Доц. Асена Стоименова подаде жалба за натиск за назначение на

...
Доц. Асена Стоименова подаде жалба за натиск за назначение на
Коментари Харесай

Директорът на лекарствената агенция става частен обвинител срещу бивш вицепремиер

Доц. Асена Стоименова подаде тъжба за напън за предопределение на човек в спор на ползи против настоящ вицепремиер и ще пази тезата си в съда.

© Надежда Чипева Още по тематиката
Новата здравна карта планува с 6000 болнични кревати по-малко

Документът е признат от националната комисия и утвърден от здравния министър
17 апр 2018
Мавродиев кредитира, Домусчиев номинира

За пръв път в управителния съвет на работодателската организация КРИБ влиза представител на страната
17 апр 2018
Арестувани хапчета

Здравната комисия предлага производителите да държат запаси от медикаменти на стойност над 700 млн. лева
5 апр 2018 Изпълнителният шеф на Агенцията по медикаментите Асена Стоименова ще бъде частен обвинител дружно с прокуратурата против някогашния вицепремиер от последното служебно държавно управление Илко Семерджиев. Това стана ясно на първото наказателно дело против него в Софийския градски съд. Обикновено потърпевшият от закононарушението има право да се причисли към делото като частен обвинител в правосъдната фаза и има право да развива обвинителна теза, да показва доказателства, да прави претенции, бележки и възражения, може да апелира актовете на съда, в случай че накърняват неговите права и да взе участие посредством юрист в процеса.

Обвинението е от предходната година и е за това, че Семерджиев е оказал напън върху Стоименова да назначи посочен от него заместник-директор на организацията. Тогава тя подаде тъжба в прокуратурата, а той изпрати няколко прессъобщения до медиите, в които разгласи, че тя е отговорна за цените на медикаментите и за това какъв брой пари е похарчила страната и здравната каса за лекарства.

Съдът, управляван от арбитър Вера Чочкова, отхвърли да гледа делото по съкратена процедура и през идващите месеци ще бъдат разпитани персонално всички очевидци по проблема. Чочкова отхвърли да анулира и наложената мярка за неотклонение на Семерджиев, която е подписка. Самият обвинен сподели пред публицисти, че делото е резултат от това, че е настъпил ползите на фармацевтичните компании.

Казусът " заместник-директор "

През февруари предходната година по време на служебния кабинет на Огнян Герджиков започнаха клюки за промяна на шефа на ИАЛ доцент Асена Стоименова. След това стана ясно, че за поста се спряга Боян Доганов, който е непосредствен на здравния министър по това време Илко Семерджиев. Според регистрите по това време Доганов имаше присъединяване в шест сдружения, които съветват компании за клинични изследвания, здравна документи, регистрация на медикаменти и други, а всичко това са действия, които се управляват и контролират от ИАЛ. Малко по-късно Доганов излиза от ръководството на най-голямата от компаниите си, само че продължава да бъде техен притежател. Семерджиев упорства той да бъде назначен от Стоименова за неин заместник-директор. Тя пък отхвърля, защото Доганов е в спор на ползи. Независимо, че организацията е подчинена на здравното министерство, съгласно лекарствения закон единствено шефът на ИАЛ може да назначи собствен заместител,

Тъй като Стоименова отхвърля да назначи Доганов, 24 март предходната година Семерджиев я заплашва с уволняване. Обвинението твърди, че в диалог със Стоименова Семерджиев декларирал: " Мога да ви уволня, мога и да ви направя други неща " и й наредил до понеделник да му рапортува за назначението на неговото протеже за заместител. Добавил, че не се интересува от моралните задръжки на шефа по въпроса за спора на ползи и няма да го слуша нито секунда повече.

Стоименова подала тъжба в прокуратурата и в следствие тогавашният длъжностен вицепремиер и министър на опазването на здравето Илко Семерджиев беше притеглен като обвинен за насила на орган на власт (чл. 269, ал.1 от Наказателния кодекс) и му беше избрана мярка за неотклонение " подписка ". Така той се трансформира в първия настоящ вицепремиер с такава мярка за неотклонение.
Семерджиев реагира като разгласи, че ИАЛ, която е към здравното министерство, е на процедура безконтролна организация и упрекна институцията в това, че на пазара липсват медикаменти и цените са високи.

Виновни са фармакомпаниите

След края на първото съвещание по делото Стоименова не разяснява. За сметка на това Семерджиев разгласи пред публицисти, че има доста ползи да бъде упрекнат, в това число и стопански. Те идват от фармацевтичните компании, чиято цел е да дълготрайно да запазят облагата си. Семерджиев означи, че не става въпрос за съответна компания, а за фармацевтичния пазар като цяло.

Лекарствената организация, обаче, не се занимава с определянето на цените на медикаментите, нито пък разпределя публични запаси за лекарства, което е в пълномощията на здравната каса и здравното министерство.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР