- Доц. Ганев, натрупаха се много и тежки политико-икономически скандали

...
- Доц. Ганев, натрупаха се много и тежки политико-икономически скандали
Коментари Харесай

ГЕРБ се прави на реформатор, БСП - на опозиция

- Доц. Ганев, натрупаха се доста и тежки политико-икономически кавги в последните месеци - " Апартаментгейт ", къщите за посетители, НАПлийкс, неуспехът на властта с чумата по свинете. Назрява ли революционна обстановка в България - при състояние че единствено един от тези кавги би катурнал правителството в естествена страна?

 - Да не забравяме, че ние сме малко по-особена страна, в която сгазването на обикновените правила на приличието се прости по-лесно. Дори " Апартаментгейт ", който същински раздразни хората, не нанесе кой знае какви вреди на ръководещите на европейските избори. Някои си споделят: " Какво пък толкоз е станало ". Други си мислят: " Ще свалим тези, само че кой ще пристигна и дали няма да стане по-зле... ".

Бедата е, че няма огромна политическа мощ, която да е същинска съпротива. Българска социалистическа партия от ден на ден наподобява, че имитира съпротива. Също както и ГЕРБ имитира промени - да вземем за пример в правораздаването. Та не е чудно, че хората не виждат опция.

Сега имаме поръчка за огромен нов политически план. Колко е огромен, ще забележим, само че е доста амбициозно деклариран. Впрочем това е следващият подобен план, основан на тв шоу. В учредителната декларация на " Няма такава страна " виждам няколко съответни неща, които са добре известни от референдума, само че доминират общите приказки - да вземем за пример приказва се за " почтени " приходи. В стопанската система разбиране " почтени " няма. Като икономист мога да кажа, че приходите са високи, когато създаваната стойност е висока.

Икономически България върви твърдо нагоре в последните двайсетина години. И колкото и да не се има вяра на мнозина, българите забогатяват, само че не с темпото, което ни се желае.

- 3-3.5% годишен растеж на стопанската система не е впечатляващ, изключително за страна като нашата, която би трябвало да догонва развитите, нали?  

-  Да, а бихме могли да имаме доста по-висок напредък.

- И какво пречи?

- Няма да се уморя да дублирам - главната спънка е в нашата правораздавателната система. Сега в България няма сигурност в отбраната на имуществените права, когато няма рационално налагане на осъществяването на договорите, и то в естествени периоди, а знаете какъв брой е значимо това за стопанския оборот. За да се развива и разраства, бизнесът би трябвало да има спокойствието, че е предпазен, че няма да бъде окраден.

- Но министър председателят Борисов счита, че с помощта на мъдрото му ръководство българската стопанска система просперира. Даже преди дни посочи, че износът за полугодието е достигнал 28 милиарда лв. - безспорен връх в стопанската ни история.

- Тези триумфи са факт. Те обаче се дължат на напъните на бизнеса и най-много на положителното развиване на страните, с които България търгува. И се случват макар вътрешните ни проблеми.

- Предстои назначението на нов основен прокурор. Може пък нещо да се промени в болната правораздавателна система?

- Вярвам, че нещо ще се промени с избора на европейски главен прокурор. Нашият основен прокурор не се избира директно от суверена - от българските жители, а посредством политически сделки. И веднъж назначен, той става тотално недостижим - в границите на 7-годишния си мандат по никакъв метод не може да бъде измамен под отговорност за лошо или за нездравословно осъществяване на задълженията. И все има партия, която е към властта или е част от нея, която си назначава основния прокурор - мисля, че към този момент трети мандат. Имам поради Движение за права и свободи. При това нещата се утежняват. Сега имаме казус - Иван Гешев е единствен претендент, а той, още преди да е взел поста, се самообяви за неспособен, заявявайки, че не има вяра в разделянето на управляващите. Което значи, че няма никакво желание да се преценява с конституцията.

Поведението на Гешев ми припомня за една фраза на Иван Татарчев, че над основния прокурор е единствено Бог. Но тази фраза ще престане да важи, когато бъде определен основен прокурор на Европейски Съюз. Той ще може да проверява българската прокуратура - към този момент единствено по казуси, свързани с еврофондовете, но има мощни настроения за разширение на пълномощията му. Голяма част от злоупотребите в България стават точно с европейско финансиране - вижте селските къщи за посетители. Тук бъдещият европейски основен прокурор сигурно може да се намеси и в случай че открие, че българската прокуратура не си прави работата, може да стартира следствие.

- Сещам се и за скандалните горски заменки, които съгласно европейското законодателство са непозволена държавна помощ?

- И които българската прокуратура избирателно не проверява, а се рови в други случаи, в които се пробва да ни убеди, че под вола има теле. Ако има надзор от Европейски Съюз, в случай че се проверяват нарушавания, свързани с бюджета и със законодателството на Европейски Съюз, тогава доста огромна част от ресурса, който сега храни олигархията, ще намалее. А това напълно ще промени пейзажа.

-  Не ви ли се костват прекомерни вълненията към прословутия цех на Volkswagen? 

- Идването на Volkswagen би било огромна вест не толкоз поради размера на инвестицията, що се касае за това най-накрая българският авто клъстер да може да се похвали с краен артикул. Би било добре и от позиция на финансовия бранш, тъй като около Volkswagen най-вероятно би пристигнала и някоя огромна немска банка. Всъщност нямаме огромна немска банка, което е необичайно, така като Германия е най-големият търговски сътрудник на България. Ако имаше, този оборот евентуално щеше да е по-евтин. И би било добре да можем на кажем на другите вложители - ето, Volkswagen избра нас.

- Смятате ли, че въпреки всичко има късмет да изберат България?

- Не знам какви съображения ще надделеят. Работната ръка в България е проблем. Има дефицит. Разходите за труд порастват - единствено в последната година заплатите в частния бранш се подвигнаха с над 12%. Това е много сериозен растеж и всеки вложител си го калкулира. Предимство на България е, че е част от огромния Европейски съюз и няма митнически граници.

Турция е привлекателна, тъй като е доста по-сериозен пазар, с надалеч по-добро съблюдаване на разпоредбите спрямо България. Разполага с доста по-голяма работна мощ. Освен това предлага Измир, т.е. изход на море, транспортно стои по-добре. Има и още едно преимущество - слабата лира. То е краткотрайно, само че най-малко година-две на Volkswagen ще му е много на ниска цена. 

- Решението на немците зависи и от това кой ще даде по-големи субсидии. Президентът Плевнелиев към този момент разгласи, че България вдига мизата и готви усъвършенствана оферта за Volkswagen?  

- Аз съм доста срещу тези " първокласни бонбонки " за вложители, които излизат скъпо на данъкоплатците. Не съм последовател на предоставяне на специфични условия за избрани компании, дори да е в границите на европейските правила. Тези привилегии или са безконечни, което постоянно ще ощетява останалите, които не употребяват помощи, или в един миг помощта ще бъде прекъсната, само че тогава вложителят може да си вземе шапката и ще отиде другаде, където отново ще го субсидират - това се случи с вложения в Унгария и в Румъния. Предпочитам да привличаме вложители, които не желаят специфични условия, не желаят привилегии. 

- Преди година държавното управление и европейските сътрудници одобриха пътна карта, съгласно която в края на юли 2019-а България трябваше да влезе в " чакалнята " за еврото. Вече наближава септември, а нищо не се случва. Не сме си написали домашното, или държавното управление и Българска народна банка преднамерено се бавят - по някакви техни си съображения? 

- Пътната карта начерта ограничения и дейности, които България би трябвало да извърши по пътя си към еврозоната. Формално съвсем всичко е направено. 

- Не напълно. Още не сме приели Закон за обществените предприятия, а нали това е една от ограниченията? 
- Да, този и другият закон - срещу прането на пари, са признати единствено на първо четене и депутатите излязоха във почивка. Но според мен засечката е другаде. За да ни позволен в чакалнята за еврото, е необходимо цялостно единогласие - на всички държави от еврозоната плюс ЕЦБ. Интересното е, че влизането в самата еврозона е по-лесно - за него е задоволително квалифицирано болшинство. Но в този момент примерно, в случай че даже единствено Холандия или Финландия кажат  " не " - няма покана за " чакалнята ". И може би сондажите на правителството показват, че няма консенсус за България.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР