Домашният рутер Tenda F6 е устройство с приятен дизайн и

...
Домашният рутер Tenda F6 е устройство с приятен дизайн и
Коментари Харесай

Tenda F6 – безжичен рутер за масовия потребител


Домашният рутер Tenda F6 е устройство с прелестен дизайн и базови характерности
(снимки: TechNews.bg)

Рутерите, както и останалите електронни устройства, които изпълват домовете и всекидневието ни, оферират все по-страхотни благоприятни условия. Но дали най-авангардните функционалности постоянно са нужни ? Ако не сте супер консуматор, евентуално един рутер с базови характерности ще ви свърши работа.

Точно такова устройство е безжичният рутер. При него няма да срещнете означения като Wi-Fi 6, двубандов, aс, гигабитов и други по-екзотични. За сметка на това ще получите базова продуктивност 300Mbps, лекост на инсталиране, постоянна връзка и в допълнение някои практични функционалности.

Дизайн

F6 е рутер, основан да посрещне потребностите от шерване на интернет в дребни и междинни жилища или пък в стаята на студентското общежитие. Устройството има доста прелестен дизайн, с тъничък, леко закривен профил и непоказен бял цвят. Освен това рутерът е извънредно лек. Няма подозрение, че ще се впише във всеки интериор.

Кутията, с която се доставя рутерът, е присъща за Tenda устройствата – с изчерпателно изложение на техническите характерности, преимуществата, сравнителна таблица с други сходни модели на компанията и характерен сюжет на потребление. Вътре в нея намираме F6 с инсталирани четири антени (които могат да се свалят), захранващ адаптер, Ethernet кабел и документи, включително управление за инсталиране.

Един-единствен LED знак има на този рутер, ситуиран на предния панел, с цел да ни покаже, че устройството е включено  и работи. Минималистичният жанр е ясно обръщение, че това е рутер за всеки, елементарен за инсталиране и ръководство, основан просто да ни обезпечи постоянна интернет връзка за нормалните занимания в мрежата.

Интерфейси

Всичко по-интересно е ситуирано на задната страна на F6. Там виждаме 4 врата – 1 WAN порт 10/100Mbs за свързване към интернет доставчика и 3 LAN врата 10/100Mbps за свързване към рутера на разнообразни устройства като компютри и тв приемници.

Отзад са завинтени и 4-те антени, всяка по 5dB, които могат да смъкват. Тук е също гнездото за захранващия кабел. Откриваме и един „ комбо ” бутон WiFi/RST. С него можем да изключваме Wi-Fi сигнала (практична опция, която не всеки рутер предлага) и да нулираме настройките на рутера.

Споменахме към този момент единствения LED знак от горната страна на устройството. И това е всичко. Простота и улеснение.

Характеристики

Ако ви тормозят 5GHz честотите на двубандовите рутери, при F6 няма да ви се постанова да мислите за тях и по какъв начин да ги ограничавате. Тук приказваме за еднобандов Wi-Fi- рутер по стандарта 802.11b/g/n, който работи единствено в честотния диапазон 2,4GHz с оптималната скорост за предаване на данни до 300 гигабита в секунда (Gbps).

Що се отнася до опциите за кабелно свързване към рутера, и тук параметрите са базови – трите LAN врата са 10/100Mbps, какъвто е и WAN портът. Така че лимитът на скоростта в домашната жична мрежа ще бъде 100 Mbps.

Да сме почтени, това е задоволително за непретенциозните потребности на множеството семейства. Спокойно няколко устройства могат да споделят интернет връзката от 50-100Mbps, която е типична за домашните консуматори у нас, и да се наслаждавате на сърфирането в мрежата.

Важно е да се означи, че F6 употребява Wi-Fi чип на Qualcomm, което допуска отлична съгласуемост с разнообразни мобилни устройства и постоянна връзка. В допълнение, четирите антени по 5 dBi всяка и вградената MIMO технология обезпечават по-всеобхватно и устойчиво безжично покритие в границите на жилището, когато към рутера са свързани няколко устройства.

Интересна е опцията за потребление на F6 и в ролята на Wi-Fi повторител в режим WISP. В този случай устройството може да усили сигнала от различен рутер и по този начин да обезпечи мечтаното положително покритие в целия апартамент.

Друга от практичните функционалности е таймерът за Wi-Fi. От настройките на рутера можем да зададем интервал от време – да вземем за пример през нощта, в който Wi-Fi сигналът е неактивен. Със сигурност множеството консуматори ще оценят тази опция – в последна сметка за какво би трябвало да ни облъчва Wi-Fi от близко и когато спим.

По отношение на сигурността на безжичната връзка, F6 поддържа необятно възприетите стандарти WPA-PSK, WPA2-PSK и WPA/WPA2. Предвидена е също алтернатива за скриване на SSID името на домашната Wi-Fi мрежа. Рутерът може да работи и като точка за достъп (AP), поддържа главните видове интернет връзки – PPPoE, Dynamic IP и Static IP, онлайн възобновяване на фърмуера, някои функционалности на защитна стена и виртуален сървър.

Наличност и цена

Ако приказваме за базов, ценово-достъпен рутер, Tenda F6 N300 се вписва точно в тази категория. Моделът е необятно наличен в комерсиалната мрежа у нас от сътрудниците на производителя. Можете да го намерите при другите търговци на цени към 30-35 лева с включен Данък добавена стойност и гаранция 2 години. Несъмнено, това устройство ще покрие потребностите от интернет на всеобщия консуматор.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР