Допреди седмица театрите масово предпочитаха да играят пред наполовина празни

...
Допреди седмица театрите масово предпочитаха да играят пред наполовина празни
Коментари Харесай

Още един сезон в COVID-19: най-интересните нови предложения на театрите

Допреди седмица театрите всеобщо избраха да играят пред на половина празни зали, вместо да изискват документи за имунизиране, преболедуване или негативен Коронавирус тест. Изключение направи единствено фестивалът ONE DANCE WEEK в Пловдив, а решението изглеждаше опасен ход единствено на пръв взор - събитието от години построява своя аудитория, добре познава нейния профил и се радваше още веднъж на цялостни зали. От 21 октомври към този момент всички би трябвало преминат към инспекция на документи и съблюдаване на новите противоепидемични ограничения.

Макар и в усложнена конюнктура поради COVID-19, новият сезон стартира с амбициозни стратегии и вяра увеличаващият се брой инфектирани и изменящите се правила да не се отразят пагубно на посещаемостта в салоните. Вече показаните и задаващите се театрални планове са разнородни - от известни драматургични текстове, през непознати за необятната аудитория създатели до пробен спектакъл. Привлекателни оферти имат освен софийските театри, само че и сцените в други градове на страната. " Дневник " обобщава най-интересните събития.

Народен спектакъл " Иван Вазов "
" Бурята " по Уилям Шекспир
Режисьор: Робърт Уилсън
Безспорното събитие на сезона ще бъде работата на класика на американския авангарден спектакъл Робърт Уилсън, който работи повече в Европа и по света, в сравнение с в родината си. Автор на творби, белязали историята на театралните изкуства през 20 и 21 век, сред които операта му с Филип Глас " Айнщайн на плажа ", през той годините е работил с актьори като Уилям Дефо, Михаил Баришников, Марина Абрамович, Том Уейтс, Уилям Бъроуз, Лейди Гага, Дейвид Бърн и мн. други Известен е със характерния си сценичен език, залагащ на осветяване, минималистична сценография, точно хореографирани придвижвания и добре премислена приложимост на повече или по-малко разговор, без значение от изходния текст.

Въпреки че е към този момент 80-годишен, Робърт Уилсън не престава да предизвика публиката, което без подозрение ще направи и у нас. Работата по " Бурята " трябваше да стартира преди месеци, само че пандемията забави репетиционния развой. Уилсън ще работи с корежисьора Ан-Кристин Ромен, художника на костюми и грим Ясмин Табасоми, художника на осветяване Марчело Лумака, звукорежисьора Дарио Фели, драматурга Юта Ферберс и сценографа Мари де Теста. Премиерата е планувана за средата на ноември.

На 16 октомври беше първото зрелище на комедията " Пиано в тревата " на френската писателка Франсоаз Саган. Режисьор е Юрий Дачев. В началото на октомври излезе и " Народът на Вазов " от Александър Секулов с режисьор Диана Добрева.


© Иван Дончев, Театър

" Цветята " от Теодора Иванова – Додо

Театър " София "
" Цветята " от Теодора Иванова - Додо
Режисьор: Калин Ангелов Пиесата завоюва шестото издание на състезанието за нова българска драматургия на Театър " София ". Основната тематика е за любовта, само че неосъществената, в която срещите водят до разминавания. Действието се концентрира върху два любовни триъгълника, само че без какъвто и да било битов привкус. В представлението вземат участие Симона Халачева, Стефан Додуров, Росен Белов и Неда Спасова. Премиерните дати са 20 и 21 октомври.

В придвижване е и огромната продукция " Пер Гюнт пътува " по Хенрих Ибсен под режисурата на Катя Петрова. Премиерата се чака към края на годината. Проектът е с европейско финансиране, бюджетът на спектакъла е малко над 360 хиляди лева, а в акомодацията ще взе участие Центърът за проучвания на Ибсен към Факултета по филантропични науки на Университета в Осло, който е сътрудник по плана.

Младежки спектакъл " Николай Бинев "
" Майстора и Маргарита " по Михаил Булгаков
Режисьор и създател на драматизацията: Николай Поляков Романът на съветския прозаик и драматург постоянно е предизвиквал човешкото въображение, само че е легендарен и с компликацията си за адаптиране за сцената. За най-изненадващ и саморасъл опит в българския спектакъл се счита този на Теди Москов от 1997 година Сега с нелеката задача се заема Николай Поляков, а сценографията ще е дело на Венелин Шурелов. Вече са известни и премиерните дати на постановката (10 и 11 декември), а феновете могат да се надяват, че чакането си е заслужавало.

Малък градски спектакъл " Зад канала "

Явор Гърдев съблюдава традицията всяка година да прави по една режисура в Малък градски спектакъл " Зад канала ". Този път режисьорът показва своята интерпретация по " Фицрой " на испанския драматург Жорди Галсеран. В пиесата четири алпинистки изкачват стръмната стена към върха Фицрой в Патагония, прочут като един от най-трудните за скално катерене върхове на планетата. Участват Ирини Жамбонас, Христина Караиванова, Анастасия Лютова, Каталин Старейшинска и Пенко Господинов. Пиесата беше играна за първи път в средата на септември и това беше международната ѝ премиера.

През ноември ще излезе и една от по-слабо известните пиеси на Тенеси Уилямс " Лято и пушек " под режисурата на Анастасия Събева.


© Театър

" Една българка "

Театър " Азарян "
" Една българка ", моноспектакъл на Снежина Петрова по едноименния роман на Иван Вазов
Режисьор: Десислава Шпатова Представлението е предизвикано от стогодишнината на Иван Вазов и е ориентирано към необятната театрална публика, само че с фокус върху учениците от седмите класове, учещи творбата в класните стаи. Намерението е театърът да се употребява и като надграждащ образованието инструмент. За просветителния модул на спектакъла застава голям екип от експерти, измежду които проф. Албена Хранова, проф. Миглена Николчина и доктор Георги Гочев. Премиерните дати са на 21, 27 и 28 октомври.

През ноември и декември ще излязат новото зрелище на Крис Шарков " Галерия Стриндберг " и " Всички дребни светлинки " от Джейн Ъптън с режисьор Стоян Радев

Театър " Българска войска "
 Още един сезон в COVID-19: най-интересните нови оферти на театрите
© Театър

" Сирано дьо Бержерак " от Едмон Ростан
Сценична версия и режисура: Стоян Радев

Камен Донев се завърна в театъра, от който преди години потегли кариерата му, с един от най-известните драматургични текстове. " Сирано дьо Бержерак " на режисьор Стоян Радев беше посрещнат задушевно при първите представления при започване на октомври. На Донев партнират Луизабел Николова, Ясен Атанасов, Георги Къркеланов, Тигран Торосян, Владислав Виолинов, Асен Кобиларов и Ели Колева, както и абитуриенти от Театралния лицей " Любен Гройс.

Театрална работилница " Сфумато "

През декември се чака да излезе театър по стихове на отишлата си предходната година поетеса Миряна Башева . Режисурата е дело на Маргарита Младенова , която работи със своите студенти от втори курс в НАТФИЗ. Паралелно с това в идващите месеци ще се състоят министър председатели на спектакли от млади режисьори, номинирани на " Малък сезон ".

На театрална сцена за първи път ще бъде сложена пиеса на Владимир Давчев - " Рожден ден " , чийто режисьор е Димитър Марков. Следва работата на студента по постановка Дамян Михайлов по романа " Мъгла " на Мигел Унамуно. Втората модерна българска пиеса е на Катерина Георгиева. " Тържество на самотата " ще бъде сложена от Борис Зафиров ", а последният план е " Театрален разказ " на студентката Люба Тодорова по едноименното произведение на Михаил Булгаков.

Сатиричен спектакъл " Алеко Константинов "

Театърът предлага три министър председатели в границите на идващия месец. " Нещо се обърка " от Хенри Луис, Джонатан Сейър и Хенри Шийлдс (на огромна сцена). Режисьор е Николай Младенов, а премиерните дати са 21 октомври и 3 ноември. " Шоуто на Сюзан " от Питър Куилтър (сцена COMEDY BAR Happy Сатира) на 21, 22 и 27 октомври.

След това на огромната сцена на театъра Антон Угринов ще покаже " Само час успокоение " от Флориан Зелер, чиито премиерни дати са 29 октомври и 4 ноември.


© Театър 199

" Ива е онлайн "

Театър 199 " Валентин Стойчев "
" Ива е онлайн ", а вторски моноспектакъл на Ива Тодорова
Режисьор: Стоян Радев
" Приятно ми е, Ива " беше едно от водещите заглавия през сезон 2017/2018. За спектакъла Ива Тодорова взе две награди " Икар " - за водеща женска роля и за драматургичен текст. " Ива е онлайн " се явява самобитно продължение, режисьор е Стоян Радев, а текстът е авторски и извънредно персонален. " Аз пиша нещастия, а хората се смеят ", твърди Тодорова. Премиерните дати са 16 и 30 октомври.

През декември в театъра ще излезе и класиката в актуалната българска драматургия " Нирвана " н а Константин Илиев. Режисьор е Стилиян Петров , а в основните функции са Деян Донков и Радина Кърджилова.

Театър " Възраждане "

Новото заглавие в репертоара на Театър " Възраждане " е " Рогоносци " по Жан-Батист Молиер. Режисьор е Йосиф Сърчаджиев . В функциите: Анатоли Лазаров, Маринела Ангелова, Свежен Младенов, Мариана Жикич, Йордан Ръсин, Саня Борисова, Ивайло Драгиев и други

Драматичен спектакъл - Пловдив
" Коприна " по едноименния разказ на Алесандро Барико
Режисьор: Диана Добрева
Драматург: Александър Секулов


Амбициозната продукция има доста значима роля - тя ще бъде юбилейният театър за 140-годишнината на Драматичен спектакъл - Пловдив. В романа френският търговец Евре отива в Япония, с цел да внесе копринени буби в родината си, само че се влюбва в безименно японско момиче. В драматизацията са включени и основни исторически събития, а премиерата ще се състои в края на годината.

На сцена към този момент са " Укротяване на по опърничавата " от Уилям Шекспир с режисьор Стайко Мурджев и " Капан за уединен мъж " от Робер Тома под режисурата на Красимир Ранков.


© Драматичен спектакъл

" Амадеус "

Драматичен спектакъл " Стоян Бъчваров " - Варна

На 1 и 20 ноември на огромната сцена на театъра ще бъде прочетена пиесата " Инстинктът " от Анри Кистмекер. Именно с нея на 12 март 1921 година стартира историята на варненския спектакъл. Режисьор на четенето е Стоян Радев Ге.К. , в чиито ръце е и идната нова режисура - " Кървава женитба " от Федерико Гарсия Лорка с премиера в средата на януари 2022 година

В рамките на честванията на 100-годишнината на театъра към този момент излезе " Амадеус " о т Питър Шафър с режисьор Стайко Мурджев. Пиесата е известна с акомодацията си за огромния екран от Милош Форман от 1984 година Другото ново заглавие е първата театрална акомодация на романа " Тютюн " на Димитър Димов под режисурата на Бина Харалампиева, чийто драматург е Юрий Дачев.


© ДКТ

" Мислопрестъпление. 1984 "

Драматично-куклен спектакъл " К. Величков " - Пазарджик

На 6 декември се чака премиерата на още една модерна българска класика - " Януари " на Йордан Радичков , под режисурата на Крум Филипов . Пиесата за " най-българския месец " постоянно е вълнувала феновете у нас. Театърът стартира сезона си, като прибави две съществени заглавия към мощния си плакат. На камерната сцена излезе " Мислопрестъпление. 1984 " на Десислава Шпатова по романа " 1984 " на Джордж Оруел. През предишния сезон Шпатова сложи и " Фермата на животните " по английския класик, само че в " Театър 199 ". На огромната сцена на театъра в Пазарджик пък феновете могат да гледат " Сватбата на дребния буржоа " - една от ранните пиеси на един от най-големите драматурзи на XX век Бертолд Брехт. Режисьор на постановката е Гаро Ашикян.

Драматичен спектакъл " Сава Огнянов " - Русе

Театърът ще реализира дружно със Сдружение " Стенд Арт " пробната режисура за аудитория с нарушено зрение " Театър 4D " . Работата по представлението е почнала още напролет, а екипът работи взаимно с представители на Съюза на слепите в Русе. " Уникалната сетивна режисура ще е напълно невизуална и ще се концентрира върху аудио-гласовата и тактилна стимулация ", пишат основателите на спектакъла и допълват, че зрящата аудитория също е добре пристигнала, стига да е подготвена да бъде лишена краткотрайно от зрението си.

Друг предстоящ план, към този момент влезнал в подготовки, е " Боряна " по едноименната пиеса на Йордан Йовков с режисьор Бойко Богданов.

Драматичен спектакъл " Рачо Стоянов " - Габрово

Всяко ново зрелище на Петринел Гочев , един от самобитните режисьори в българския спектакъл, е събитие както в Габрово, по този начин и в цялата страна. Сега той репетира " Моби Дик " по едноименния разказ на Херман Мелвил. Драматургичната акомодация е на Гергана Змийчарова, а историята е добре позната - капитан Ахаб гневно преследва белия кит Моби Дик, в името на което е подготвен да погуби и екипажа на кораба, и себе си. Премиерните дати ще бъдат в средата на декември.

На 7 ноември ще излезе и " Хомеопатия за душата " - моноспектакъл на Димитър Иванов - Капитана, с който ще бъде намерено осмото издание на Международния фестивал на монодрамата " SoloAct " в Габрово. Фестивалът ще продължи от 7 до 11 ноември и ще събере най-хубавото от българската монодрама.

Драматично - куклен спектакъл " Иван Радоев " - Плевен

" Хамлет " , само че не в най-разпространения превод на Валери Петров, нито в новия на Александър Шурбанов, а в този на Гео Милев ще могат да гледат на 7 декември феновете в Плевен. Режисьор е Ованес Торосян, който преди броени дни в изявление по БНР сподели, че по този начин той си слага въпроса: " Да бъда или да не бъда режисьор? ".


©  Драматичен Театър

" Лазарица "

Драматичен Театър " Стефан Киров " - Сливен

Поетичен театър по българска класика, предопределен за ученическата публика - това е най-новият план на театъра, чиято активност до края на октомври е спряна заради противоепидемичните ограничения в града. В тази театрална акция ще се заложи на основаването на драматургична структура и смяна на текстовете на тематичен принцип при всеки нов театър: обич, зима, море. Датата на премиерата още не е известна.

От началото на този сезон в афиша на театъра влязоха " Паническа опера " по Алехандро Ходоровски с режисьор Петър Денчев и моноспектакълът на Димитър Марков по " Лазарица " на Йордан Радичков.

Драматичен спектакъл " Гео Милев " - Стара Загора

Един от основополагащите текстове за актуалната драма - " Вишнева градина " на Антон П. Чехов, следва да излезе при започване на ноември. Режисьор на постановката е Бина Харалампиева .

" Трите изстрела " по Агата Кристи под режисурата на Невена Митева ще е другото заглавие, което се чака скоро да стане част от репертоара на театъра.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР