Доста внимание обърнах на златото и как да инвестирате в

...
Доста внимание обърнах на златото и как да инвестирате в
Коментари Харесай

5 причини да не инвестирате в злато

Доста внимание обърнах на златото и по какъв начин да инвестирате в него през последната една година. Сега обаче ще подходя малко по-различно и ще Ви дам няколко аргументи за какво да НЕ инвестирате в злато.

Иначе, аргументите да се влага в злато, са най-много от позиция на диверсификация и " застраховка от геополитически и стопански рецесии ". И точно тук могат да се търсят и главните претекстове да избягвате метала...

Но на въпроса - за какво да НЕ инвестирате в злато. Ето ви няколко съществени аргументи за това:
Златото не е добра инвестиция в дълготраен проект
Ако търсите да инвестирате дълготрайно, то златото не е " вашия актив ". Защото в исторически проект златото се показва по този начин, че просто да пази вложителите от инфлация.

Последното може и да Ви звучи като добър мотив, в среда на високи стойности на растежа на потребителските цени. И въпреки всичко има надалеч по-добри други възможности, за отбрана от инфлация... И това несъмнено са акциите!

Историческото показване на акциите и златото в дълготраен проект през последните 20 години сочи, че акциите са били по-доходоносни от златото. И то доста повече...

Всъщност, акциите са най-добре представящия се актив в дълготраен проект. Широкият S&P 500 е донесъл приход за вложителите за последните 20 години от 7.8% без отчитане на дивидентите, по отношение на 4.3% за златото.

За съпоставяне, междинния приход на дълготрайните облигации с най-голям рейтинг от Moody " s е бил 5.8% за същия интервал. Тоест златото не съумява да бие даже облигациите!
Златото няма вътрешна стойност не създава дивиденти
Това е една от аргументите, заради които Уорън Бъфет - най-великият вложител в днешно време, не харесва метала. Как можете да оцените нещо, което няма вътрешна стойност и да сметнете, че е подценено?

Или цената на златото се предопределя съвсем напълно от търсенето и предлагането на метала. А това е извънредно мъчно да се предвижда. Защото вложителите не могат нито да знаят какви са желанията на централните банки във връзка с златните им запаси, нито да дефинират с акуратност какво ще е търсенето на злато в Индия и Китай. В допълнение, единствено по себе си, държането на злато не носи дивиденти и приходи, като да вземем за пример държаните акции.
Не извършва задоволително добре защитните си функционалности
До огромна степен един от главните проблеми за вложителите в злато е, че на процедура е невероятно да се предвижда какъв ще е идващия ход в цената на благородния метал.

Поради последното, специалисти от Citi, водени от Джонатан Стъбс считат, че като цяло има една суровина, която е по-добра опция от златото. И това е " черното злато ", или петролът.

" Много вложители одобряват златото като отбрана от последна инстанция. Ние обаче считаме, че съществени предпоставки с цел да извършва тази функционалност има петролът. Той е подобаващ за вложителите, които търсят в двете посоки обезпечаване, а не еднопосочно, както е при златото ", счита екипът на финансовата институция в писмо до клиентите си.

" Смятаме, че петролът е добра капиталова опция, както за интервали на изключване, по този начин и на включване на риска. Изключение е само средата на висок последователен риск в международен мащаб, при която златото очевидно е по-добрият избор ", разясниха още специалистите на банката.

Ако се огледа по какъв начин са се представяли златото и петролът през последните над 25 години, значително тази теза наподобява обоснована.

Златото се е повишавало единствено в половината от случаите на компликации за финансовите пазари. Последното доказателство за слаба " защитна функционалност " на златото бе през февруари. Тогава, в среда на промяна за показателите от над 10%, златото поевтиня.
Златото има по-малко приложения
Отвъд бижутерийния бизнес, златото има доста по-малко индустриални приложения. Това значи, че металът не е толкоз обвързван с икономическия цикъл, колкото да вземем за пример среброто и други благородни метали. Или няма да можете да се облагодетелствате от повишаване на златото, разследване на ускорение на растежа на международната стопанска система.

5. Златото е неефективно като инвестиция

Отвъд всичко казано до тук, вложенията в злато, за отбрана от инфлация и опазване и предпазване на цената, са свързани и с спомагателни разноски. Едва ли желаете да държите закупеното злато у дома, въпреки и в домакински сейф. А да съхранявате злато в подобаващи трезори, може да е едно доста скъпо начинание.

Няколко са проблемите, пред които ще сте изправени, в случай че решите да си купите капиталово злато. Първо, не можете да изберете сред грамажа. Ще платите, златото, което е в съответната монета, кюлче, или слитък.

На второ място, цената на златото, която ще платите, нормално ще е по-висока с сред 3 и 5% от цената на златото на интернационалните пазари. Когато към това добавите и още толкоз, когато го продавате и би трябвало да сте подготвени да се разделите с сред 6 и 10% от цената на инвестицията си. Или сходен растеж в цената на златото е нужен, единствено с цел да излезете на нулата.

Инвестициите във физическо и капиталово злато има още един проблем. Изисква по-голяма по мярка инвестиция. Не можете да си купите да вземем за пример злато на стойност по-малка от тази на цената на монетата, кюлчето, или слитъка. Това в цялостна мощ важи и във връзка с продажбата на притежаваното от Вас злато.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР