Допитване до варненци какво да се прави с мястото, известно

...
Допитване до варненци какво да се прави с мястото, известно
Коментари Харесай

Питат варненци какво да се прави с мястото в центъра на града, известно като "Дупката"

Допитване до варненци какво да се прави с мястото, известно като " Дупката ", в центъра на града. Атрактивният терен беше благосъстоятелност на предприемача Георги Гергов, а страната отпусна 43 млн. лв., с цел да може общината да откупи имота от 3 декара.

Точно под основната пешеходна улица се намира така наречен „ Дупка ". Тя " зейва " след събарянето на къщи през 80-те години на предишния век, с цел да се построи повсеместен магазин.

Снимка: bTV

Откриването на част от крепостната стена и кула от античния Одесос от 4-ти век пр.Н.е. поставя завършек на всевъзможни действия в тази зона. Вече над 30 години тя остава като язва в самия център на Варна.

През последните години мястото се употребява за паркинг. Сега стартира допитване до експерти по архитектура, градоустройство, туризъм и жителите какво да е предназначението му.

Снимка: bTV

„ Не просто с волята на общината еднолично да реши, а всички ние, жители, специалисти да решим каква ще бъде тази функция”, съобщи Цвета Йоцова – представител на екипа за изследването.

Лиляна е една от първите, попълнили анкетата за бъдещето на зоната.

Снимка: bTV
„ Да се направи една възстановка на археологическите монументи, един хубав парк и повече арт пространство”, счита тя.

„ Дупката несъмнено е едно място, на което да се случват събития, свързани с културата, освен в танцово естество, спортни, изложения, автомобилни изложби”, сподели Пламен Сашев.
Планината от гуми под Аспаруховия мост към момента е непокътната Община Варна към момента не е почнала извозването на рисковия боклук
И съгласно специалистите, мястото би трябвало да е общодостъпно.

„ Няма по-добро място за проявление на пластовете на историята, това може да се направи по образован метод без бутафория, без помпозност”, счита Владо Попов – проектант.

След като мненията бъдат събрани до края на септември, ще има интернационален конкурс за план.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР