Досега германското правителство се стараеше да избегне новото пълно затваряне

...
Досега германското правителство се стараеше да избегне новото пълно затваряне
Коментари Харесай

Коронавирус в Германия: пак ще има затваряне, но по-меко

Досега немското държавно управление се стараеше да избегне новото цялостно затваряне поради ковид. Но дали това е допустимо? Новозаразените стигнаха нов връх за последното денонощие - 14 964.

Ще последва ли ново блокиране на публичния живот и на стопанската система? Днес канцлерката Ангела Меркел ще организира видеоконференция с министър-председателите на 16-те немски провинции за разискване на нови строги ограничения за преодоляване на пандемията. И доста евентуално - както излиза от изтеклата в медиите информация, Меркел ще предложи ограничение на стопанската система и обществените контакти, само че в по-мека версия, в сравнение с напролет: през ноември питейните заведения и заведенията за хранене ще би трябвало да затворят, а огромните събития ще бъдат анулирани. Ще затворят и театрите, кината, басейните и фитнес залите, само че учебните заведения и детските градини ще останат отворени, с изключение на в регионите, които са изключително тежко наранени. Предвижда се да бъде комплициран и завършек на опциите за туризъм в границите на Германия - нощувките в хотели и къщи за посетители ще бъдат неразрешени.

Вицеканцлерът и министър на финансите Олаф Шолц на собствен ред съобщи, че са нужни спомагателни ограничения за секване на втората вълна от болести. " Тези ограничения би трябвало да бъдат оптимално идентични на територията на страната и да бъдат разбираеми ", акцентира Шолц.

Борбата е за спокойна Коледа

Здравният министър Йенс Шпан, който предходната седмица даде позитивен тест за ковид, отбрани стягането на ограниченията: " Ако чакаме, до момента в който интензивните кревати се изпълнят, ще е прекомерно късно ". " По-добре е в този момент да разбием вълната и да овладеем обстановката до Коледа ", надява се Шпан. Той дефинира детските градини, учебните заведения и работните места като цели, само че прикани за сериозна поддръжка за културата и ресторантьорския отрасъл, които ще бъдат тежко наранени, в случай че новите рестрикции влязат в действие.

Предстои да стане ясно дали предложенията на държавното управление ще получат поддръжката на провинциите. Министър-председателят на Долна Саксония Щефан Вайл изиска общи решения, които да важат за територията на цяла Германия. " Като политици и като страна би трябвало да сме доста ясни и обединени ", прикани Вайл. " Борим се да подсигуряваме, че всички ще можем да прекараме една спокойна Коледа дружно ", добави той.

Мнозинството чака по-строги ограничения

По-голямата част от немското население е квалифицирано за нови ограничавания на публичния живот. По данни на организация ДПА, две трети от германците чакат наложително затваряне на магазини, заведения за хранене и учебни заведения в отговор на растежа в случаите на ковид в страната. Не липсва обаче и рецензия към желанията на федералното държавно управление. Тя пристигна от редиците на либералите от Свободната демократическа партия. Техният ръководител Кристиан Линднер съобщи, че цялостното затваряне на заведенията за хранене е излишно и противоконституционно.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР