Дори и технически грамотните потребители не защитават данните сиКогато служителят

...
Дори и технически грамотните потребители не защитават данните сиКогато служителят
Коментари Харесай

Мобилността вече е топ-риск за сигурността

Дори и механически грамотните консуматори не пазят данните си

Когато служителят достъпва фирмени данни през телефона, излага на риск корпоративната ИТ система
(снимка: CCO Public Domain)

Боравенето с мобилни устройства като смарт телефони към този момент е водещ фактор измежду рисковете за сигурността на корпоративните данни, сподели къс опит тази заран с присъединяване на специалисти по киберзащита и представители на организации от разнообразни промишлености в столицата.

Дори и механически грамотните, разбиращи от кибер-сигурност консуматори не вършат нищо за отбраната на данните си при работа от мобилното си устройство, сподели опитът.

В световен мащаб подвижността към този момент се трансформира в сериозен фактор за отбраната на корпоративните данни и ИТ структури. Истината е, че даже и най-хубавите и лоялни чиновници неумишлено могат да изложат на риск корпоративната мрежа, данните, паролите и кодовете за достъп.
още по тематиката
Темата бе във фокус на работна среща сред Mnemonica – компания за решения за корпоративна киберсигурност, Acronis – разработчик на системи за цялостна отбрана на данните, и чиновници от разнообразни потребителски браншове.

„ 47 пъти дневно си гледаме телефона, сочи статистиката ”, акцентира изпълнителният шеф на Mnemonica Вихрен Славчев, без да изпуска от ръка своя телефон. „ Над половината от трафика през днешния ден минава през телефоните ни. Мобилните устройства по света са три пъти повече от компютрите ”, добави той.

„ Колко от нас имат на своя смарт телефон някакво, каквото и да било решение за отбрана ”, запита районният шеф на Acronis Иван Дудин. Оказа се, че измежду всички присъстващи съвсем никой не е конфигурирал сходно решение. „ И в случай че измежду нас, експертите по осведомителна отбрана, е по този начин, то представете си какво се случва в промишленостите, които са надалеч от тази тема ”, добави Дудин.

Когато един фирмен чиновник достъпва корпоративни данни през телефона си, а някой ден замине на отмора и се логне от безплатната бежична мрежа на летището, да вземем за пример, той несъзнателно излага на риск цялата корпоративна ИТ система, обясниха експертите.

Опасно може да бъде даже включването от предпазената домашна Wi-Fi мрежа, тъй като всекидневно паролите за отбрана на тези мрежи са елементарно предвидими. Така подвижността се трансформира във всестранна опасност.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР