ДОСИЕ НА СКАНДАЛА. Миналата седмица у нас на официално държавно

...
ДОСИЕ НА СКАНДАЛА. Миналата седмица у нас на официално държавно
Коментари Харесай

Цената на евроатлантическото ни раболепие

ДОСИЕ НА СКАНДАЛА. Миналата седмица у нас на публично държавно посещаване беше Георге Иванов, президент на прилежащата Р Македония. Най-неочаквано министър председателят Бойко Борисов и външният министър Екатерина Захариева отхвърлиха срещата с него, която бе конкретизирана през м. февруари т.г. - под пердлог, че нашата страна не желае да се намесва във вътрешните работи на Македония, където политическата конюнктура така и така е напрегната. Същевременно министър председателят изрази доброжелателните си усеща към прилежащата страна, добавяйки, че България като балканска страна, член на Европейски Съюз и НАТО, поставя всички старания Западните Балкани и изключително Р Македония да станат час по-скоро членове на същите две организации - Европейски Съюз и НАТО.
Да оставим встрани, че обидното отношение към Георге Иванов усилва съмненията, че нашите ръководещи по този метод застанаха на страната на македонския министър председател Зоран Заев, чиито спор с Георге Иванов най-вече е по линия на фундаментални въпроси за етническото съществувание и политическото бъдеще на Македония. Заев е парещ последовател на форсираното влизане на страната му основно в НАТО, също в Европейски Съюз, както и на процеса, който води към легитимирне на двуетническия темперамент на страната. Докато Георге Иванов забавя влизането в НАТО, подозиран, че е проруски надъхан политик, а що се отнася до етническата проблематика, афишира се против фактическото лишаване на права на православните македонци в интерес на изповядващите исляма македонски албанци.
Не желая да се меся кой прав, кой крив в Македония. Но и до момента някак си е необяснима ненадейно зародилата упоритост в политическата ни класа да прогласи себе си за балканския водач, който е ужасно угрижен за печалната орис на Западните Балкани, гневно доказващ какъв брой незаконно недорасли, само че и пожертвани, са нечленуващите в НАТО и Европейски Съюз западнобалканци!
Любопитно е за какво в нововъведеното разбиране Западни Балкани под сурдинка се загатват Хърватия и Словения, които другояче също могат да претендират за водещата роля наред с България, още повече, че те от епохи и териториално, и историко-културно принадлежат на западния ареал?
Обяснението съгласно мен е, че Словения и Хърватия са към този момент членове на Европейски Съюз и НАТО, а настоящият геополитически сюжет цели под компанията "Западни Балкани " в съкратени периоди

да обезпечи членуване на всички балкански страни в НАТО

и надлежно - преодоляване на комфортното за базиране на военни кораби крайбрежие на Адриатика. И още, за разполагане на нови натовски или чисто американски военни бази! Наред с това Сърбия да не се съпротивлява в Организация на обединените нации на статута на Косово като самостоятелна страна! Ето това е същността на геополитическата интервенция, в която - по ключова дума на централата на Североатлантическия пакт - ръководещите в България поеха функционалността на основен координатор! Поеха тази функционалност, тъй като - най-малко на Балканите - Съединени американски щати нямат различен толкоз верноподанически надъхан съдружник. Това го осъзнават съвсем всички представители на политическия ни хайлайф. Те са наясно, че всяко нарушение на "вярната линия " от тяхна страна, ще ги направи политически новобранци - отсам и усърдието им да свършат чудесно предоставената им задача.
Иначе при други условия те са в положение да създадат доста по-обективен разбор на ситуацията. Ясно е, че за България би било преференциално да развива по-интензивно стопански и търговски връзки с тези страни. Да осъществя крупни взаимни транскомуникационни планове от Изтока към Запада, субсидирани от Европейски Съюз. Да уголемява връзките си в научната, просветителната и културната сфера, в региона на спорта и прочие
Но в случай че политиците ни са национално виновни, би трябвало да имат поради и обстоятелството, че Западните Балкани, в случай че фиксираме погледа си особено към Босна и Херцеговина, Косово или Албания, са главният разпределителен център в Европа на дрога от Афганистан към Запада, тук се прави търговия с човешки органи, след влизането на Западните Балкани в Европейски Съюз е допустимо огромни талази албанско население с ислямско съзнание да залеят всеобщо българската територия, което да провокира промени както в етническия, по този начин и в междурелигиозния "баланс " в отечеството ни в ущърб на православната ни религия и славянска единосъщност. Не е изключено да намалеят финансовите помощи, които получаваме от Брюксел, тъй като Европейски Съюз ще би трябвало към този момент да отделя средства и за по-изостанали от България страни на Балканския полуостров.
Време е да определим съглашението сред Скопие и Атина за новото име на Македония: Северна Македония, като

предизвикателство против България!

Защо се вършим на недоразбрали: наименованието Северна Македония, при по-широка трактовка, би могло да се отнесе и до избрани елементи на Пиринска Македония!
Но да се върнем към началото на текста. Оказва се, че предразположението на целокупния ни политически хайлайф е не към Георге Иванов, който показва известни съмнения по отношение на участието на Македония в НАТО, а към Зоран Заев, който извършва прецизно напътствията Македония да стане час по-скоро член на НАТО!
Моето мнение е, че щом сме толкоз загрижени за бъдещето на Македония, би трябвало да им предложим не наложено "отгоре " членуване в Европейски Съюз и НАТО, а провеждането на два демократично и свободно проведени общонародни РЕФЕРЕНДУМА! Единият - "За или срещу членуването на Македония в НАТО? ", другият - "За или срещу членуването на Македония в Европейски Съюз? "
Няма ли най-малко на македонците, за разлика от нас, българите, да им разрешат да изразят свободно мнението си за членуване на страната им в НАТО и Европейски Съюз? Тук разновидностите са не един или два. Македонците биха могли да гласоподават за НАТО и Европейски Съюз. Но биха могли да се откажат от влизане в Европейски Съюз и за нечленуване в НАТО, поблазнени от образцовия случай с Австрия. Възможно е да заявят непосредствено, че са за военно-политическа асоциация като НАТО, която взе участие в хибридната война против Русия и съветския народ (както направи Черна гора). Но допустимо е и противоположното - да кажат "НЕ " на членуването в НАТО, на настаняването върху македонска земя на всевъзможни военни контингенти. Или да изискат да изчакат по какъв начин ще се развие рецесията в Европейски съюз, ще утихне ли рисковата му борба с Русия, ще се изострят ли комерсиалните несъгласия и война на Съединени американски щати с Европейски Съюз? Ако следва образуване на общоевропейска войска и излизане от НАТО на страните членки на Европейски Съюз, кому са нужни следователно и потребни ли са за Македония сегашните прибързаните дейности? В каква тенденция ще се вземат решение проблемите с многомилионните емигранти в Западна Европа, със суверенитета на обособените страни в Европейски Съюз, с Европа на две скорости и прочие
И дано щом българските политици и държавници дават обещание ярко бъдеще на Македония след влизането й в НАТО и Европейски Съюз, оставят македонците сами да създадат своя избор! Тъй като българските политици са

основният основател за бързото влизане на Македония в НАТО и Европейски Съюз

няма да е зле, в случай че оказват помощ на македонското население по-реалистично да се ориентира в избора, който ще направи. Примерно, македонците да прибягнат до сравняване на виталните условия в днешна Македония и променените витални условия в България след приемането й в НАТО и Европейски Съюз при започване на ХХI в. Как и до каква степен стандартът на живота у нас след участието ни в НАТО и Европейски Съюз е станал по-добър, а индустрията ни по-иновативна и по-развита? Доколко техните заплати и пенсии са по-ниски от нашите и доколко, следвайки нашия натовски и проевропейски път, ще обезпечат за себе си повече богатства и по-значим разцвет? Ще се усилят ли материалните грижи за младите македонски фамилии, за родилките, за хората с физически дефекти, за възрастните? Ще настъпи ли пробив към мечтаното общество на знанието? Господството на чуждоземния банков капитал ще укрепи ли финансите на Македония? Ще пътуват ли македонците по-свободно? Медиите им ще станат ли по-малко подвластни? Външната сигурност на Македония ще бъде ли укрепена, като се има поради, че натовската страна Турция анексира от натовската страна Кипър територията на Северен Кипър, до момента в който нито една страна, избрала самостоятелен път на развиване като цитираната Австрия, до момента не е изгубила нито парченце родна земя. И тъй наречените
Така че резонно би било, в случай че България, вместо да диктува на Македония незабавното й членуване в НАТО и Европейски Съюз, я посъветва да провежда посочените два референдума. И каквото покажат резултатите от двата референдума, това да бъде! Глас национален - глас Божи! Самият аз не зная по какъв начин биха дали своят вот македонците. Но съм уверен, че възползването от инструментите на директната народна власт съставлява същинско олицетворение на вложената в индивида независимост - на волята и на духа! И до момента скърбя надълбоко, че когато преди повече от 10 години се взеха решенията за членуване на България в НАТО и Европейски Съюз, на българския народ беше отнето правото на глас! Все ми се коства, че в обстановка на извършени референдуми нашият народ би дал своя вот единомислещо за участие в Европейски Съюз и за осъществяване на самостоятелна политика, отвън всевъзможни политико-военни съюзи и обединявания.
Разбирам, че за НАТО, заради негови си стратегически цели, е суперважно Македония да стане член в съкратени периоди. Не мисля обаче че с "черната работа " по този въпрос би трябвало да се захващат нашите политици и държавници!

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР