Доналд Тръмп непрекъснато се оплаква от пристрастно разследване на руската

...
Доналд Тръмп непрекъснато се оплаква от пристрастно разследване на руската
Коментари Харесай

Робърт Мълър – Душманинът на Тръмп

Доналд Тръмп непрестанно се оплаква от пристрастно следствие на „ съветската връзка ” в акцията си и неотдавна за първи път намерено загатна, че може да уволни спецпрокурора Робърт Мълър, който е претрупан да открие истината за евентуалната интервенция на вездесъщия Кремъл в президентските избори в Съединени американски щати през 2016 година

На пръв взор най-големите врагове на Доналд Тръмп са Иран, “животното ” Башар Асад, “Човека-ракета ” Ким Чен Ун, че даже и Владимир Путин, който президентът на Съединени американски щати държи виновен за кръвопролитията в Сирия поради поддръжката за режима в Дамаск.

Сянката на спецпрокурора републиканец Робърт Мълър (73 г.), който проверява евентуален сговор сред Кремъл и претендент президентската акция на Тръмп, обаче тегне над него съвсем като Дамоклев меч. Защото Мълър не се церемони и лимитира само с това следствие, а рови на всички места към магната и негови някогашни и сегашни съветници и доближени. Включително повдигнатите обвинявания против някогашния началник на акцията на Тръмп – Пол Манафорт, за финансови измами, които най-малко на пръв взор нямат общо с “руската връзка ”. А услужливи медии раздухват огъня с непрекъснати спекулации за допустимо заблуждение под отговорност и на президентския шурей Джаред Кушнер. Или на брачната половинка му Иванка, която била разговаряла с руснаци в асансьора.

Робърт Мълър III е роден на 7 август 1944 година в Манхатън, Ню Йорк, в семейство с немски, британски и шотландски корени. В учебно заведение е капитан на тимовете по футбол, хокей и лакрос и продължава да се занимава със спорт в “Принстън ”, където приключва политология. В Нюйоркския университет става магистър по интернационалните връзки, а по-късно учи и право.

С бъдещата си брачна половинка Ан Кейбъл Стандиш Мълър се среща още в гимназията, когато двамата са 17-годишни. През 1966 година подписват брак, от който имат две дъщери.

В разгара на Виетнамската война през 1968 година се причислява към Корпуса на морската пехота след гибелта на бойното поле на собствен сътрудник от университета. Скоро по-късно е разпределен в Южен Виетнам, където е взводен пълководец. Извоюва си няколко оценки за смелост, в това число “Пурпурно сърце ”.

Две години преди края на войната напуща службата и получава докторска степен по право във Вирджиния. Следва дългогодишна правна кариера като прокурор, който проверява финансови измами, тероризъм и случаи на корупция във властта. През 1989 година към този момент е асистент на основния прокурор и правосъден министър и поема основни каузи като атентата в Локърби, боса на семейството Гамбино – Джон Готи, следствие на панамския водач Мануел Нориега. От 1998 до 2001 година е основен прокурор на Северна Калифорния, след което президентът Джордж Буш-младши го номинира за началник на Федералното бюро за следствие.

Одобрен е на чуване в Сената с внушителните 98 на 0 гласа. Специален избор да се удължи мандатът му от нормалните 10 година пък минава със 100 на 0.

Остава на този пост в продължение на 12 година и по този начин се трансформира в най-дългогодишния шеф на ФБР след именития Джон Едгар Хувър.

Голяма част от работата му в бюрото е отдадена на избавяне и реформиране на службата на фона на апели за разпускането й поради пропуски в осуетяването на терористичните офанзиви на 11 септември 2001 година Под управлението на Мълър ФБР се трансформира в организация с новата задача да се опълчва на терористичните закани – основен детайли от апарата за отбрана на националната сигурност на Съединени американски щати.
Едно от основните достижения на Мълър е предотвратяването на офанзива на “Ал Кайда ” в пътнически аероплан по маршрута Амстердам – Детройт на Коледа през 2009 година

Показва твърдия си манталитет в трагична обстановка през 2004 година, когато заплашва да хвърли оставка, единствено и единствено да не позволи връщането на шпионската стратегия при Буш-младши.

Заедно с наследника си на поста Джеймс Коми (тогава зам. основен прокурор) отстъпват, когато администрацията се съгласява да направи промени в програмата, която бе разкрита пред обществеността година по-късно.

Миналия май ветеранът, който се употребява с огромно почитание и от републиканци, и от демократи, е назначен за спецпрокурор, който би трябвало да разнищи хипотетичната съветска интервенция в изборите в Съединени американски щати за президент през 2016 година Това става, откакто шефът на ФБР Джеймс Коми е уволнен от Доналд Тръмп поради “парадиране и политизиране на случая ”. А съгласно Коми, тъй като отказал да му обещае лоялността си.
Евентуално уволнение на Мълър ще докара до правна борба и същинска политическа стихия, предвиждат адвокати. Иначе тази стъпка е в пълномощията на зам. основния прокурор Род Розенщайн при избрани условия – занемаряване на отговорностите, некадърност да ги прави или спор на ползи.

Човек на закона

Робърт Мълър е описван като човек на закона – непокварим, безкористен и некорумпиран. Въпреки това, откогато зае поста спецпрокурор, проверяващ хипотетичен сговор сред Кремъл и акцията на Доналд Тръмп, против него се изляха серия от обвинявания, че води пристрастно разследване.
И всичко това на фона на непрестанни спекулации, че президентът се готви да го уволни. Въпреки това Мълър не се оставя да бъде сплашен. Според негови познати, частично тъй като на този стадий от кариерата си ветеранът няма нито какво да потвърждава, нито какво да загуби.

ЗА НЕГО

Мнозина желаят
да го уволня

Абсолютен лов на вещици. Това, което се случва (продължаващото следствие на евентуален сговор с Русия – б.р.) е цялостно безсрамие. Ще забележим какво ще стане. Много хора са ми казвали: Трябва да го уволниш.
Доналд Тръмп,
президент на Съединени американски щати

Не си прави работата
Необходимо е назначението на още един спецпрокурор, тъй като е ясно, че Мълър не си прави работата. Доналд Тръмп е обект №1 на неговото следствие, макар че няма доказателства за сговор с Русия. А в точка втора от директивата на Мълър ясно е посочено, че би трябвало да се проучат и други следи за интервенция в изборите. И за демократите и Хилъри Клинтън има много доказателства в тази тенденция.
Джейсън Шафец,
някогашен конгресмен републиканец

Целенасочен
и самостоятелен

Мълър е целеустремен и самостоятелен. Смятам, че Боб е точният прокурор и проверяващ, от който се нуждаем в дадения случай. Конгресът би трябвало да одобри закон, който да го отбрани от уволняване.
Ричард Блументал,
сенатор демократ

Не е неуправляема ракета
Спецпрокурорът не е неуправляема ракета. Не считам, че има някакво опрощение да бъде уволнен от поста. Уверен съм, че той ще следва обстоятелствата, ще ползва закона и ще доближи до обективен резултат.
Род Розенщайн,
зам. основен прокурор
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР