Дори и при пълна либерализация на пазара на електроенергия Комисията

...
Дори и при пълна либерализация на пазара на електроенергия Комисията
Коментари Харесай

И при пълна либерализация КЕВР ще определя цената за бедните

Дори и при цялостна либерализация на пазара на електрическа енергия Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) ще продължи да дефинира контролираната цена за енергийно бедните консуматори. Това сподели ръководителят на КЕВР Иван Иванов по време на конференция " Енергийният преход в България - разбори и вероятности ", която се организира в Националния дом на науката и техниката. По думите му КЕВР ще бъде органът, който ще дефинира тяхната обществена цена.
Когато се приказва за ограничения във връзка с " енергийно небогати консуматори ", те са в два сегмента - финансови и нефинансови. Финансовата мярка е една-единствена и тя е призната със единодушието на Европейска комисия. Тарифата би трябвало да бъде 70 % от действителната стойност на електрическата енергия, заплащана от останалите консуматори, т.е. да се реализира понижение с 30 на 100. Според Иванов това би трябвало да бъде краткотрайна мярка в границите на 5 година Освен това тази мярка е лимитирана по стойност до 100 киловатчаса месечно на домакинство, което употребява услугите на централно топлоснабдяване или природен газ за затопляне на вода за битови потребности, и 150 киловатчаса за месец за домакинство, ползващо електрически бойлер за топла вода. Това са ниски стойности, само че се касае за подкрепяне на тези семейства, а не напълно за заплащане на потребяваната от тях електрическа сила.
Европейски Съюз ще даде единодушие за цялостна либерализация на пазара тогава, когато въпросът за " енергийно уязвимите консуматори " откри своето решение, посочи Иванов. Той посочи, че критериите за " енергийно уязвими консуматори " са три: по приход, по възраст и по здравословни аргументи. Първата категория са лицата, изпаднали в енергийна беднотия. Основната идея за дефиниране на енергийната беднотия би трябвало да бъде от прихода на семейството да се извадят разноските за сила, нужна за реализиране на температура от 20 градуса в дома. Ако оставащият наличен приход на човек е под линията на беднотия - 413 лева (504 лева от 2023 г.), семейството е енергийно оскъдно. КЕВР ще дефинира тяхната обществена цена. За уязвими консуматори по здравословни аргументи важи възбраната за прекъсване на електрическата енергия, захранваща животоподдържаща инсталация. За възрастовата категория уязвими консуматори - това са лица над 70-годишна възраст, живеещи сами, трудноподвижни, с 90 на 100 понижена продуктивност, с пенсия до линията на беднотия. При тях е належащо отлагане на прекъсването на електроснабдяването през зимния интервал за 30 дни след крайната дата за възнаграждение.
Понастоящем КЕВР дефинира контролирани цени за всички битови консуматори. Съгласно Закона за енергетиката цените би трябвало да останат контролирани до края на 2025 година При подготовката на Плана за възобновяване и резистентност, който беше импортиран в Европейска комисия от последното постоянно държавно управление на Кирил Петков, бяха заложени периоди и цели, които са непостижими, добави Иванов. Той даде образец, че до края на 2022 година би трябвало да бъде отстранена фигурата на " публичен снабдител " и крайните доставчици би трябвало да купуват електрическата сила за крайните консуматори от енергийната борса. Това би довело до неподходящи резултати, счита ръководителят на КЕВР. Поради това преди месец актуалното Народно заседание одобри решение, че контролираните цени за бита остават до края на 2025 година
 >

 
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР