Доскоро корейската конфронтация се смяташе за най-голямата заплаха, пред която

...
Доскоро корейската конфронтация се смяташе за най-голямата заплаха, пред която
Коментари Харесай

Сирия е най-слабата брънка в една мащабна война

Доскоро корейската борба се смяташе за най-голямата опасност, пред която е изправен светът. След това Китай се намеси, тъй като не желае да има парещ спор по границите си, който би могъл да засегне стопанската система му. Китайският президент Си Дзинпин предложения Ким Чен Ун в Пекин и те имаха основна среща в края на март, която изигра съществена роля в разпръскване на напрежението в Тихоокеанския район. Сега има известия за възможна среща сред Ким и президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп, до момента в който сред двете велики сили има борба в търговията. По този метод Северна Корея наподобява бе отстранена от листата като най-слабата частица във верига, която може да провокира по-голяма, световна война, написа в собствен разбор Мурат Йеткин за Hürriyet Daily News, представен от БГНЕС, отдаден на военния спор в Сирия.

Преди няколко седмици известията за седемгодишната сирийска революция бяха лимитирани най-вече до военната интервенция на Турция против закани за сигурността ѝ през границата в северозападния регион Африн. Вашингтон се опита да попречи на Турция да продължи своята интервенция против настоящия на терен сътрудник на Съединени американски щати против „ Ислямска страна “ (ИД) и „ Отрядите за отбрана на народа “ (ОЗН), които съгласно Анкара са сирийското отклонение на неразрешената Кюрдска работническа партия (ПКК).

Но от предходната седмица фокусът се насочи към хипотетични химически офанзиви на Башар Асад против градове и райони отвън контрола на режима, Източна Гута, Дума и други. Тръмп реагира ненадейно мощно на нападенията дружно с Франция и Англия, до момента в който съветският президент Владимир Путин предстоящо мощно поддържа режима на Асад, отричайки, че употребява химическо оръжие.

Турският президент Реджеп Ердоган изрично осъди " тези, които стоят зад офанзивата ", като внимаваше да не упреква директно Русия. В отговор на по-ранно изказване на съветския външен министър Сергей Лавров Ердоган съобщи също, че Турция ще съобщи контрола над Африн на бъдещо определено държавно управление в Сирия, а не безусловно на настоящия режим, както упорства Русия. Факт е, че непряката поддръжка на Русия за Турция в интервенцията в Африн против ОЗН направи работата на турската войска доста по-лесна. Въпреки това позицията на Турция остава основен фактор в сирийската картина като съдружник на НАТО в Съединени американски щати в съдействие с Русия в Сирия.

Докато Москва пробва с дипломатически маневри да печели време, блокирайки гласоподаване на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации за Сирия, Съединени американски щати дадоха обещание по-твърди дейности, в това число военна интервенция против сирийския режим. Тръмп анулира планувано пътешестване до Перу и Колумбия, което значи, че той е на прага да вземе значимо решение, до момента в който Русия оповестява, че силите ѝ в Сирия и Средиземноморието са сложени в най-висока степен на бойна паника. Зачервени. Налице са изтекли отчети за 22 вероятни цели в Сирия, които биха могли да бъдат атакувани от Съединени американски щати, само че съветски елементи са ситуирани в някои от тези цели, което може да измести казуса на друго равнище.

Междувременно израелски самолети удариха въздушната база Т-4 в Сирия, покрай Хомс, за която се твърди, че е източник на скорошни офанзиви с безпилотни самолети. Съобщено беше, че телата на седем ирански офицери, убити при офанзивата, са изпратени в Техеран. Интересен непряк факт в тази история е, че Руското външно министерство извика израелския дипломат в Москва, с цел да стачкува против офанзивата.

Напрежението в Сирия се покачва с всеки час. Въпроси се задават за това каква би била съветската реакция в случай че Съединени американски щати ударят Сирия, дали съветската реакция ще бъде ориентирана към американското наличие в Сирия дружно с ОЗН/ПКК и каква роля ще поеме Иран в подобен сюжет . Само тези въпроси демонстрират, че Сирия сега е най-слабата частица в по-мащабна война, която би трябвало да бъде избегната посредством дипломация.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР