Досегашният президент на Турция Реджеп Тайип Ердоган спечели вторият тур

...
Досегашният президент на Турция Реджеп Тайип Ердоган спечели вторият тур
Коментари Харесай

Ердоган печели втория тур от изборите

Досегашният президент на Турция Реджеп Тайип Ердоган завоюва вторият тур от президентските избори в страната, съобщи БГНЕС.

При 99.66% от преброените бюлетини Ердоган получава 52.13 на 100 от гласовете, а неговият противник Кемал Кълъчдароглу - 47.87%. Избирателната интензивност съгласно преброените досега гласове е 84.3%.

За Ердоган са дали своят вот 27 579 657 гласоподаватели, а за Кемал Кълъчдароглу 25 324 254.

Право на избор на втория тур имаха 64 197 419 души.

Малко след 20 ч. в квартал Късъклъ в Истанбул стартира протест на Ердоган, на който се събраха голям брой негови поддръжници.

Хората носеха турски знамена и знамена на ръководещата Партия на справедливостта и развиването. Имаше и знамена на Партията на националистическото деяние, която е главният съдружник в Републиканския алианс на Ердоган.

Пътят към президентския замък е отцепен, а жителите се придвижват пешком.

 

Руският президент Владимир Путин към този момент поздрави Реджеп Тайип Ердоган за преизбирането му за президент на Турция, макар че формалните резултати към момента не са оповестени.

В приветствения адрес на Путин се споделя: " Победата на изборите е натурален резултат от Вашата самоотвержена работа като началник на Република Турция, явен знак за поддръжката на турския народ за Вашите старания за подсилване на държавния суверенитет и осъществяване на самостоятелна, независима външна политика ".

Путин назова Ердоган " собствен безценен другар ".

Руският президент също по този начин удостовери готовността за продължение на градивния разговор и пожела на турския си сътрудник положително здраве.

Унгарският министър-председател Виктор Орбан също поздрави турския президент  за " безспорната му изборна победа ".

Емирът на Катар заяви, че " поздравява Ердоган за успеха на втория тур на изборите и му пожелава триумф по време на новия мандат ", предава държавната Анадолска организация.

Гласуването в 81-те турски окръзи протече без основни нарушавания и произшествия. Единствено в следобедните часове Истанбулската основна прокуратура заяви, че петима души са арестувани поради разпространяването на провокативни изявления в обществените мрежи за втория тур на президентските избори. 

 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР