Доплерът е уред, използван за безболезнено, неинванзивно, лесно и бързо

...
Доплерът е уред, използван за безболезнено, неинванзивно, лесно и бързо
Коментари Харесай

Какво е доплер?

Доплерът е апарат, употребен за безболезнено, неинванзивно, елементарно и бързо проучване на вените и артериите. Изследването се назовава доплерова сонография на името на Кристиян Доплер, разкрил стоидоплеровия резултат, изравен в основата на доплеровото проучване.  Доплерът употребява ултразвуковите талази, с цел да даде информация за положението на съдовете, само че не по познатия и общоприет метод, посредством който се изследват неподвижни органи, а посредством характерния метод, по който изследваният обект връща изпратения към него ултразвуков сигнал.

Показания за осъществяване на доплерова сонография

Пациенти със световъртеж, звук в ушите, автоимунни систематични заболявания на съдовете, затлъстяване, диабет, високо кръвно, главоболие, проблеми със зрението, подозрение за съдови произшествия и други могат да бъдат ориентирани за осъществяване на проучването. Уредът е чудесно решение за профилактика на мозъчно-съдова болест, като разкрива рисковите промени доста преди образуването на плаките в съдовете, които плаки могат да бъдат животозастрашаващи. Така доплеровата сонография оказва помощ за профилактика и навременни ограничения при разнообразни рискови болести. Прилага се и при инсулт, тромбози и емболии за оценка на положението и предварителна защита на още един инсулт. С проучването може да се извърши инспекция на положението на сънните артерии в региона на шията и да се подхващат незабавни медицински дейности при рискови положения за здравето и живота на пациента. Изследването не изисква особена подготовка на пациента, като да е гладен или жаден, не е мъчително, само изискване е да са естествени сърдечният темп и кръвното налягане сега на проучването и да бъде имобилен и спокоен изследваният.

Кои съдове подлежат на проучване с доплер?

С уредът може да се наблюдава и оцени положението на съдовете на крайниците, шията, главата и синусите. Съответно доплеровата сонография бива периферна, екстракраниална и интракраниална. Извършва се и доплерово проучване при бременни дами за следене на скоростта на кръвообращението в матката и плацентата, както и на обособени артерии на бебето. Продължителността на проучването зависи от повода, заради която се прави, и какъв тип е. Средно към полови час е задоволителен – 20-40 минути.

При кои заболявания е значимо да се извърши проучване с доплер?
хипертония, васкулит, характеризиращ се с възпалени кръвоносни съдове и водещ до дефицит на кръв до органите, наднормено тегло – разрешава да се открият рискови патологии, които протичат безсимптомно, диабет – характеризира се със съдови промени и доплерът е значима част от профилактиката при него, атеросклероза, която предизвиква нарушение на кръвоснабдяването или исхемия на органи и се нуждае от следене с доплер, заболявания на сърцето.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР