- Доцент Георгиев, новият Браншови колективен трудов договор „Музикално-сценични изкуства”

...
- Доцент Георгиев, новият Браншови колективен трудов договор „Музикално-сценични изкуства”
Коментари Харесай

В културната сфера синдикати и работодатели са само от едната страна на барикадата

- Доцент Георгиев, новият Браншови групов трудов контракт „ Музикално-сценични изкуства” бе подписан няколко дни преди да стане известно, че НДК редуцира 30% от личния състав си поради големи загуби след COVID-19. Този контракт съгласуван ли е с новите действителности – предстоящите съкращения в културния бранш?

- НДК не е в обсега на този контракт – там има Колективен трудов контракт сред шеф и синдикати. Доколкото ми е известно, сегашните съкращения са в атмосфера на работещ обществен разговор сред двете страни, макар тежкото състояние на тази голяма културна конструкция. Засега няма декларирани планове от Министерството на културата и не се обрисуват трендове за съкращения в държавните културни институти. От общинските оркестри напълно неотдавна има неразбираемо напрежение само в Камерния отбор „ Дианополис “ от Ямбол, само че ми се коства, че това не е вследствие на пандемията.

- В какво се показват най-големите страхове на работодателите в региона на културата поради новата действителност, основана от пандемията?

- Работодателите са сложени пред съществени провокации - на първо място с новите условия за безвреден и здравословен труд (за артистичните сформира, техническия личен състав и администрацията), само че и с голямата задача да предпазят публиката от заразяване. Както в никакъв случай до момента нуждата от естествен креативен – репетиционен и театрален – развой, се сблъсква с тези наложителни за всеобщи събирания ограничения. И тук са огромните терзания на работодателите по какъв начин да се съчетават такива разнопосочни процеси, за които те носят огромната отговорност. Иначе внезапна смяна в политиката за поддръжка на театралните изкуства на държавно и общинско ниво не би трябвало да има. В същото време към този момент се вижда смяна в тактиките на обособените институти във връзка с репертоара, на местата за показване, на рекламата и работата със спонсори.

- Колко са организациите, които членуват в Българската асоциация на работодателите в региона на културата (БАРОК) и имате ли визия дали във всички тях съществуват синдикални организации?

- В БАРОК членуват 51 организации от театралните изкуства, библиотеки, музеи и други, като не във всички от тях има синдикални структури. Синдикатите и работодателите са обречени на добър разговор, защото в културната сфера те не са от двете страни на барикадата, а единствено от едната. Всички шефове са хора от сектора с многогодишен стаж като артисти, режисьори, реализатори, музейни и библиотечни специалисти, реставратори и така нататък (вкл. хора със сериозен стаж на синдикалисти), тъй че множеството от тях имат мощно изразена угриженост за своите чиновници.

- Еднакво добър ли е новият браншови групов трудов контракт за работодателите в областта на културата на национално и на общинско равнище?

- Новият БКТД се разгръща върху членовете на подписалите го организации и за жалост общински структури не попадат в неговия обхват.

- Едни от първите мнения по отношение на новия контракт са, че той съставлява синдикален пробив – и поради минималните прагове за работните заплати, и поради по-високите компенсации при пенсиониране, и поради сумарното пресмятане на работното време единствено при потвърдена нужда. Съгласен ли сте с тази характерност и бихте ли обяснили за какво работодателите отстъпват?

- Не сме на тепих в някаква битка и тези съглашения не носят подобен темперамент. Напротив – да вземем за пример минималните прагове за работните заплати към този момент бяха признати, и то по предложение на БАРОК , в БКТД в театралната сфера още от декември 2018 година, тъй че това не е нещо ново в театралния бранш. Необходимо бе прецизиране на категориите личен състав в музикално-сценичните действия по отношение на равнищата на индексиране, като за жалост по гледище на синдикатите администрацията към този момент отпадна от тази скица.

За компенсациите при пенсиониране се търсят благоприятни условия за извеждането им отвън рамката на заплатите, защото в настоящия тип това е непостижимо за доста институти и лишава работни места за по този начин нужните млади попълнения. Надяваме се на подпомагане от страна на Министерството на културата в това отношение. Сумираното пресмятане на работното време е ясно несъмнено от Кодекса на труда и е неотложно в театралните институти с оглед желанията на публиката и естествения спектаклов темп, а също преди министър председатели, по време на турнета, фестивали и така нататък

- От страна на работодателските организации договорът е подписан и от Българската асоциация на работодателите в региона на културата (БАРОК) и от Сдружението „ Ръководители в региона на културата “ (СРОК) сред вас има ли разнообразни визии по въпроса за отбраната ползите на работодателите в региона на културата и по-специално във връзка с новия браншови групов трудов контракт?

- Имаше разлики, само че те към този момент не са основни в духа на това договаряне. Един от образците по принцип е дали да има общ Браншови групов трудов контракт за театралните действия, или два обособени, както е до момента – за музикално-сценична активност и за спектакъл. БАРОК е за обособени съглашения.

- Излезе информация в медиите, че работодателските организации са желали новият Браншови групов трудов контракт да важи по-малко от две години. Защо?

- Има логичност – предвид на настъпилите промени в безвредните и здравословни условия на труд, заради идните промени в установяване на минималната работна заплата по сектори, с идните неизбежно промени в Методиката за финансиране на театралните институти, с цел да се изчака приключването на БКТД в театралната сфера и ред други неща, които ще се появят до края на годината от Брюксел. Този по- пай интервал не бе признат от синдикатите.

- Сред първите мнения по контракта е и изказванието, че той ще насърчи разговора сред работодателите и синдикалните организации, които наложително ще показват мнение. Какви са вашите наблюдения – вашите членове имат ли положително съдействие със синдикалните организации, има ли случаи, в които се стига, нагледно казано, до извиване на ръце?

- Такива случаи са редки, само че има. Синдикалните организации постоянно са имали необятни права при разискване на работни условия, стратегии, турнета и други, тъй че и това не е нещо ново.

- За първи път в контракта е записано, че в случаите, когато един театър се снима за лъчение или се предава онлайн от външен продуцент, участващите в неговата подготовка и реализация получават в допълнение заплащане, контрактувано авансово със синдикалните организации. Защо тази мярка се приема едвам в този момент?

- Записите са един от случаите, в които синдикалните организации постоянно са давали мнение и постоянно са били преграда за снимане или запис на продукции. Тук се регламентира разликата във опцията самият институт да бъде продуцент на запис за списък, и снимане от външен продуцент, което е предмет постоянно на особено договаряне.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР