Дори и близки до нула, лихвите по депозитите на физическите

...
Дори и близки до нула, лихвите по депозитите на физическите
Коментари Харесай

Лихвите по депозитите в България сред най-високите в Европа

Дори и близки до нула, лихвите по депозитите на физическите лица у нас към момента са по-високи от тези в множеството европейски страни, където доста банки постановат негативни лихви върху спестяванията. В същото време лихвите по заемите са ниски, което е потребно за потреблението. Това разгласи пред Българска национална телевизия ръководителят на управителния съвет на Асоциацията на банките в България Диана Митева.

У нас някои банки са избрали да наложат негативни лихви само върху депозитите на юридически лица, тъй като се приема, че компаниите ръководят парите си по-добре.

По време на пандемията се икономисва повече - и от жители и от компании. Това води до събиране на доста средства в банковите институции. И когато тази ликвидност не се осъществя от банките, Българска народна банка постанова такса " негативна рента ", изясни Митева.

Тя аргументира покачването на банковите такси със сериозния напън върху лихвения приход, който банките имат поради невиждано ниските равнища на лихвите. Другият фактор са вложенията в дигитализирането на банковото обслужване, което става все по-наложително.

Заради създалата се обстановка през последната година има огромен растеж в пренасочването на парите от депозитите към други финансови принадлежности, съобщи още Диана Митева.

Ако допреди две години под 2% от парите на българите са насочвани към финансови принадлежности, разнообразни от депозитите, то в този момент това са към 4-5% от спестяванията в банките.

Диана Митева чака и следващата година у нас да има сливания на банки, защото разноските за вложения в новите технологии се усилват, а има и напън върху приходите.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР