Досега няма доказани грипни вируси, което е необичайно. Предишни сезони

...
Досега няма доказани грипни вируси, което е необичайно. Предишни сезони
Коментари Харесай

Проф. Нели Корсун: Досега нямаме доказани грипни вируси - това е необичайно

Досега няма потвърдени грипни вируси, което е извънредно. Предишни сезони нормално през този интервал на годината започваше грипната зараза ". Това сподели в предаването на bTV " Тази заран " проф. Нели Корсун, завеждащ Националната референтна лаборатория " Грип и остри респираторни болести " към Националния център по заразни и паразитни заболявания.

Тя изясни, че сега циркулацията на грипните вируси в цяла Европа е доста ниска. През предходната седмица са потвърдени единствено 13 грипни вируса, което е ужасно извънредно.

По думите на проф. Корсун това се дължи на противоепидемичните ограничения, свързани с ковид. Явно те оказват резултат и върху грипните вируси.

По отношение на новия вид на ковид тя изясни, че при осем проби на хора, пристигнали от Англия, са потвърдени генетични промени, присъщи

Той е с 50 до 70% по-заразен от представителите на други генетични разновидности вируси ", сподели проф. Нели Корсун.

Относно изказванието на английския министър председател Борис Джонсън, че той е посмъртоносен, тя разяснява, че увеличението на смъртността се дължи не толкоз на новия вид, а на това, че лечебните заведения са претъпкани и не могат да се оказват качествени медицински грижи.

" В Съединени американски щати чакат до края на март този вирус да стане преобладаващ и там. Европейският център за надзор на болесттите смята, че рискът от разпространяването на този генетичен вид е доста висок ", разясни още проф. Корсун.

" Имунитетът, който е основан вследствие на предходно заболяване, обезпечава отбрана и против този генетичен вид. Не по този начин обаче стои въпросът във връзка с другите два генетични разновидността - от Южна Африка и от Бразилия. Тези разновидности също съдържат доста огромен брой генетични промени, само че разнообразни от тези на английския вид. Някои от тях вършат вирусите, способни да заобикалят имунитета,

основан от предходна зараза. В този смисъл са вероятни повторни инфекции вследствие на тези генетични разновидности ", разясни проф. Нели Корсун.

За благополучие на този стадий южноафриканският вид е доста едва потвърден в Европа - единствено в 10 страни има единични случаи. Бразилският вид пък въобще не е потвърден в европейските страни.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР