Доц. Ярков, с какви факултети и специалности разполага Тракийският университет

...
Доц. Ярков, с какви факултети и специалности разполага Тракийският университет
Коментари Харесай

Откриваме нови специалности, за да отговорим на нуждите на бизнеса

Доц. Ярков, с какви факултети и специалности разполага Тракийският университет в Стара Загора?

- Тракийският университет остава един от водачите във висшето обучение в България. По бюджет е на шесто, а по брой студенти - на девето място в страната. Имаме факултети с над 90-годишна история като Ветеринарно­медицинския и Аграрния. Разполагаме с Медицински факултет, Ветеринарномедицински, Аграрен, Педагогически, Стопански, Факултет по техника и технологии - град Ямбол. Имаме Департамент за повишение квалификацията на учителите, Медицински лицей за рехабилитатори и лаборанти и филиал в Хасково за акушерки и медицински сестри. При нас работят над 1180 души. Имаме специалности в съвсем всички научни посоки, като дружно с магистратурите броят им надвишава 60.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Въпреки това разнообразие планирате разкриване на нови специалности. Защо?

- Тракийският университет има доста мощни обичаи в хуманната медицина, ветеринарната медицина, в специалностите на Аграрния факултет - зооинженерство, агрономство, екология. Но, естествено, би трябвало да се развиваме в крайник с времето. Затова, съобразявайки се с условията на пазара на труда, на бизнеса, на общините, неправителствените организации, взехме решение да открием нови специалности, някои от които ще започват още през тази година.
" Ще свързваме бизнеса с нашите студенти, които още от втори, трети курс да стартират работа първо под формата на летни стажове. " Откриваме специалността " Местни финанси " в Стопанския факултет. Няма друга такава компетентност в страната. Ще стартираме банкет и по специалността " Медицинска козметика ". Към Медицинския лицей ще открием компетентност " Помощник-фармацевт ", тъй като там има огромно търсене, както и специалността " Етеричномаслени култури " към Аграрния факултет. Имаме акредитация по " Растениевъдство ", по тази причина още през тази година ще стартираме образование по етеричномаслени култури. За задачата предвиждаме взаимна работа с Института по розата в Казанлък. Нашите студенти по " Етеричномаслени култури " ще имат добра подготовка по стопанска система, ръководство. Желанието ни е експертите, които приключват нашия университет, да бъдат мултифункционални, с добра икономическа, а освен профилирана подготовка, и да са готови незабавно да стартират.

Планираме разкриване и на IT специалности. Още от първите си дни като ректор съм почнал работа в тази посока, тъй като потребността от тези технологии е във всички браншове и сфери на живота. През тази година търсим опция за банкет по две професионални посоки - информатика и компютърни науки към " Природни науки, математика и информатика ", където се приготвят софтуерни експерти и в професионално направление " Комуникационна и компютърна техника " към " Технически науки ", където се приготвят по-скоро хардуерни експерти. Ще създадем по този начин, че да съвместим двете специалности и да излизат сложни експерти с положителни знания по стопанска система и отрасловите посоки, които се учат тук. Има огромен недостиг на IT експерти да вземем за пример в аграрния бранш. В този бранш към този момент работят съвременни машини, а няма хора, които да ги поддържат. Създавайки такива експерти, ние се водим и от желанието да помогнем на община Стара Загора да върне имиджа на града като " Силиконовата котловина на България ". Надяваме се подготвените фрагменти по новите специалности да привлекат нови вложители и с тях дружно да изградим бъдещето на района.

Разполагате ли с задоволително на брой готови преподаватели за тези специалности?

- За IT специалностите разполагаме с доста положителни преподаватели, които и досега работят в Тракийския университет. Но ще ни бъдат нужни още експерти, с цел да покрием нужните условия при акредитацията им. Водим диалози с хабилитирани български преподаватели. Вече имаме единодушието на някои от тях. Те са подготвени да дойдат на непрекъсната работа в Тракийския университет. Водили сме диалози и с одобрени преподаватели, които работят в чужбина. Много от тях имат подготвеност да образоват наши студенти като гост-лектори.

Доколко университетът и бизнеса приказват на един език?

- Отчитаме, че до този миг връзките ни с бизнеса не са били на нужното равнище. От тази година стартираме съществени промени в тази посока. Кариерният ни център ще бъде доста тясно обвързван с бизнеса и ще се трансформира във фронт офис на Тракийския университет. Кандидат-студентите ще имат опцията да посещават кариерния център, с цел да преценяват какво ще бъде професионалното им развиване, в случай че изберат съответната компетентност при нас. Знаем, че студентите държат освен на положителни общежития, добра инфраструктура, качество на образованието, само че и на обезпечено кариерно развиване. Ще свързваме бизнеса с нашите студенти, които още от втори, трети курс да стартират работа първо под формата на летни стажове. Желанието ни е да има добра връзка и в двете направления - от една страна, студентите да имат опцията да си избират работодателите, а от друга, работодателите да си избират бъдещите експерти.

Кои специалности на университета са с най-голям рейтинг сега?

- Стоим доста добре както във връзка с комплексните оценки на рейтинговата система, по този начин и в просветителната и научната част. Това ни слага на едно от лидерските места в страната.
Най-високи рейтингови оценки получават ветеринарната медицина и педагогиката. Почти във всички посоки имаме доста положителни позиции. В науката сме в първата десетка в страната по другите индикатори.
Едно от преимуществата на нашия университет е, че всеки студент, който желае, може да употребява общежитие. При нас е най-модерното, последно построено в страната студентско общежитие - Блок №8 в студентски град. Бих споделил, че то е на равнище хотел три звезди. Предстои ремонт и саниране на още три блока от Студентски град, както и на студентския стол.

Адекватен ли е бюджетът на Тракийския университет за тази година?

- Тракийският университет е на шесто място по бюджет измежду висшите заведения в страната. Тази година бъджетът ни надвишава 45 млн. лв.. За 2020 година имаме нарастване с 2.5 млн. лева То идва от нарастването на минималната работна заплата в страната. Стоим устойчиво във финансово отношение и имаме положителни благоприятни условия за вложения. Тази година имаме класиран план от районното министерство за създаване на университетския информативен център. Тази постройка стои незавършена от 20 години, още е в недодялан градеж. За задачата ще получим грант от 3 млн. лв. по Оперативна програма " Региони в напредък ". Ще приключим до една година работата си по нея и се надяваме да я открием през септември 2021 година. Новият образователен център е с повърхност от 4500 кв.м РЗП. Тя ще може да се употребява за направленията ветеринарна медицина, отглеждане на животни и здравни грижи. Студентите от тези специалности ще организират там образованието си по информатика, математика, чуждоезиково образование, стопанска система, мениджмънт. Тя ще бъде новото, съвременно лице на университета.

Каква ще бъде главната задача в първия ви мандат като ректор на Тракийския университет?

- Да създадем такива правила и да начертаем подобен път за развиване, че Тракийският университет да върви единствено нагоре през идващите години. Желанието ни е да останем с лидерски позиции в България и да реализираме още по-добри позиции на интернационалната научна сцена.
Профил
Доц. Добри Ярков е приключил ветеринарна медицина и е лекар по научната компетентност генетика. Доцент е по генетика и отглеждане на домашните животни. Има десетки изявления в научния щемпел и съвсем 30 години преподавателски опит. Преди пет години придобива и спомагателна подготовка в УНСС - финансов мениджмънт. Дълги години е бил помощник-ректор на Тракийския университет, а през ноември 2019 година е определен за ректор на университета.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР