министър председател Кирил Петков. На въпрос за ситуацията с тайните служби Петков дава отговор: „ Те не бяха реформирани след края на комунизма.

Докато ръководи служебното държавно управление, президентът Радев може да смени управлението на всички тези служби, тъй като управлява и премиера. И едно определено държавно управление не може да направи нищо против това. Ето за какво би трябвало да променим закона. Хората в тайните служби би трябвало да дават отговор на антикорупционните стандарти.

Тайните служби би трябвало да се управляват от Народното събрание. През последните 12 години тези хора бяха избирани от ГЕРБ и надлежно отвориха защитни чадъри над корупционните мрежи и практики. С тях не може да се реализира никаква смяна. “

Кой работи в интерес на Русия?

По-нататък в изявлението пред „ Щандарт “ Петков дава отговор на въпрос за въздействието на Кремъл върху тайните служби в България: „ Корупционните кавги в България са свързани с съветското въздействие, да вземем за пример в тази ситуация с тръбопровода „ Турски поток “, по който от 2020-а година насам до България стига съветски газ.

Правителството преди нас сътвори на Украйна един от най-големите ѝ геополитически проблеми, давайки утвърждението си за „ Турски поток “. Освен това българските жители заплатиха милиони евро за построяването на този водопровод, въпреки да нямат никаква изгода от него. Неговата единствена цел беше да усили въздействието на една непозната страна, а точно на Русия!

Питат ме дали няма да вляза в „ евроатлантическа коалиция “ с ГЕРБ, само че аз нямам политическо доверие към тези, които са подписали за „ Турски поток “. С този водопровод Борисов нанесе на Украйна повече вреди, в сравнение с са ѝ нанасяли които и да било други планове по-рано. Той въобще не изясни на българските жители за какво го прави. И аз нямам доверие на неговите сякаш евроатлантически възгледи. “

И най-после още един австрийски вестник, който обръща внимание на „ Възраждане “ – „ Винер Цайтунг “. „ Проруската партия „ Възраждане “ удвои резултата си, само че остана доста надалеч от упования възторг.

Партийният началник Костадин Костадинов в предизборната битка клонеше към признание на псевдореферендумите, проведени от съветските окупатори на превзетите територии в Източна Украйна и намерено призоваваше за излизане на България от Европейски Съюз и НАТО.

В изборната нощ Костадинов сподели, че не вижда опция да бъде поканен като съдружен сътрудник и повтори, че неговата партия е срещу въвеждането на еврото и за евакуиране на войските на НАТО от България, както и за „ нормализиране “ на връзките с Русия “, написа „ Винер Цайтунг “, цитирайки австрийската организация АПА.
Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР