Довчера унижаваната и считаната за ненужна БСП изведнъж стана доста

Довчера унижаваната и считаната за ненужна БСП изведнъж стана доста ...

Унижаваната БСП внезапно стана доста търсена от протестните партии


Довчера унижаваната и считаната за ненужна БСП изведнъж стана доста търсена от т.нар. протестни формации. Поводът - подхвърлените намерения от социалистите да върнат още утре правителствения мандат на президента Радев. След като те бяха оповестени вчера неофициално, днес полетяха вопли партията да задържи мандата, за да се даде време на парламента да приеме важни закони. Особено настоятелни в исканията са ДБ и ИТН, макар първата да не се отзова на поканата за срещата от БСП три дни по-рано, а втората се яви за 5 минути, колкото да съобщи, че социалистите не стават за съюзи.

Най-парадоксалното е, че БСП официално бе обявила, че разчита на тези разговори, за да се избистрят именно законите. Поради тази причина смяташе да задържи мандата чак до средата на септември.

 

Но ръката й остана неприета.

 

В резултат вчера се появиха информации, че в петък мандатът ще бъде върнат на Радев, а днес сутринта депутатът Явор Божанков застъпи публично същата идея. Вероятно за обрата в намерението на БСП роля са изиграли и два други факта. Първият - че премиерът Стефан Янев се изказа ласкаво за евентуалната партията на Кирил Петков; БСП искаше да тупа топката, за да се актуализира бюджета, за което настояват министрите и президента Радев, но пък излезе... - че те се занимават с партийно строителство, което е в разрез с интересите на БСП. Вторият - вчера в пленарна зала не минаха част от идеите на БСП по актуализацията.

 

На фона на всичко това днес съпредседателят на ДБ Христо Иванов призова БСП да не бърза да връща мандата, за да се осъществи поне част от съдебната реформа. "Ако това опропастят, просто ще стане ясно, че цялото това упражнение е било насочено към

 

личното позиране на г-жа Нинова пред камерите.

 

Право на всеки политик е това, но нека свършим някаква работа", заяви той.

Тошко Йорданов от ИТН също смята, че БСП не бива да бърза. Но не толкова заради бюджета, ами, както смята и Иванов, заради съдебните закони - закриването на специализираното правосъдие, на закона за НСО и т.н.

"Изправи се!..." също се включи във воплите. "Ако БСП върне бързо мандата, това означава, че няма да може да се работи по законопроекти, които са важни за хората", заяви Мая Манолова.

В отговор на всичко това БСП реши да доизнерви ситуацията. От 14 часа днес стартира пленум. БСП заяви, че именно на него ще се вземе решението за мандата - всички опции били отворени.

 

  

Източник: segabg.com