Дори във време на рецесия много компании не спират да

...
Дори във време на рецесия много компании не спират да
Коментари Харесай

Алгоритъм на успеха

Дори във време на криза доста компании не стопират да търсят нови чиновници. Имайки поради какъв брой съперник е пазара на труда, претендентите за работа би трябвало да създадат всичко по силите си, с цел да се откроят от останалите. Наскоро приказвах с представители на компанията за асортимент на личен състав Harqen за най-важните качества, които претендентите за работа би трябвало да показват, с цел да завоюват мечтаната позиция. Ето 5 от тях:

Самочувствие

Показването на убеденост е от основно значение за триумфа на претендента за работа. Ако се неуспехите още при тази стъпка, забравете за приемането на позицията. За да дефинират равнището на самочувствие на претендента за работа, от Harqen са основали машинен логаритъм, който следи за споменаването на съответни думи, които демонстрират, че говорещия е постигнал неща, за които не се опасява да приказва. Тя търси думи като основан, построен, реализиран, управителен и въведен. Например, в случай че ви попитат за актуалната ви работа, един добър отговор може да бъде нещо от рода на: „ Ръководих екип в изискванията на пандемия, като дружно с сътрудниците ми постигнахме резултати, които способстваха за основаването на една още по-силна и гъвкава организация. “

Избягвайте думи, които звучат пасивно. Не прибягвайте до изрази като „ Бяха воден от… “, „ Казаха ми… “. Дори отговорът „ Работих като управител “ е по-слаб и неефикасен от „ Ръководих екип “. Не говорете за ролята, която сте изпълнявали, а за това, което сте постигнали в същото време.

Ентусиазъм

Друго качество, което търсят работодателите, е възторг. Главният механически шеф на Harqen Марк Унак ми сподели, че най-хубавият метод да покажете възторг е като употребявате положителни изрази. В Harqen имат показател за позитивност, които слага думите и фразите в диапазон от плюс 5 до минус 5. На върха са думи като безусловно, ужасно, супер, изумително, обич, връзки и екип. На другия край са думи като ненавист, корист, омерзение и смут. Работодателите търсят положителни хора, тъй че би трябвало да включвате колкото се може повече положителни изрази в изявленията си.

Аналитични умения

Да притежавате способността да мислите аналитично не значи да можете да говорите за дребните елементи по всеки план, с които в миналото сте се захващали. Това значи, че би трябвало да можете да анализирате всяка обстановка и да оферирате решения за проблеми, които тя показва. Как логаритъмът на Harqen разпознава това качество у претендентите за работа? Той отбелязва думите, които показват точност в метода ви на мислене. Например, един човек, който може да се похвали с добре развито аналитично мислене, може да каже нещо от рода на „ Това са обстоятелствата, които са директно свързани с тази обстановка “. От друга страна, хората, чиито метод на мислене не може да бъде разказан като „ изчерпателен “, се концентрират вниманието си повече върху историята, а не върху обстоятелствата. Един подобен претендент би споделил нещо от сорта „ Успяхме да съберем доста данни за тази обстановка. Ако желаете, можем да ви ги покажем “.

Умения за разрешаване на проблеми

Според Тим Ихлефелд, президент и основен изпълнителен шеф на Harqen, всеки шеф желае да има служителки, които да могат да му оказват помощ в разрешаването на проблеми, пред които е изправен неговия бизнес.  За тази цел логаритъмът на компанията отделя изключително внимание на постоянно задавания въпрос:„ Били ли сте в обстановка, в която е трябвало да разрешите неочакван проблем? Какво направихте и какъв беше крайния резултат от решението ви? “. Кандидатите за работа би трябвало да имат авансово квалифициран отговор на този въпрос. Ако се подготвяте за изявление за работа, помислете за това какво сте създали, с цел да разрешите непредвиден проблем. Представете малко по малко дейностите, които сте подхванали за постигането на тази цел.

Познания за компанията

Последният фактор, от който зависи дали претендентът за работа ще получи мечтаната позиция, е способността му да покаже, че в действителност желае да работи за компанията, чиито представител го интервюира. Това може да се разбере от отговора ви на въпроса „ Защо желаете да работите за нас? “

Според Унак това е най-важният въпрос от изявлението за работа и неговият отговор би трябвало да бъде добре премислен авансово. В множеството случаи последните два въпроса от този лист играят по-важна роля за крайното решение на работодателя от всички останали взети дружно.

Тук е значимо  да демонстрирате, че познавате добре бизнеса на компанията и че изпитвате почитание към постигнатото от нея. Покажете, че знаете от какво тъкмо има потребност тя и че точно вие сте индивидът, който може да й го обезпечи.

...............

Джудит Хъмфри , създател на „ Speaking as a Leader: How to Lead Every Time You Speak “, за FastCompany.com
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР