Доскоро непознат на много българи, сладкият картоф се превърна в

...
Доскоро непознат на много българи, сладкият картоф се превърна в
Коментари Харесай

Вижте за какво помага консумацията на сладък картоф

Доскоро чужд на доста българи, сладкият картоф се трансформира в една от най-харесваните храни. Причината е единствено една – нисковъглехидратен и може да се яде от мнозина, които са на специфичен режим. Зеленчукът произлиза от някои елементи на Америка. За разлика от елементарния картоф, който сме привикнали да ядем по-често, формата на този прилича корен или грудка. Цветът му също се разграничава – не е ярък, а по-тъмен, биещ на оранжево или тъмножълто. Има и някои типове, чиято кора е лилава.
Този зарзават е богат на витамините А, С, както и доста от група В. Освен това той съдържа огромно количество калий, магнезий, мед, диетични фибри, ниацин, фосфор и други. И макар че ги назовават сладки, те в действителност не подвигат захарта, а в противен случай – имат свойството да я контролират. Затова се предлагат за консумация на хора с инсулинова устойчивост и диабетици. А това, че са нискокалорични е следващото им преимущество.
Ето кои са изгодите от потреблението на сладостен картоф:

1. Холестеролът се намалява
Проучване, което изследва няколко разновидности на листата на сладостен картоф и техния резултат върху тялото, демонстрират, че сладките картофи намаляват неприятния холестерол. В тях има много антиоксиданти, които прочистват от отрови и защищават тъканите от увреждане. Похапването на сладки картофи спомага за прочистването от насъбрания холестерол в артериите, които елементарно се запушват.

2. Помага при диабет
Както стана ясно, за разлика от елементарните картофи, които повишават внезапно захарта, тъй като са цялостни с въглехидрати, сладките могат да благоприятстват за нормализиране равнищата на кръвната захар. При едно проучване, извършено в Индия, 140 диабетици са били помолени да употребяват по-малко от четири грама сладостен картоф дневно. Екипът открива, че при някои от три до пет месеца резултатите се усъвършенстват доста. Полифенолите в зеленчука контролират концентрацията на глюкоза в кръвта и предотвратяват хипогликемия.

3. Грижа за дихателната система
Тази супер храна има превъзходен резултат върху дихателната система. Сладките картофи съдържат огромно количество каротеноиди – на тях се дължи характерният им цвят. Те предизвикват производството на витамин А, който има позитивно деяние при респираторни проблеми. Дори някои лекари предлагат на пушачите да ядат по-често от зеленчука.

4. По-силен имунитет
Друга изгода от потреблението на сладки картофи, изключително в зимния интервал, когато боледуваме най-вече. Според изследване върху плъхове, на които е даден рафиниран полизахарид от сладостен картоф, той в действителност се грижи за възстановяване работата на имунната система. Данните демонстрират, че животните, които го приемали, имат по-добър имунен отговор спрямо останалите.

5. Кожата е по-здрава и хубава
Грудките са богати на антиоксиданти, които освен, че пречистват от токсините, а и спомагат за регенерацията на кожата. Освен това витамините А и С покачват производството на колаген в клетките и вършат кожата по-гладка и опъната. Веществата в сладкия картоф имат удобно деяние при рани.

6. Грижа за зрението
Сладките картофи с виолетов цвят са най-полезни спрямо другите сортове. В тях има антоцианини. Те се грижат за здравината на ретината на очите.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР