Домашните ни зайци имат много различни хранителни навици от останалите

...
Домашните ни зайци имат много различни хранителни навици от останалите
Коментари Харесай

Отровни храни за зайците

Домашните ни зайци имат доста разнообразни хранителни привички от останалите домашни любимци. Те се хранят до 30 пъти дневно, което на процедура значи, че ядат съвсем непрестанно.

При този хранителен режим стопаните би трябвало да знаят кои храни са рискови за техния питомец, които могат до доведат до гибел и всичко това да се съобрази с непрестанното хранене на заека.

Има храни, които не са потребни за храносмилането на скокливкото, само че тези, които са отровни за него, са няколко.

Авокадо

Този потребен за нас плод е една от най-опасните храни за заека. Той съдържа токсично съединяване - персин. Ако зайчето погълне прекалено много персин, то ще развие проблеми с дишането. Това може да докара до сърдечна непълнота и гибел при заека.

Костилки на плодове и семена

На заека може да се даде малко от месото на ябълката, само че никога от семената. Те съдържат съединяване, което е токсично за зайци. Вредни са също костилки от ябълка, кайсия, праскова, слива. Те съдържат следи от цианид.

Ревен

Ревенът може да провокира тежки реакции при заека. Той съдържа високи концентрации на оксалати. Те пречат калцият да се всмуква. Затова заекът не трябва да има достъп до ревена, в случай че подобен се отглежда в градината на притежател на зайче.

Отравянето с ревен се познава по: подутата и възпалена уста на домашния любим, диарията, надутият и инфектиран стомах, летаргията, пиенето на доста вода. Симптомите са много тежки, само че гибел заради отравяне с ревен настава рядко.

 Отровни храни за зайците

Шоколад

Сладкото прелъщение е рисково за заека поради съдържащите се в него теобромин и кофеин. Колкото по-високо е наличието на какао, толкоз по-висока е концентрацията на метилксонтини. Затова няколко блокчета черен шоколад, изядени от зайчето са мотив да се потърси незабавно здравна помощ.

Зеленчуци от рода на лука

Всички алиуми предизвикват съществени болести при заека. Към тях спадат лук, чесън, шалот. Те могат да причинят хемолитична анемия или да доведят до анафилактичен потрес.

Салата айсберг

Салатите по принцип са част от храната на заека. Тъмните форми на салатата са подобаващи за зайци, само че салата айсберг съдържа нездравословен химикал - лактукарий. Той предизвиква диария и физическа уязвимост. Млади зайци могат да умрат от преяждане с айсберг.

 Отровни храни за зайците

Листа от картофи

Картофите не са добра храна за зайците, тъй като съдържат прекалено много нишесте. Това ги прави мъчно смилаеми, само че не и отровни. Листата на картофа обаче са отровни за дългоушковците.

Преработените храни, храната за кучета и котки също не е добре да се дава на заек. Всички храни, съдържащи консерванти, са изключени от менюто на този домакински любим.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР