Довеждащият водопровод от яз. Ястребино, с дължина 19 км, е

...
Довеждащият водопровод от яз. Ястребино, с дължина 19 км, е
Коментари Харесай

Заради промяна на проект 2004-2005 г. Омуртаг няма алтернатива за водата

Довеждащият тръбопровод от бент. " Ястребино " , с дължина 19 км, е единствена опция за водоснабдяването на община Омуртаг. Проектиран е за дебит на вода 80 л/секунда. Изграден е по възлагане на Община Омуртаг в интервала 2004-2005 година, като в процеса на строителство планът е изменен . Затова и Акт 15 е публикуван единствено за избрани сектори от оборудването и самият тръбопровод не е доведен в употреба.

Това излиза наяве от срещата в Министерството на районното развиване и благоустройството откакто седмици наред жителите на Омуртаг стачкуваха поради бедствената обстановка в града си с водоснабдяването. Въпреки преди 1 месец, жителите на града не престават да стоят без вода, а в най-хубавият случай водоподаване има за по 1 час 2 пъти в седмицата
 Жители на Омуртаг стачкуват заради продължаващото безводие
Жители на Омуртаг стачкуват заради продължаващото безводие

Община, област и страна се вършат 50 години, че не виждат проблем, показват жители

Регионалният министър Иван Шиков е предложил да бъде основана работна група, в която да вземат участие и представители на министерството и на " Български ВиК холдинг " ЕАД . Задачата ѝ ще бъде да проучва изпълненото строителство по довеждащия тръбопровод от бент. " Ястребино " , да изследва направеното проучване на оборудването през 2015 година, както и цялата друга съпътстваща информация.

Според Шишков явно казусът е в заданието за планиране , а водопроводът може да се вкара в употреба и с ограничаващ режим на прилагане, за това обаче би трябвало несъмнено решение.

Ще би трябвало да бъде направена и промяна на незавършения градеж , тъй че той да може да влезе в употреба. Затова министър Шишков предложи като вид водопроводът да бъде трансфериран на ВиК Търговище , след което то ще има опция да се намеси, като " Български ВиК холдинг " ЕАД ще може да даде средства на оператора.

Кметът на община Омуртаг инж. Ешреф Ешрефов се е заел да бъдат предоставени всички нужни за осъществяването на разбора документи. Набирането им стартира още през днешния ден.

На срещата е било коментирано също, че на идващ стадий ще бъде издирван вид за подкрепяне на общината и за решение на казуса с влошеното положение на вътрешната водопроводна мрежа на град Омуртаг.  За 2022 година на общината е предоставено финансиране . за реорганизация на вътрешни водопроводи в осъществяване на държавното решение от месец септември т.г. за целево финансиране на капиталови планове на общините по цели и направления/обекти.
 Изтича срокът на бедственото състояние в Омуртаг
Изтича срокът на бедственото състояние в Омуртаг

То беше въведено поради неналичието на вода
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР