Домашните зайци – едни малки, пухкави топки щастие, които носят

...
Домашните зайци – едни малки, пухкави топки щастие, които носят
Коментари Харесай

Кои са любимите зеленчуци на домашните зайци?

Домашните зайци – едни дребни, пухкави топки благополучие, които носят наслада на своите притежатели. Зайчетата не изискват изключително претенциозни грижи – за тях най-важни са храненето и хигиената.

Въпреки това е от изключителна значимост да избирате подобаващи храни за зайци. За да се развиват вярно, домашните зайци се нуждаят от специфична диета и доста, доста обич.

В тази публикация ще научите повече за домашните зайци – по какъв начин да се грижите вярно за тях, с какво да ги храните и кои са техните обичани зеленчуци, с които да съобразите диетата им.

Домашни зайци – генезис и характерност

Домашните, или питомните, зайци са дресиран тип на зайците „ подземници ”. Счита се, че за първи път са се появили в Китай – 4 в. прочие н. е., като домашни любимци.

В момента съществуват над 60 разнообразни породи зайци, като при домашните зайци се демонстрират седем разцветки. А точно – едноцветни зайци, пъргави такива, албиноси, сребърни, хималайски, многоцветни и пъстри. Според класификацията на козината се разделят на четири типа.

Питомните зайци са тревопасни животни, които се хранят основно съгласно сезона. Те би трябвало да се хранят вярно, с цел да си набират нужните хранителни субстанции. Тъй като не могат да се набират от храната на гранули, е целесъобразно да храните Вашия заек с пресни плодове и зеленчуци. Сега ще разберете и кои са те.

Хранене на домашните зайци

Свежите зеленчуци са неотменна част от менюто на зайците. Те подтикват развиването и растежа им, като им обезпечават нужните витамини и минерали. Изборът на зеленчуци за зайците би трябвало да бъде доста деликатен – съществуват такива, които могат да навредят на Вашия домакински любим и да му причинят дискомфорт.

 Хранене на заек Снимка: pixabay.com

Поради съществуването на нитрати в зеленчуците на пазара, е хубаво те да бъдат накисвани във вода преди консумация. Препоръчителното време за киснене е към един час, след което би трябвало още веднъж да измиете храната на Вашия любим със студена вода.

Декоративните зайчета могат да употребяват приблизително по две чаши пресни зеленчуци (за такива сред 2 и 2, 5 кг.). Количеството би трябвало да бъде разграничено на равни елементи, които да се дават няколко пъти дневно.

В началото би трябвало да захраните заека последователно – започнете с малко на ден количество, което да увеличавате с всяка минала седмица. Важно е да наблюдавате реакциите на Вашия дребен другар – дали храната му понася и по какъв начин реагира на нея.

Любими зеленчуци на зайците

Любимите зеленчуци на опашатите ни другари са доста и разнообразни, само че ето и най-популярните измежду тях:

Моркови: Те са богати на въглехидрати, каротин, минерални субстанции и витамини. Препоръчителната дневна доза варира от 50 до 200 гр., според от тежестта им.

Картофи: Източник на витамини и въглехидрати. Да не се надвишава доза по-голяма от 150 гр. дневно.

Зеле и цвекло: Изключително обичани зеленчуци на декоративните зайци. Те са богати на целулоза, витамин С и са потребни за кръвта.

Тиква: С целесъобразна доза от 50 до 200 гр. дневно.

Царевица: Съдържа към 10% протеин, скорбяла, захари и мазнини.

Грах: Отново богат източник на протеин, който е обичан на опашатите животинки.

 Зайците ядат грах

Други обичани зеленчуци на зайците са: аспержи, броколи, глухарче, детелина, рукола, спанак, целина и тиквички.

Декоративните зайчета имат потребност от уравновесена и ползотворна диета. Всеки собственик би трябвало деликатно да сортира храната на своя домакински любим, като се грижи за заека, за неговото здраве и комфорт. Набавяйки на зайчетата храна, богата на витамини, ние им осигуряваме един по-добър метод на живот!

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР