Доц. Костадин Нушев от Богословския факултет разказа пред БНР историята

...
Доц. Костадин Нушев от Богословския факултет разказа пред БНР историята
Коментари Харесай

Доц. Костадин Нушев: Да се изясни има ли опит да се промени статута на Подворието като руска енория

Доц. Костадин Нушев от Богословския факултет описа пред БНР историята на Руската черква в София.


Съдбата на този храм се преплита с историята на бословската просвета в България.  Това е една от институциите, които подават ръка на съветските учени и духовници, които са изгонени от болшевиките. 100 години по-късно обаче нещо се пропуква в това братско междуцърковно другарство и българската страна експулсира съветски духовници и чиновници. 

След това Руската черква у нас е затворена за богослужения, тъй като Подворието твърди, че тя е благосъстоятелност на съветското посолство. Въпросът би трябвало да бъде обяснен от висшите духовници, които се събират на следващия ден – 3 октомври.

Доц. Костадин Нушев изясни в предаването " Преди всички ", че тъкмо преди 100 години, с решение на Академичния съвет на СУ, е основан Факултетен съвет и са назначени първите  професори в Богословския факултет. 

" И дват съветски емигранти след болшевишката гражданска война и след края на Първата международна война и са назначени една група техните професори , представители на Киевската духовна академия и на Санктпетербургската духовна академия. Сред тях е отец Георги Шавелски, който е основател на нашето пасторско богословие. Той е бил назначен и като духовник в Руската черква, която до този миг е била една легационна черква - самобитен параклис ". 

През 1936 година този храм е възложен на българската страна и е извършен напън да бъдат изгонени съветските емигранти от Руската черква , обясни той.

" Българската страна поема собствеността върху храма. Предоставя го на Българската православна черква. Софийският митрополит Стефан дава различен храм – „ Свети Николай “ на улица „ Калоян “. Той приютява архиепископ Серафим и неговите духовни рожби ". 

Днес съзнателно се прескача цялата история от 1936 до 1997 година , съобщи доцент Нушев. 

" Защо никой не споделя какъв е бил статута на този храм от момента, в който руската страна го предоставила на българската страна, а българската страна го е  предоставила на Българската църква и Българския патриарх? "

За да бъде той настоящ православен  храм, се намира под избрана канонична пълномощия и това е юрисдикцията на БПЦ, уточни доцент Нушев.

Откривам доста тревожни сигнали за това, че има опити за едностранно вмешателство, за едно отнемане на храма от всемирски, нецърковни институции , акцентира той.

" Това е в жестоко нарушаване на църковните догми и обичаи за двустранни връзки. Има една наклонност за едностранно решение и опит за вмешателство в областта на подготвеност както на българската страна и накърняване на нейния суверенитет, по този начин и на автокефелията на Българската патриаршия и неуважение на пълномощията на Българлския патриарх и Софийски митрополит . Това е една доста неприятна тендеценция. От заставането отпред на Руската православна черква, през 2009 година, на настоящия предстоятел патриарх Кирил Гундяев се промени курса по посока на едно силово налагане на искания и домогвания ". 

От 2012 година има наклонност да се преглежда този храм като посолски , изясни специалистът.

" Една нова теория „ Руски мир “ смесва политическите, геополитическите, дипломатическите с чисто църковните въпроси и връзки "

Важно е на това идно съвещания на Светия синод архиереите да отстояват автокефалията и каноничния статут на БПЦ , уточни той.

" Да изразят мнение за дейностите на Българския патриарх, да спомагат за отваряне на храма, който по неприемлив метод се държи затворен и това нарушава българските закони ".

Той уточни, че има правилник, за който се твърди, че урежда съветското подворие, само че не излиза наяве дали е признат от Българския свети синод. 

" Ако опонира на Закона за вероизповеданията, това е неприложимо ". 

Доц. Нушев изясни,че т рябва да се обясни има ли опит да се промени статута на Подворието като съветска енория, като посолски храм .

" Този въпрос може да се реши посредством двустранен контракт и възобновяване на тези спогодби или посредством преразглеждане на статута на тези подвория, тъй като се вижда, че с тях се злоупотребява ".

Цялото изявление на Добринка Добрева с доцент Костадин Нушев може да чуете в звуковия файл.

По обявата работи: Мария Сивкова - Илиева БНР подкасти: Великите европейци Великите европейци Великите европейци
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg