Дори при отсъствие на геополитически и икономически катаклизми, ролята на

...
Дори при отсъствие на геополитически и икономически катаклизми, ролята на
Коментари Харесай

Ще се появи ли нова валута хегемон в света: Три сценария за развитие на глобалната финансова система

Дори при неявяване на геополитически и стопански катаклизми, ролята на $ като международна аварийна валута евентуално ще отслабне в бъдеще. Това се показва в отчета на швейцарската банка Credit Suisse " Бъдещето на международната парична система ", с който е осведомена РБК.

За намаляване на позициите на $ като валута хегемон с света ще допринесат разширението на плаващите валутни курсове, желанието на централните банки да понижат рисковете от възможни наказания, както и достъпността на валутни суапови линии сред централните банки

В резултат на това, международната финансова система ще стане многополюсна, само че доларът въпреки всичко няма да загуби преобладаващата си роля. Създаването на дейно функционираща единна световна валута или появяването на нов международен хегемон от към този момент съществуващите валути, се счита за малко евентуално от икономистите от Credit Suisse.

Как ще се развива финансовата система в света

Икономистите от Credit Suisse преглеждат три сюжета за вероятното развиване на финансовата система в света. Основният, или базов сюжети, те считат за най-реалистичен. Другите два сюжета, най-малко все още, е напълно малко евентуално да случат на процедура. Каква е същността на трите сюжета .

Основен сюжет: Многополюсна финансова система

Настоящата финансова система ще се трансформира последователно и с времето ще се развие в по-многополюсна, считат от Credit Suisse. Това ще бъде улеснено от повишаването на търговията с национални валути, развиването на районните финансови пазари и съществуването на механизми за обезпечаване против разтърсвания, провокирани от парично-кредитната политика на Съединени американски щати. Например, сходен механизъм може да е пула от аварийни валути, основан от страните от БРИКС.

Освен това, ще продължи наклонността на диверсификация на активите на най-големите централни банки на разрастващите се страни. Всичко това ще докара до последователно понижаване на ролята на $ като аварийна валута, само че надали ще приключи превъзходството му, предвиждат анализаторите.
 Силният $ сее безпорядък в света - и това е единствено началото
Силният $ сее безпорядък в света - и това е единствено началото

Страдат други валути, софтуерни колоси, и кои още

Втори сюжет: Създаване на единна световна валута

Идеята за основаване на единна международна валута не е нова - нейното въвеждане е било препоръчано да вземем за пример още от британските и канадските икономисти Джон Мейнард Кейнс и Робърт Мандел. А някогашният ръководещ шеф на Народната банка на Китай, Джоу Сяочуан уточни капацитета на СПТ (специалните права на тираж на МВФ) да станат основа за нова система за световни разплащания.

Прехвърлянето на правата за издаване на пари от всяка от страните към наднационален орган изисква голямо доверие, което е допустимо единствено при политически съюз (както да вземем за пример в тази ситуация със основаването на еврото). В актуалната геополитическа среда това е много малко евентуално да стане в международен мащаб, се установи в отчета.
 Няколко съществени риска през 2023 година пред водещите стопански системи в света
Няколко съществени риска през 2023 година пред водещите стопански системи в света

Държавната поддръжка за действителния бранш и работещите може да спре

Трети сюжет: Валутата хегемон да е от съществуващите

Икономистите от Credit Suisse са стигнали до извода, че този вид е невероятно да се случи, най-малко в близко бъдеще.

Има два района, сравними по мярка със Съединени американски щати - еврозоната и Китай. В изгода на еврото е фактът, че то съставлява към 20% от валутните запаси (първи по размер и дял след долара) и че е свободно конвертируема валута.

Обаче европейските управляващи, отговарящи за паричната политика, очевидно не се стремят еврото да измести $ в света - тяхната политика е ориентирана извънредно към развиване на националните стопански системи. Освен това Европейски Съюз няма сигурен финансов актив за целия район като държавните облигации на Съединени американски щати (Treasuries), както няма и интегриран финансов пазар и банков съюз.

В Китай, в противен случай, всички огромни банки могат да се преглеждат като единна институция. Но юанът няма главното качество, належащо за конкуриране с $ - да бъде свободно конвертируема валута. Малко евентуално е Китай в близко бъдеще да отвори изцяло своите финансови пазари, и това е главната причина, валутните запаси в юани в света да са толкоз дребни (около 2,8%), се споделя още в отчета на Credit Suisse, написа РБК.
 Задават ли се нови
Задават ли се нови " валутни войни "

Кои са евентуалните участници в тях
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР