Допреди само десетина години Бургас беше град, в който хората

...
Допреди само десетина години Бургас беше град, в който хората
Коментари Харесай

Най-новата бургаска болница

Допреди единствено десетина години Бургас беше град, в който хората с инфаркт трябваше да бъдат закарани до Ямбол или Варна, а от време на време - да летят до София, с цел да получат помощ бързо, а бременните дами проследяваха какво се случва с детето им, да вземем за пример в Пловдив.
Бурното развиване на града напълно не е последвано от развиване на медицината. Опитите за развиване на частни клиники са относително неотдавна и пациентите като цяло се преценяват с монопола на някогашната Окръжна болница - УМБАЛ Бургас. В момента на територията на региона има 28 лечебни заведения, които работят със здравната каса, а единствено в Бургас към този момент има шест многопрофилни лечебни заведения за интензивно лекуване.
Последната от тях е " Сърце и Мозък ", която участва в града от средата на 2019 година, само че от ноември предходната година към този момент е в независима постройка. Клиниката е част от Българския Кардиологичен Институт (БКИ), който ръководи 5 профилирани кардиологични лечебни заведения, 15 медицински центъра и още една високотехнологична болница " Сърце и Мозък " в Плевен. Екипът от лекари, медицински експерти и експерти по здравни грижи единствено в Бургас сега е към 600 души, като броят им ще продължава да се усилва, споделя изпълнителният шеф на Българския Кардиологичен Институт проф. доктор Яна Симова (виж интервюто).
Реклама Какво съставлява болничното заведение
Инвестицията на фирмената група на Търговска Лига е в Бургас е близо 100 млн. лева, като разгърнатата застроена повърхност на болничното заведение е над 15 000 кв.м. Болницата е на 11 етажа, от които два са подземни. Тя разполага с над 330 кревати, 14 операционни зали, включително хибридна зала, 3D C-рамо с вградена навигационна система и робот за гръбначна хирургия, ангиограф и невронавигация, роботизирана хирургична система Da Vinci с четири ръце, която ще обслужва всички хирургични специалности, финален модел бипланов ангиограф, ядрено-магнитен резонанс и два компютърни томографа. В болничното заведение работят клиники и отделения по кардиохирургия, неврохирургия, гръдна хирургия, съдова хирургия, анестезиология и интензивно лекуване, нервни заболявания, обща хирургия, кардиология и инвазивна кардиология, урология, гастроентеорология, ортопедия и травматология, образна диагностика, рехабилитация, лабораторен блок с клинична и микробиологична лаборатории.

Болницата оперира и със специфична система PAСS, която прави вероятен бързия трансфер на облици, лабораторни резултати и спомагателна документи. Така може да бъде осъществен мултидисциплинарен консилиум както с лекари от други специалности, по този начин и с водещи професори от академични лечебни заведения в Европа, с които БКИ имат дългогодишно съдействие. " Сърце и Мозък " има личен профилиран медицински превоз и реанимобили.
Основният капитал
Това, което прави усещане в екипа на болничното заведение в Бургас, е, че множеството му членове не са родом от самия град и региона, а са взели тежкото решение да се реалокират дружно със фамилиите си и да заживеят в Бургас.
Разбира се, най-силно усещане прави потокът лекари, които са родом от Варна и цялата им досегашна кариера е протекла там, само че има доста експерти, пристигнали от Пловдив и София. Реклама През годините, става известно, " Сърце и Мозък " са поддържали тясна връзка с млади българи, специализиращи в чужбина в главните кардиологични и неврохирургични специалности и са съумели да им предложат условия, при които те да се върнат, да вземем за пример от Израел, Италия, Австралия.
Така, в последна сметка се оказва, че над 80% от екипа на " Сърце и Мозък " Бургас се състои от висококвалифицирани експерти от други области - София, Варна, Пловдив, Стара Загора, Ямбол, някои от тях пътуват всеки ден. Дали поради вероятностите за развиване и професионалните провокации, положителното заплащане, признателните пациенти или по тази причина, че Бургас предлага чудесни условия за живеене, за тези решения описват самите лекари.
Проф. доктор Яна Симова Проф. доктор Яна Симова: Над 80% от екипа ни не е от Бургас
Профил: Проф. доктор Яна Симова е изпълнителен шеф на Българския Кардиологичен Институт. Тя е кардиолог, водещ експерт по ехокардиография, началник на научна група за пост-COVID синдром; занимава се с изцяло проучване, диагностика и лекуване на пациенти със синкоп (преходна загуба на съзнание), в това число с телемедицина и телекардиология, стрес проби на сърцето, разбор на функционалността на съдовете. Заема управителни позиции в Европейското кардиологично сдружение и Европейската асоциация по сърдечносъдово обрисуване. Отличена с многочислени награди за научни достижения, в това число влиятелната премия за Високи научни достижения на Съюза на учените в България. Търсен преподавател и учител, редактор на шест списания, с над 330 научни изявления.
Защо открихте болница в Бургас, откакто е ясно, че оттова мъчно ще съберете екип, беше относително мъртва точка на картата на българското опазване на здравето или решихте, че таман по тази причина градът има капацитет да даде по-добра услуга?
През 2019 година съществуваше действителен риск пациентите в района да останат без кардиохирургична помощ, т.е. в положение на неотложност да им се постанова да пътуват до Пловдив или до Варна, с което животът и здравето им да бъдат ненужно изложени на риск. От юли 2019 година в " дребната " " Сърце и Мозък " Бургас при нас избраха да се лекуват 20 хиляди българи. Направихме 1200 сърдечни интервенции, помогнахме на 32-ма пациенти с дисекации, приложихме новаторски техники в региона на инвазивната кардиология (12 TEVAR и 40 TAVI). Но най-важното - лекарите ни избавиха хиляди животи. През тези две години ясно се открои острата нужда на целия район от съвременни и сложни здравни грижи. Решението за разкриване на новата " Сърце и Мозък " през 2021 година не беше непринудено, а съставлява надграждане на активността и разрастване на потенциала на Българския Кардиологичен Институт в Бургас. 15-годишният ни сполучлив опит в ръководството на профилирани кардиологични лечебни заведения в страната и отличните резултати на мултидисциплинарната " Сърце и Мозък " в Плевен ни дадоха всички учредения да осъществяваме и този план.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Енергетика 3 Енергетика 1 Войната в Украйна 2 Право 3 Свят 1 Войната в Украйна 2 Компании 3 Право Реклама Как конструирахте екипа на болничното заведение, какви са условията Ви към лекарите и експертите по здравни грижи, които каните?
БКИ и лечебните заведения " Сърце и Мозък " са привлекателно място единствено за будните, непрекъснато разрастващи се медицински експерти, интензивно търсещи сполучливи решения на комплицирани медицински проблеми. Ние предлагаме благоприятни условия за специализация, придобиване на опит и насърчаване на сложни професионални умения, нужни за работата в мултидисциплинарен екип, в това число с помощта на тясното ни съдействие с водещи експерти от Европа и Съединените щати. По този метод към днешна дата сме основали близо 600 нови работни места в Бургас - за лекари, медицински сестри, санитари, здравни асистенти, механически сътрудници и други.
Как успявате да убедите лекарите да изоставен родното си място и да се реалокират със фамилиите си в Бургас, за какво се съгласяват - поради професионалното предизвикателство, положителните финансови условия, вероятността за развиване, тъй като Бургас е добър град за живеене?
В подтекста на световна стопанска система - свободно придвижване на хора, артикули и услуги и мощна конкуренция, положителните експерти разумно търсят допустимо най-хубавата реализация - условия на труд, възнаграждение, вероятности. Над 80% от екипа на " Сърце и Мозък " Бургас се състои от висококвалифицирани експерти от други области - София, Варна, Пловдив, Стара Загора, Ямбол, които са привлечени от положителните трудови хонорари и вероятностите за развиване.
Д-р Владимир Корновски Д-р Владимир Корновски, шеф на отделението по кардиохирургия, преместил се от Варна: Преместването ми от Варна не би трябвало да учудва никогоЗащо избрахте да работите в Бургас?
Опитът ми от образованието и практикуването на лекарската специалност в страни като Франция и Германия демонстрира, че лекарите от време на време сменят работните си места. Когато някой желае да оглави клиника и да се развива, той се мести в друга болница, в различен град дружно със фамилията си и това е нещо обикновено. Затова за мен беше обикновено да приема предлагането за работа от " Сърце и Мозък " в Бургас. Градът е доста прекрасен и преместването ми от Варна не би трябвало да учудва никого.
Какво ви притегли в тъкмо тази болница?
Преди пет години БКИ построи първата " Сърце и Мозък " в Плевен - високотехнологична болница, в която няма място за хора без предпочитание да се развиват и усъвършенстват. Бях доста впечатлен. Тук е същото - непрекъснато развиване, образования във водещи хирургични центрове в Европа, преодоляване на нови техники и използване на актуалните технологии са наложително изискване. Ръководството на болничното заведение се ангажира и влага в непрекъснатото професионално израстване на екипите. Новоизградената свръхмодерна болница в Бургас е оборудвана с инсталация от най-голям клас, а отделението по кардиохирургия има най-новата версия уред за миниинвазивна хирургия, посредством който контузията от интервенцията е сведена до най-малко. Гордост за мен и екипа ми е, че 40% от пациентите с коронарна патология в Бургас се оперират при биещо сърце. Въведохме техниката на миниинвазивен коронарен артериален байпас. Реконструкция или протезиране на митрална клапа при нас се правят съвсем напълно миниинвазивно с ендоскопска инсталация.
Д-р Андрей Андреев Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама Д-р Андрей Андреев, кардиохирург, завърнал се от Израел:Това са изискванията, при които всеки сътрудник мечтае да работиЗащо решихте да останете в България?Дилемата дали да продължа реализацията си в чужбина, или да остана в България стоеше на дневен ред скоро след завръщането ми от Израел. Избрах да продължа професионалния си път след извънредно градивен диалог с проф. Веков и към този момент починалия проф. Данов, тъй като вижданията ни по какъв начин да се развиват високи медицински стандарти изцяло съответстваха. Бях доста впечатлен от визията на БКИ за бъдещето на кардиохирургията в Бургас, както и от високотехнологичната " Сърце и Мозък " в Плевен, където имах удоволствието да работя един месец след това.
От началото на тази година отвори порти новата " Сърце и Мозък ". Убеден съм, че това са изискванията, при които всеки сътрудник мечтае да работи и всеки пациент може да бъде сигурен, че ще получи лекуване, съизмеримо с най-високите международни стандарти.
Удовлетворен ли сте от изискванията?
В персонален проект Бургас е град, който предлага отлични условия за младо семейство с две деца. Зелен, чист, комфортен и спокоен. И в допълнение към всичко това - сигурен съм, че с изключение на желана морска дестинация Бургас ще се трансформира в център за здравен туризъм след откриването на новата ни болница.
Д-р Ивайло Тончев Д-р Ивайло Тончев, кардиолог и електрофизиолог, родом от Варна, завърнал се от Израел и Австралия: Бях се зарекъл в никакъв случай да не се връщам в БългарияКакъв е вашият професионален път?
Завършил съм медицина в България, в Медицинския университет - Варна, както и здравен мениджмънт в същия университет. След като работих една година в университетската болница, завоювах стипендия за специализация в Израел. След това ми предложиха специализация, а след това ми дадоха рекомендации да продължа тясната си специализация в The Royal Melbourne Hospital, която е люлката на електрофизиологията в Австралия.

Когато заминавах преди осем години, бях се зарекъл в никакъв случай да не се прибирам в България заради много лимитираната тогава опция за развиване.
Кога се свързаха с вас?
Преди повече от две години. " Сърце и Мозък " настойчиво търсеха млади сътрудници с положително обучение и капацитет, тъй като имаха дълготраен проект и визия за развиване на съвременна и почтена медицина за българските пациенти. В болничното заведение има висока работна нравственос и определящи са знанията и уменията. Към сегашния миг мога да потвърдя, че разполагаме с инсталация " финален вик на модата " - още един фактор, който ме накара да се върна. За съпоставяне - някои от апаратите, с които работя тук, в Бургас, са по-нови от тези, с които работех в Австралия.
Д-р Вера Семерджиева-Каршакова Д-р Вера Семерджиева-Каршакова, кардиолог в отделението по кардиохирургия на " Сърце и Мозък " - Бургас, родена и приключила в Пловдив: Участвам във възраждането на медицината в БургасЗащо избрахте да работите в кардиохирургия?
- От 2011 година работех като кардиолог в кардиохирургията на УМБАЛ " Св. Георги " - най-голямата болница в България, и се бях влюбила в кардиохирургията като дисциплинираност, като метод, метод на работа, като активност и дефинитивност в клиничните решения. За мен беше значимо да мога да продължа да работя в такова поделение, което уголемява лечебните благоприятни условия, а не да бъда кардиолог в стандартно поделение.

Когато " Сърце и Мозък " стъпиха в Бургас през 2019 година, бях доста впечатлена от новаторския модел кардиохирургия, който практикуват. За съпоставяне - тук се постановат най-новите модерни технологии, които разрешават доста по-бързо възобновяване на пациентите от нормално трите месеца, нужни след класическо хирургично лекуване. Много се зарадвах, тъй като това са нововъведения, които ни разрешават да се учим дружно, в придвижване и да сме в крайник със международните трендове. Високите технологии тук избавят живота и това е същинско знамение всеки ден.
- Харесва ли ви Бургас?
- Бургас като бизнес, като инфраструктура, като условия за живеене доближи едно от първите места в страната и всеки знае, че той е един доста актуален и динамичен град. Обаче по отношение на останалите сфери медицината изоставаше. Сега, с разкриването на медицински университет и на такава високотехнологична болница като " Сърце и Мозък ", към този момент медицината догонва развиването на града. Щастлива съм, че мога да вземам участие в това в

възобновление.
Д-р Милена Перухова Д-р Милена Перухова, гастроентеролог, преместила се от София със фамилията си: Направих дълго изследване и избрах " Сърце и Мозък " Как се спряхте на предлагането за работа в Бургас?
" Сърце и Мозък " се появи като опция след едно дълго търсене. Две години преди този момент аз работех в болница " Лозенец " в София, бях шеф на клиника и заместник-директор, струпа ми се доста административна работа, а мечтаех да се върна към действителната медицина. По това време се срещнах с сътрудници от плевенската " Сърце и Мозък ", които ми описаха за отношението на управлението към тях като персони и експерти, за апаратурата, за атмосферата. Направих изследване и на други места и избрах " Сърце и Мозък ". Получи се по този начин, че се събрахме 10 души от болничното заведение и целият екип потегли към Бургас със фамилиите и децата, намерихме им детски градини и учебни заведения и сега всички се усещаме отлично. Свикнали на напрежението в София, чакахме мъчно да създадем всичко, а в Бургас всичко е налично, дистанциите са доста дребни и животът е спретнат.
Различава ли се тази болница от предходните, в които сте работили?
Тя е композиция от безусловно целия нужен набор инсталация, която е нужна на един гастроентеролог, а управлението поддържа всички лекари да специализират в чужбина. Аз съм интервенционален гастроентеролог, работил и в частни лечебни заведения с изключение на в държавна, и открих място, където действително да продължа да развъртвам уменията си. На втория месец към нас се бяха обърнали 140 пациенти, това е огромно достижение.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Десислава Николова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР