Доскоро порчетата не сред популярните домашни любимци. Но все по-често

...
Доскоро порчетата не сред популярните домашни любимци. Но все по-често
Коментари Харесай

Характер и поведение на домашното порче

Доскоро порчетата не измежду известните домашни любимци. Но все по-често хората пристъпват към развъждане на порче, тъй като то е сладко, малко, обществено и занимателно животно. Ако и вие обмисляте сходно начинание, би трябвало да сте наясно с държанието на домашното порче.

Характер на домашното порче

Въпреки че все по-често виждаме домашни порчета, имайте поради, че по природа те са ловци, като най-вече порчетата обичат зайчета. Затова би трябвало да имате поради, че макар обстоятелството, че са обществени животни и любвеобилни, те ловуват по-дребни животни. Ако ги оставите да извършват инстинктивните си потребности, даже като домашни любимци, те ще бъдат доста по-щастливи и ще имат по-малко поведенчески проблеми. От друга страна, би трябвало да знаете, че не е безвредно да оставяте порчето наоколо до хамстери, морски свинчета и други сходни мъници.

Поведение на домашното порче

Въпреки размерите си, порчетата са доста дейни и енергични животни. Ето за какво би трябвало да му осигурите опция за извършения, както в клетката им, по този начин и към дома ви. Перфектната клетка има няколко равнища, които ще му дадат опция да се движи.

Докато играят, порчетата изразходват доста сила. Ако има други животни, ще си играят с тях, в случай че ли не – ще търсят вниманието на хората.

 Домашни порче Снимка: Sir_Tommy/ pixabay.com

Така или другояче, те се нуждаят от игри, с цел да се забавляват. Топки, въженца, детски играчки и дълги тунели, през които могат да минават, са някои от играчките, на които нормално се радват най-вече.

След като се изморят добре, порчетата спят надълбоко няколко часа (толкова надълбоко, че наподобяват мъртви). Трябва да им осигурите сигурна зона, тъй че да си починат пълноценно.

Любопитни обстоятелства за порчетата

1. Друга от поведенческите черти на порчетата е тяхното голямо любознание. Те са склонни да изследват всичко към себе си. Те ще се опитат да сложат главата си във всички чанти, които носите у дома. Ще проучат всеки ъгъл на къщата ви. Бъдете сигурни, че сте обезопасили къщата, с цел да не се наранят по време на приключенията си.

2. Правенето на пакости е част от характера и държанието на домашното порче. Поровете би трябвало да ядат няколко пъти дневно, няколко дребни порции. Ето за какво, когато чинията им е цялостна, първото нещо, което вършат е да скрият част от храната в къщата. Това държание им разрешава да се усещат сигурни, че ще имат храна през останалата част от деня.

 Отглеждане на домашно порче Снимка: GuilleNeT/ pixabay.com

3. Те обаче не просто крадат храна. Те са привлечени от лъскави, железни предмети и гума. Ако ви липсват неща у дома като писалки, гумички или ключове, евентуално вашето порче ги е скрило. Те не го вършат, с цел да бъдат зли. Това е различен техен инстинкт.

4. От време на време порчетата демонстрират неучтивост, до момента в който си играят, в това число хапят. Когато те хапят ръцете и краката ви, това може да бъде досадно. Но не значи, че поровете са нападателни или че се пробват да ви наранят. Те просто си играят.

Обучение на домашното порче

Както всяко животно, можете да научите порчето да се държи по-добре. Трябва да извършите това, като запазвате инстинктите им. Много е евентуално в никакъв случай да не ги отучите да крадат вашите ключове и пари.

Поровете елементарно се стряскат. Когато това се случи, мъчно ще ги хванете. Ето за какво потреблението на наказване като способ на образование е неефикасно.

Възнаградете порчето, когато направи нещо положително. Например му дадете обичана храна за порчета. Когато играе, без да ви нарани, когато е любопитно, без да чупи нещата ви, или когато реши да не ви открадне ключовете.

Идея за премия е и да му даде празна кутия (те ги обожават).

Поровете са занимателни и енергични животни. Ако желаете да си вземете порче, имайте поради, че ще би трябвало да играете с него доста, с цел да бъде щастливо.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР