Американските акции затвориха пазара в последния за седмицата работен ден

Американските акции затвориха пазара в последния за седмицата работен ден ...

Dow с осми пореден ръст - най-дългата серия от 2018 г..


Американските акции затвориха пазара в последния за седмицата работен ден предимно на по-ниски нива в петък, след като по-рано през деня облекчаването на търговското напрежение и някои решения на централни банки за кратко повиши настроението на инвеститорите, предава MarketWatch.

Широкият индекс S&P 500 се понижи с по-малко от 0,1% до 3007 пункта. За сметка на това индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average напредна с 36 пункта, или 0,1%, за да завърши на ниво от около 27 219, въз основа на предварителни данни. Технологичният бенчмарк Nasdaq Composite се понижи с 0,2% до 8 177 пункта.

Така Dow постигна осмото си поредно повишение, най-дългата си такава серия от 2018 г. насам. Dow и S&P остават на по-малко от процентен пункт от техните най-високи постижения за всички времена, достигнати през юли.

Wall Street бе подкрепен от добри макроикономически данни. Така например продажбите на дребно се повишиха по-бързо от очакваното през август, като се увеличиха с 0,4%. Важно е да се отбележи, че потребителските разходи за стоки на дребно са ключов двигател за растежа на американската икономика, формирайки около две трети от брутния вътрешен продукт, като самите продажби на дребно пък представляват около 25% от личните потребителски разходи.

Това означава, че поредните силни данни за продажбите на дребно през миналия месец предполагат, че потребителските разходи ще продължават да бъдат важен двигател за икономическия растеж в САЩ и през третото тримесечие, след като през второто тримесечие те нараснаха с цели 4,7% (най-силен растеж от четири и половина години насам).

Освен това инвеститорите видяха признаци, че Вашингтон и Пекин се насочват към по-конструктивна позиция по отношение на търговските преговори. New York Times съобщи, че Китай ще освободи някои американски земеделски продукти, включително соята и свинското месо, от допълнителни мита.

В четвъртък САЩ приветстваха възобновените покупки от Китай на американски земеделски стоки, а президентът Доналд Тръмп заяви, че се очаква Пекин да купува „големи количества“ земеделски стоки. Той каза още, че обмисля временно търговско споразумение с азиатската страна.

“Това бързо се превръща в базово допускане, така че не е ясно дали пазарите ще реагират благоприятно на бъдещи заглавия, които просто потвърждават вероятността от подобен сценарий“, коментира изпълнителният директор на J.P. Morgan Адам Крисафули.

Европейската централна банка обяви ден по-рано пълноценен стимулиращ пакет, включително намаляване на лихвите и рестартиране на програмата за закупуване на облигации без краен срок.

p { margin-bottom: 0.25cm; line-height: 115%; background: transparent none repeat scroll 0% 0%; }a:link { color: rgb(0, 0, 128); text-decoration: underline; }

Източник: investor.bg