Доц., д-р Емилия ЛазароваФондация "Устойчиво развитие за България" с председател

...
Доц., д-р Емилия ЛазароваФондация "Устойчиво развитие за България" с председател
Коментари Харесай

Истинският урок по история

Доц., доктор Емилия Лазарова

Фондация "Устойчиво развиване за България " с ръководител Станка Шопова продължава дейностите по осъществяването на Националната стратегия за честване на 140-годишнината от Руско-турската освободителна война под патронажа на президента Румен Радев. На 7 и 8 август се състоя плануваният училищен българо-руски поход урок - По пътя на Руско-турската освободителна война (с посещаване на паметните места от войната - на Шипка, гр. Плевен и гр. Бяла) по план на Фондацията "Помним и славим освободителите ".
Събитието бе с поддръжката на Фонд "Соработничество-Православна самодейност ", Русия. Инициаторите на похода съчетаха годишнината от Освобождението и подвига на съветските воини освободителни с доброволческите хрумвания в Годината на доброволчеството - 2018. Участниците - възпитаници от цялата страна, от Русия и Приднестровието, наградени като спечелили в интелектуалната игра и Международния конкурс "Заедно в ХХІ век ", отдадени на паметната 140-годишнина, се събраха в СОК "Камчия ", където общуваха и с неспокойствие, и с интерес се срещнаха с изкуството, отдадено на Руско-турската освободителна война, припомниха си бойните дейности в регионите на Шипка, Плевен и Бяла, героизма на доброволческите елементи на медицинския корпус и на Юлия Вревска. Видяха популярните монументи в чест и в възхвала на героите и участниците във войната, на българското опълчение; дискутираха и концепциите, и практиката на доброволчеството; рецитираха и пяха български и съветски стихове и песни.
В продължение на два дни участниците в похода посетиха на първо време и се срещнаха с историята и доброволчеството при строителството и оформлението на храма "Рождество Христово " и костницата на починалите съветски воини в гр. Шипка. Останаха впечатлени от духа и атмосферата на невероятната черква и научиха нещо, което през днешния ден малко на брой помнят - че основатели за нейното изграждане са Олга Скобелева (майката на прославения военачалник Д.Н. Скобелев - воин на България и на Русия) и граф Николай П. Игнатиев. След беседата и кино лентата за боевете при Шипка върхът и внушителният монумент бяха огласени, а посетителите бяха впечатлени и очаровани от въодушевеното и вълнуващо осъществяване от участниците на химна на България, от обичаното за всеки българин "О, Шипка " на Иван Вазов, рецитирано с доста възприятие от Даниел Димитров; от известната съветска ария "Път " с вълнуващото осъществяване на Живеслава Делидобрева (и двамата възпитаници от варненското СУ "Д. Дебелянов ") и от музикалния акомпанимент на Иван Иванов - преподавател по музика от СУ "С. Доброплодни " гр. Шумен. Неописуемо бе вдъхновението, вълнението и мощните усеща, с които младите българи (някои с ръка на сърцето и със сълзи в очите) пееха "Мила, родино ". Разтърсващо и същински от това свято място за българи и руси - връх Шипка, звучеше: "Горда, Стара планина... ". Не си представям по-искрено и патриотично осъществяване на нашия химн. А обичаната ария "Катюша " и българските, и съветските деца знаеха чудесно.
На втория ден участниците в похода се срещнаха с историческите събития и боевете при Плевен, посетиха Плевенската гледка, Скобелевия парк - костницата и многочислените монументи, мавзолея-костница "Св Георги ", където пред безконечния огън рецитираха своите пламенни стихове (Христо Костов - НУПИ "Проф. В. Колев " гр. Троян, Мария Тончева - ПГИИ "Джон Атанасов " гр. Търговище и Диан Генов - ПГЧЕ "В. Левски, гр. Бургас). Имаше слова в възхвала на Русия и освободителите, цветя. Всички с възторг участваха в почистването на парк "Столетов " и други паметни места като част от доброволческата самодейност на плана.
Последното посещаване на участниците в похода бе в Музея за руско-турската освободителна война и гроба на Юлия Вревска в гр. Бяла, където се срещнаха с достоверната атмосфера от времето на войната и си припомниха неповторимия героизъм и жертвоготовност на младата съветска жена в името на свободата и братството сред България и Русия.
В тези незабравими за всички дни българските и съветските деца-доброволци сервираха цветя и почистиха региона на десетки монументи, поклониха се пред паметта и подвига на съветските воини-освободители, на героите и участниците в Руско-турската освободителна война и българските опълченци. Те описаха и споделяха своите усещания и стихове в Пътния дневник, рисуваха картини - експресии за видяното и претърпяното в дните на похода. Всичко това бе още веднъж претърпяно по време на креативната среща с поетите, членове на Международното жури на състезанието "Заедно в XXI век " - Атанас Звездинов и Петър Андасаров. Когато поетът Петър Андасаров четеше свои стихове за убитите деца герои-антифашисти, по лицата на девойки и момчета, някои близо до пълнолетието, се стичаха сълзи. Така антифашистката тематика посредством гения на поетите стана преход към идната съществена тематика на Международния училищен конкурс "Заедно в ХХІ век " за 2019 година на Фондация "Устойчиво развиване за България ".
В дните, прекарани дружно с тези чудесни деца, всички ръководители бяхме завладени и възхитени от възпитанието, патриотизма, знанията, културата, гения, умеенето им да поддържат връзка, да бъдат другари и да си оказват помощ, да бъдат потребни. Те на драго сърце и с възприятие пееха български и съветски песни, рецитираха стихове на великите класици, вълнуваха се от историята на България и Русия. Разказваха за своите родови връзки и предшественици, споделяха пред всички - кой потомък на Г.С.Раковски, на Хаджи Димитър, на революционери и антифашисти, кой на останалите живи ястребинчета. Всички - жадни за умни диалози и събеседници, за високи идеали и образец! Вълнуващо до сълзи!
Кой в България може да им даде това, кой в България образува и поддържа такива деца? Това НЕ Е изкуствено наложената социална и медийна атмосфера; това НЕ Е демократичната просветителна система, от която историята е съвсем изгонена и малко на брой учители-смелчаци се пробват да дадат действително познание на децата. Тези патриотични български песни и стихове са зачеркнати в просветителните програми; съветските песни се пеят към този момент единствено в фамилна среда и в дребното останали средища... Духът на национализъм и обичайна любов към Русия се основават и крепят в родовата традиция на българина - от майки, татковци, баби и дядовци. От патриотичното българско семейство и жанр, който не не помнят своите корени и история, макар напъните и милиардите, вложени, с цел да бъде изтрита историческата му памет. Впрочем за това приказва още Иван Хаджийски преди 80 години! И в случай че у нас към момента има разсъдък, национално възприятие и обичаи, грижа и мисъл за бъдещето ни, в случай че има публични и неправителствени организации, които милеят за прелестните български деца и тяхното бъдеще, за България, то без отсрочване би трябвало да се намерят средства и да се основат благоприятни условия за съществуването на такива средища. Гениални са освен българските деца - лауреати на интернационалните състезания по математика, физика, роботика и информатика. Гениални са и доста деца в региона на историята, на словото, на изобразителното изкуство, на духовността. Но това не се толерира от страната и институциите й. Нас обаче, всички българи, това би трябвало да ни интересува и да работим, до момента в който имаме сили и можем. Дано да бъда чута, нека настъпи поврат! Обаче след последните промени наподобява, че и СОК "Камчия " си отива...



Ще остане ли СОК "Камчия " божествен ъгъл за децата?
Велиана Христова

Прочутият морски санаторно-оздравителен комплекс "Камчия ", благосъстоятелност на московското държавно управление, е единственият комплекс у нас за деца, построен като център за обучение, отдих, спорт, лекуване и другарство сред дребните представители на разнообразни народи. Това е може би най-голямата съветска инвестиция у нас (около 120 млн. лева.) в последните 14 години, комплексът е построен с неимоверните старания на изп. шеф Станка Шопова. Намира се при устието на р. Камчия, ситуиран е на 300 дка. Комплексът е без аналог в България, той е единственият български пълновръстен член на Международната асоциация на детските лагери (ICF), в която членуват над 4300 организации от 90 страни по света. В края на 2017 година "Камчия " бе оповестена за най-зелената туристическа компания в България. Комплексът е сертифициран по европейските стандарти за запазване на околната среда, екосертификат ISO 14001. Разполага с хотелски комплекс за 400 деца, три ресторанта, многофункционална зала "Атриум ", състезателен център с затрупан басейн, фитнес зала и маси за тенис, два детски оздравителни лагера: "Радуга " и "Черноморски ", кино-концертна зала, вилно населено място "Пирин " - с 11 двуетажни вили, 700 м плаж, лечебно-диагностичен и балнеологичен център "Здравец ", учебно-възпитателен център "Ю. Гагарин " - с частно учебно заведение, планетариум с авио-космически център и музей на славянската просвета, летен амфитеатър за 2000 фенове, прелестен парк. Гости и участници в изявите в комплекса до момента са били най-малко 150 хиляди души от Русия и България.
На 6 юли т.г. московското държавно управление разгласи на уеб страницата си, че Станка Шопова е подала оставка по здравословни аргументи, а Съветът на шефовете е избрал за нов изп. шеф на СОК "Камчия " предприемача Николай Недялков. Кметът на Варна Иван Портних изразил убеденост, че комплексът ще става все по-привлекателен за посетители от Русия, България и Европа. Председателят на Съвета на шефовете Владимир Филипов обрисувал вероятности за "Камчия " в унисон с традициите и пазарната и политическо обстановка на Балканите и Черноморския район.
В момента новото управление е иззело цялата документи, в хотел "Лонгоз " компютърната зала и библиотеката са изпразнени, мнозина от работещите там се готвят да изоставен, научи ДУМА от източници в "Камчия ". Комплексът се приготвя за приватизиране и ликвидация, подозират от личния състав и се притесняват от неуспех на плануваните в околните месеци фестивали и мероприятия. През април 2016 година държавното управление на Москва разгласи, че продава на търг целия комплекс за малко над 130 млн. лева (а единствено активите му още тогава бяха за 224 млн. лева.), само че след дни продажбата бе анулирана.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР