Досегашният министър на външните работи Екатерина Захариева и новият външен

...
Досегашният министър на външните работи Екатерина Захариева и новият външен
Коментари Харесай

Стар и нов външен министър с обща декларация за ситуацията в Израел

Досегашният министър на външните работи Екатерина Захариева и новият външен министър в служебния кабинет Светлан Стоев излязоха с общо изказване за обстановката в Израел след церемонията по предаването на поста през днешния ден в Министерство на външните работи. Позицията беше прочетена от Светлан Стоев, който акцентира, че общото изказване демонстрира линията на последователност в българската външна политика, съобщи Българска телеграфна агенция.

България следи със мощно безпокойствие продължаващата сериозна ескалация на принуждение в Израел и Палестинските територии, която допълнитено ускорява напрежението, изключително в и към Ерусалим, се показва в общата позиция. Категорично осъждаме продължаващите ракетни офанзиви и набези против цивилно население, които са безусловно неприемливи и би трябвало да спрат неотложно, се отбелязва в позицията.

Провокативният ракетен обстрел от Газа подлага на гнет израелското и арабско население в Ерусалим и покрайнините му и би трябвало да бъде преустановен незабавно. Насилието и терорът не са решение, се декларира в позицията. Дълбоко съжаляваме за всеки изгубен живот и изричаме съболезнования на фамилията на жертвите, включително деца, и потърпевшите, на които желаем бързо възобновяване, се показва в изказването. Настояваме за неотложно деескалиране и още веднъж призоваваме всички страни за въздържаност, отговорност и здрав разсъдък, се декларира в позицията.

Над 1000 ракети изстреляха палестински въоръжени групировки от Газа към Израел от понеделник вечерта, заяви тази заран израелската войска, представена от Франс прес.
В прессъобщение армейският представител Йонатан Конрикус посочи, че 850 от тези ракети са били прихванати от противоракетния щит или са паднали в Израел, а 200 са паднали в палестинския анклав.

Ракетните обстрели са умъртвили в Израел общо петима души и са ранили десетки, сочат данни на полицията и избавителните служби. По последни данни на здравното министерство в Газа при ответните въздушни удари на Израел са починали минимум 35 души, в това число 12 деца. Според въоръжените групировки в анклава Хамас и " Ислямски джихад " израелските удари са умъртвили техни командири. Израелската войска уточни през днешния ден още, че е прехванала дрон, приближаващ откъм линията Газа. По информация на посланика ни в Израел Румяна Бъчварова, има разрушена жилищна постройка. Засега няма данни за потърпевши български жители.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР