Дотук проследихме пътя на стъклото от зеления контейнер до рециклирането

...
Дотук проследихме пътя на стъклото от зеления контейнер до рециклирането
Коментари Харесай

По пътя на хартията

Дотук проследихме пътя на стъклото от зеления резервоар до преработването и превръщането му в нови стъклени опаковки. Време е в този момент да разберем какво се случва с отпадъците от хартия и картон. Как и къде се преработват те?

Знаете ли, че хората за първи път стартират да създават хартия от целулозна пулпа през II век от остарялата епоха в Китай. През XIX век, с помощта на индустриализацията и въвеждането на нови машини в процеса, разноските за произвеждане на хартия доста понижават. Промишленото произвеждане усилва обемa създадена хартия, а с това и потреблението на естествени запаси. Днес процесът на произвеждане на хартия е още по-улеснен. За благополучие обаче в изискванията на развиване на кръгова стопанска система, непотребната към този момент хартия се рециклира.
Всъщност всеки звук рециклирана хартия избавя от отсичането на 13 дървета.

Но дано забележим какво се случва с всичката офисна хартия, брошури и тетрадки, картонени опаковки и кашони, от които към този момент нямаме потребност.

Изхвърляме хартиени и картонени опаковки от хранителни и нехранителни артикули, опаковъчна хартия, хартиени чували и торбички, вестници, списания и всевъзможни други чисти хартии в жълтите контейнери за разделно събиране.

 По пътя на хартията

Изключително значимо е в тези контейнери да не изхвърляме битови боклуци, които може да замърсят и създадат невероятно преправянето на хартията.

За да заемат по-малко място, е значимо да сгъваме огромните картонени опаковки. Камиони на " Екобулпак " от време на време извозват събраните рециклируеми материали от жълтите контейнери до сепариращите съоръжения. " Екобулпак " разполага със седем сепариращи съоръжения в страната. Там идната стъпка е тези боклуци първо да бъдат сортирани по тип – хартия, картон, пластмаса и метал.

Хартията се отделя от пластмасовите и железни боклуци, с които дели еднакъв резервоар. След това самата хартия и картонени опаковки се разделят по тип и качество.

Отделят се минимум следните типове хартия:
- смесена хартия и картон;
- боклуци от опаковки от вълнообразен картон (велпапе);
- отпадъчна хартия, съдържаща крафт хартия и натрон.

 По пътя на хартията

Разделените по тип хартия, хартиени и картонени опаковки се балират и се извозват към преработвателните предприятия. До тях доближава единствено чистата хартия от контейнерите за разделно събиране.
От контейнерите за битов боклук също се генерира поток от хартия и велпапе, само че със повишени индикатори на замърсяване.

Лошото качество на сепарираните хартия и велпапе от потока битови боклуци не разрешава тяхното непосредствено предаване за преработване. Единият вид за тази хартия е да бъде непосредствено депонирана. По-устойчивият и екологичен вид обаче е различен. За да се трансформира в подобаваща суровина за заводите за произвеждане на хартия се постанова спомагателната й обработка.

Силно нечистите хартия и велпапе се обработват в инсталацията за жестоко ликвидиране на " Екобулхарт ", дъщерното сдружение на " Екобулпак " в гр. Пазарджик.

Инсталация за ликвидиране на хартия и картон

През 2012 година преди да стартира построяването на инсталацията, " Екобулхарт " взаимно с " Института за целулоза и хартия " прави задълбочено проучване на този тип боклуци. На база на резултатите се създава модел за ликвидиране на нечистите хартия и велпапе.

Изходният артикул от инсталацията е очистена влакнеста маса или така наречен Орнитологично важно място, подобаваща за следващо преработване. Технологията е новаторска и разрешава обособяване на оптимално количество замърсявания. На инсталацията също по този начин може да се третират и тетрапак опаковки.

Изградената през 2015 година апаратура в кв. Главиница, гр. Пазарджик, все още е единствената по рода си на Балканите. Инсталацията е предопределена за култивиране на мощно нечисти хартии и картони, извлечени от битови боклуци и е с потенциал до 5 тона за час входяща суровина.

Технологичният развой включва четири съществени стадия:
- входящ надзор - приемане на суровината и отчитане на количеството;
- разтоварване в приемна зона;
- подаване към инсталацията и обработка;
- депозиране на получения артикул и експедиция към предприятията за преправка на хартия.

Но дано разгледаме целия развой в детайли.

При доставка се регистрира тежестта на постъпващите материали на площадката на автомобилна везна. Камионите със суровина се претеглят на вход и излаз, т.е. цялостни и празни. След това материалите се разтоварват в приемната зона. Вторичната хартия може да бъде доставена в насипен тип или на бали.

Началото на инсталацията за жестоко ликвидиране е захранващ превозвач, където се слагат хартиените и картонени боклуци. Следващото оборудване се назовава хидропулпер. Той съставлява железна вана с работен размер от 20 кубични метра, предопределен за в началото разформироване на хартията посредством подаване на оборотна вода. Цели се приемане на еднородна маса с избрана централизация.

 По пътя на хартията

Към хидропулпера има система за премахване на огромни замърсявания като тел, опаковъчна лента, фолио, тъкани, въжета. Леките замърсявания минават към турбосепаратор, където се отделя годната суровина от замърсителите.

Получената от смесването на вода и хартия кашеста маса се изпомпва към контейнер с циркулационно устройство, което поддържа равномерна централизация на масата. От резервоара масата минава към система за ликвидиране от минерални и железни примеси.

След това кашестата маса попада в последното очистващо оборудване за финално обособяване на замърсяванията. Така очистената маса се подава към механични преси за обезводняване.

 По пътя на хартията

 По пътя на хартията

Готовият артикул - полуфабрикат от очистена хартия и картон се пресова във формата на листа със изсъхнало наличие 40% и се подрежда на палета в очакване на бъдат превозени към предприятията за произвеждане на хартия.

Всъщност знаете ли, че хартията може да се рециклира до седем пъти?!
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР